22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Glazba

Emphasis u čakovečkom Prostoru

Foto: PR
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: PR
Foto: PR

Najbolji hrvatski bendovi, osobito kada je riječ o onima alternativnima, često su marginalizirani. Sjetite se samo The Bambi Molestersa ili Deafness By Noisea koje doduše, žanrovski ne možemo spojiti, ali možemo poistovjetiti njihove početničke priče: i jedan i drugi bend osnovani su u Lijepoj našoj, a popularnost na domaćem terenu stekli su tek nakon što su se proslavili “vani” – nastupajući kao predgrupa brojnim svjetski poznatim bendovima.

Sličan put izabrao je i čakovečki instrumentalni trio Emphasis, kojeg čine Ivan (bas gitara), Danko (gitara) i Radek (bubnjevi). Ovaj je eksperimetalni post-metal bend još 2007. objavio svoj demo prvijenac Elements Of Morrow, preko nezavisne rumunjske izdavačke kuće Asiluum Arts.

Bend je dosad odradio mnoge nastupe, a najviše se istaknuo u srpnju 2011. godine, kada je nastupio kao predgrupa slavnoj Rosetti (SAD). Na istom koncertu, čakovečki su dečki publici najavili skoro snimanje novog albuma. San im se ostvario prije otprilike mjesec dana kada je pod palicom Geenger Recordsa izašao novi album Gliding Over All, a koji je ta izdavačka kuća predstavila kao svoju “najbolje čuvanu glazbenu tajnu”.

Album Gliding Over All možete skinuti u digitalnom obliku za 3 eura, no, ukoliko ste pobornici live nastupa i još se k tome nalazite u blizinu Čakovca i volite bendove poput Isis, Cult of Luna, Pelican, s kojima ih neki uspoređuju, Emphasis možete čuti sutra, 23.ožujka u čakovečkom Prostoru. Cijena ulaznice je 20 kuna, koncert je najavljen za 21,00 sat, a osim Emphasisa, pravu glazbenu poslastice pripremit će dva rumunjska benda: Valerinne i Environments.

Be social

Komentari