Glazba

Evolucija žanra – Metal: Dobrodošli u bezbroj mikrožanrova

metala
Vrijeme čitanja: 11 minute

U dubokom loncu glazbenih žanrova skriva se jedan poseban, barem za mene poseban. Ovaj tekst bi potencijalno mogao riješiti nedoumice svakog metalaca koji zbunjeno promatra količinu mikrožanrova svoje najdraže glazbe. Ako ste ipak malo iskusniji metalac, znam da kroz vaš mozak upravo prolaze nadanja da autorica teksta nije objašnjavala svaki žanr, podžanr, i mikrožanr, ali moram vas razočarati i reći da jesam. Dobrodošli u bibliju tipova metala!

Nadam se da je prvotno razočaranje prošlo, jer slijedi novo. Ima li kraja ovoj priči? Nema.

Postoji nekoliko osnovnih podjela metala. Glavnim podžanrovima metala smatraju se heavy metal, death metal, black metal, thrash metal, glam metal, metalcore, doom metal, sludge metal, stoner metal, power metal, symphonic metal, industrial metal, gothic metal, alternative metal i progressive metal. Važno je spomenuti skupinu extreme metala u koju spadaju black, death, thrash, doom i speed metal. Sad kad smo postavili temelje, krećemo dalje.

Vraćam nas u šezdesete i sedamdesete godine dvadesetog stoljeća u kojima kreće priča, tada potpuno novog žanra. Heavy metal svoje korijene vuče iz hard rocka tog doba. U to je vrijeme carovao Black Sabbath, čiji je gitarist, Tony Iommi stvarao grub gitarski zvuk. Razlog tomu je bila nesreća koju je doživio na poslu, u tvornici, gdje mu je stroj odsjekao vrhove dva prsta. Iommi je, da bi nadoknadio ozlijeđene prste, popustio žice što je rezultiralo tamnijim zvukom. Uz Black Sabbath, trebamo spomenuti Led Zeppelin i Deep Purple koji se također doživljavaju kao pioniri heavy metal glazbe.


Heavy Metal


Heavy metal je metal koji dobiva najviše pažnje publike. Svoj zvuk on dobiva proširenim gitarskim solažama, gotovo se uvijek radi o energičnoj i glasnoj glazbi, a distorzija je sveprisutna. Nije dozvoljeno zaboraviti važnost gitarskih rifova u heavy metalu.

Uspoređujući heavy metal s glazbom koja je prije postojala, teme o kojim se pjeva su tamnije. Možemo govori čak i o vjerskoj i političkoj propagandi koja je viđena u pjesmi War Pigs, Black Sabbatha. U borbama dobra i zla, nade i očaja, u temama iz životnog okruženja traži se nadahnuće za pjesme. Sastav benda sastoji se od bas gitare, gitare, bubnjeva i izvođača. Česta su pojava dva gitarista, u kojima je jedan glavni (koji svira solaže), a drugi ritam gitara.


New Wave of British Metal


Zvuk metala koji danas znamo zahvaljujemo bendovima koji se broje u podžanr New Wave of British Metal. Govorimo o Iron Maidenu, Def Leppardu i Motorheadu. Oni su prvi potpuno izbacili blues i rock iz metala, povukli sve „žestoko” iz Black Sabbatha, i stvorili novi glasan zvuk. Ojačali su ga, ubrzali tempo i ostavili samo temelje koje je Black Sabbath dao.

Radilo se o bučnoj glazbi koja je za današnje standarde vrlo melodična, preuredili su rock u potpuno novi imidž. Pjevali su o mitologiji, fantaziji, hororu i životu rock zvijezda. Bendovi NWOBM postali su (i ostali) golemi.


Power Metal


Metal koji većinom, umjesto pjesama, ima himne je power metal. Power metal bi se mogao opisati kao metal koji je ugodan za uši, uvijek sadrži čiste vokale, a pjevači imaju širok raspon glasa – Ronnie James Dio, Bruce Dickinson.

Ujedno, Ronnie James Dio postao je temelj za razvoj power metala sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Dramatični i emocionalno dubok metal najčešće progovara o fantazijama, mitologiji, osobnim problemima, emocijama, ratu i smrti. Gitaristi ovdje sviraju brze tokove nota, ali mijenjanje akorda se odvija polagano. Bubnjari koriste dupli bas, tipičan za metal. Promjena u odnosu na heavy metal jest da se ponekad koristi cijeli orkestar za puniji zvuk. Također uvode se klavijaturiste u bend.

