Izvedbene umjetnosti

“Okviri i granice”: Predrasude, strahovi i granice prikazani pokretom

Foto: www.facebook.com/events/245398672538008/ Tina Kadoić Production
Vrijeme čitanja: 2 minute

U Pogonu Jedinstvo 3. i 4. ožujka izvedena je plesna predstava “Okviri i granice” čiju koreografiju i režiju potpisuje Marija Matković. Surađujući s 25 plesača i plesačica (Lucija Sušić, Ruta Feldman, Ana Karlović, Dea Mandir Marčić, Iva Hlapčić, Korina Klakučer, Dorotea Cepanec, Anita Jakirčević, Martina Martinić, Martina Jovanović, Ante Jerković, Karlo Topolovec, Ivona Čuturić, Lovorka Lučić, Andrea Pinjušić, Matea Bolčević, Lucija Bičan, Eva Feldman, Andreja Mustač,Petra Zadro,Valentina Crnić, Mirna Strikinac Šarić, Klara Krkalović, Marina Knapić, Doris Majčenić) stvorila je malo umjetničko remek-djelo koje je, predstavljeno prepunoj dvorani Pogona Jedinstvo, ostvarilo učinak na čitavu publiku, ali i izvođače same. Učinak koji nitko od prisutnih nije očekivao.

Spoznaj samog sebe

Verbalni momenti predstave, iako savršeno uklopljeni, nisu okosnica radnje i same predstave. Verbalne replike i dijalozi među plesačima korišteni su kako bi s jedne strane pokrenuli nove nalete emocija i poruke koje su htjele biti prenesene, a s druge strane kako bi na neki način svakom pojedincu koji posredno ili neposredno sudjeluje u izvedbi dali priliku da sam sebi objasni što se događa, što osjeća i misli, ako je to uopće potrebno.

Foto: Tina Kadoic Production

Savršeno usklađeni pokreti i glazba, plesači u čijim su pojedinačnim pokretima iščitani motivacija, inspirativnost i mukotrpan rad te neopisiva atmosfera jedinstva na pozornici ono su što je ovu izvedbu učinilo važnom i uspješnom. Svaki pojedini plesač dobio je svoj prostor, svoje vrijeme i priliku ne da pokaže sam sebe, već da upozna sam sebe plešući u danom trenutku na danom mjestu. Mislim da je i publika to osjetila, što je i gromoglasnim pljeskom i ovacijama na kraju, ali i tijekom predstave, dokazano.

Predstava je duhovita, surova i snažna, a opet jednostavna. U sat i 20 minuta prikazan je život, prikazana je svakodnevica, sitne ljudske borbe, sve naše granice i strahovi. Meni kao promatraču bilo je istovremeno zastrašujuće i olakšavajuće biti dio te izvedbe. Sat i 20 minuta bila sam primorana, gledajući njih, sagledati samu sebe. Osvijestiti vlastite predrasude, okvire koje sam nametnula drugima i samoj sebi, pitati se čega se zapravo bojim. Odgovor nije ponuđen, no rekla bih da je u slučaju ove predstave putovanje puno bitnije od destinacije.

Hvala Mariji i plesačima na pruženom iskustvu, nadam da će uslijediti više izvedbi ove predstave te se u svakom slučaju radujem budućim projektima koji će izaći iz ove magične radionice.

Be social

Komentari