European Power Metal

Helloween, svima nam poznati njemački bend spada u European power metal. Spomenuti se tip metala pojavio osamdesetih godina. Drugo mu je ime melodic power metal što nam otkriva o čemu je riječ. Naglasak je ovdje na melodiji i pozitivnim temama pjesama. Često se spominju fantazijske slike koje uljepšava dodatna romantika. Utjecaje vuče iz bendova Dio, Scorpions i Iron Maiden. Uz Helloween, poznati melodic power metal bend je finski Stratovarius koji spaja melodičnu glazbu sa žestokim klavijaturama i klasičnim gitarskim solažama.

Progressive Power Metal

U važne se mikrožanrove power metala ubraja i Progressive Power metal. Prog power metal je glazba koja kombinira duge instrumentale i neobične vremenske potpise progresivnog metala. Dakle, radi se o mješavini power i progresivnog metala. Dobar primjer je Dream Theater koji ima poletne vokale, neoklasičnu gitaru te klavijature tipične za power metal. Tekstovi su introspektivni, optimistični i fantazijski. Dugi instrumentali su obilježje, ali nisu zakon, pa postoje bendovi poput Evergreya koji nemaju duge instrumentale.

American Power Metal

Postoji i američki power metal kojem glavno obilježje nisu klavijature. Naglasak je ovdje na vokalima i gitarskim rifovima. Utjecaji su tradicionalni metal i New Wave of British Metal koji su itekako vidljivi. American Power Metal važan je za kasniji razvoj melodičnog pokreta power metala. Glavni predstavnici su Manowar, Crimson Glory i Jag Danzer.

Izvađena su tri mikrožanra power metala. Ima ih još, puno više od ovih napisanih. Bitniji su folk power metal (koji spaja – pogodite što!), epic power metal, koji je obilježen brzim tempom i ratničkim temama, te industrial power metal.


Folk Metal


Folk metal je jedan od zanimljivih podžanrova metala. Njegov naslov daje nam mali uvid u vrstu glazbe o kojoj se radi. Sam folk metal nastao je u Europi osamdesetih godina, a karakterizira ga upotreba narodnih instrumenata i ponekad tradicionalnih načini pjevanja. Folk metal bendovi, za razliku od uobičajenih metal bendova, imaju šest ili više članova.

Ovaj tip metala poseban je zato što sadrži čiste i ekstremne vokale. Pjesme su većinom na materinjom jeziku benda, a rijetko na engleskom jeziku (kao što je slučaj kod izraelskog Orphaned Land). Teme tekstova se dotiču fantazije, mitologije, poganstva, povijesti i prirode. Nažalost, ako ste obožavatelj folk metala ili ćete to uskoro postati, velika je mogućnost da svoj najdraži bend nikad nećete čuti uživo jer poneki bendovi ne nastupaju live.

Uz folk metal vežu se bendovi Finntroll, Moonsorrow, Wardruna.

Pagan Metal

Čestitam! Stigli ste do prvog bizarnog metal žanra, ne i zadnjeg. Pagan metal, u prijevodu poganski metal, više je ideja nego žanr. Glazbene razlike ovdje variraju između bendova pa je teško govoriti o zajedničkim karakteristikama. Bend koji bi htio biti dio žanra, mora tematski zadovoljiti žanr. Teme su sage, borbe, mitologija i život ljudi prije Isusa Krista. Nerijetko se koriste neuobičajeni instrument, rustikalne melodije i arhaički jezik.

Viking Metal

Viking metal vam svojim naslovom govori o čemu se ovdje radi, spoj nordijske mitologije, poganstva i Vikinga nadahnjuje ovaj stil metal glazbenika. Usporeni, teški stil rifova, ritmički refreni, upotrebe oštrih i pjevnih vokala, često oslanjanje na narodne instrumente, korištenje klavijature za atmosferski učinak -svi ti elementi čine ovaj metal jedinstvenim. Pagan metal opčinjen je mitologijom, dok kod Viking metala ona nije prisutna u toj mjeri. Black metal i Viking metal također su u nekim segmentima slični, ali rastvara ih sotonizam koji u Viking metalu nije prisutan.

Oriental Metal

Orphaned Land važno je ponovno spomenuti, oni su osnovani u Izraelu 1991. godine, a svoj su prvijenac „Sahara” objavili 1994. godine. Njihov album prvijenac je važan jer su na njemu tradicionalnu glazbu Bliskog Istoka spojili sa židovskom i arapskom tradicijom i dobili jedinstveni zvuk zbog kojeg je na kraju i nastao mikrožanr ovog podnaslova.

Povezuju vrhunske rifove, bliskoistočne melodije i vrištanje do skandiranja. Melechesh je bio prvi protukršćanski bend koji je postojao u jednom od najsvetijih gradova na svijetu.

Medieval Metal

Znam da znate iz čega ovaj metal vuče inspiraciju. Za ove koji ne znaju, na srednjovjekovnom metalu smo. Metal nije došao iz tog razdoblja, već je nadahnut njime. Koristi romantično – simboličnu poeziju koja je često na njemačkom jeziku. Mnogi medieval metal bendovi na nastupima uživo nose odjeću iz tog razdoblja. Primjereni vremenu su instrumenti; lutnje, gusle, flaute i mandoline.


Black Metal


Najbizarniji podžanr metala dakako je black metal koji svojim kontroverzama na samim početcima nije prestao iznenađivati. Kratki pregled početaka već je napisan, stoga se odmah bacamo na glazbena obilježja. Nemoguće ga je opisati bez pojmova sotona, samoubojstvo, veličanje zla, poganstvo.

Black metal u teoriji je žanr s vrlo brzim tempom, vrištavim vokalima i iskrivljenom gitarom. Bubanj ovdje zna biti toliko jak da se umjesto bubnjara koristi mašina koja svira bubnjarske dionice.

Black metal je nezamisliv bez corpse painta, crno – bijelog uzorka bojanja lica koji je ponekad začinjen crvenom bojom, nerijetko ljudskom krvlju. Glazbenici se ne koriste svojim imenima, već koriste tzv. stage names. Brutalan i morbidan podžanr metala glazbi je dao potpuno novo značenje.

Symphonic Black Metal

Simfonijske i orkestralne elemente koristi symphonic black metal koji je nastao devedesetih godina prošlog stoljeća. Najlakše ga je prepoznati prema čistom uvodu nakon kojeg slijede distorzni rifovi.

Prisutan je tipičan black metal pristup s vriskavim vokalima, blast beatom i pretjeranom gitarom. Antikršćanstvo ovdje nije toliko izraženo. Iako se melodic i symphonic black metal po nazivu čine vrlo sličnima, razlika se krije u sporijem tempu symphonic black metala koji često koristi simfonijske instrumente, dok melodic black metal naglasak stavlja na gitarske melodije i solaže.

Melodic Black Metal

Melodic black metal jest black metal po nekoliko ključnih aspekata; režeći ili vrisni vokali, blast beat i jako iskrivljena gitara. Za znalce, najlakše ga je opisati kao mješavinu black metala i melodic death metala. Može se miješati s goth metalom, doom i symphonic black metalom.

Za razliku od tipičnog black metala, pjesme melodica imaju veću kontrolu te ne zvuče previše bučno. Počeci pjesama su najčešće čisti i melodični, a kroz pjesmu to prerasta u black metal. Melodija je ključna, a ako se možda čini blažim od tipičnog black metala, glazbenici i ovdje koriste corpse paint i stage names.

Industrial Black Metal

Priča kako je nastao industrial black metal zvuči nerealno. Osnivačem podžanra smatra se bend Mysticum čiji je bubnjar iznenada napustio bend. Ostatak benda ga je zamijenio bubnjarskom mašinom koja je svirala umjesto pravog čovjeka. Industrial black je glazbeni tip u kojem se ponavljaju rifovi, sadrži sintesajzer i iskrivljene vokale. Gitara je također iskrivljena. Pjesmama prevladava tamni ambijent, a neki bendovi industrialom postižu svoj efekt.

Atmospheric Black Metal

Podžanr koji je nastao privučen solo projektom Varga Vikernesa Burzumom je atmospheric black metal. Njegov je album „Filosofen” prvi sadržavao tamni ambijent. Kasniji izvođači ovog žanra spajali su Celtic, folk i medieval glazbu sa svemirskim temama. Teme mogu biti priroda, mitologija i introspekcija uz dodatak sintesajzera ili nekog klasičnog instrumenta. Glazba ovdje je usporena ili srednjeg ritma, a blast beat se rijetko koristi.

National Socialist Black Metal

Kontroverzni mikrožanr metala politički je pokret koji pjeva o neonacizmu, fašizmu, poganstvu i sotonizmu. Svoje početke zahvaljuje ranoj norveškoj black metal sceni.

Raw Black Metal

Vjerojatno najsnažniji black metal je raw black metal. Zvuk je toliko jak, taman i brz da često odbija i privržene slušatelje. Glazba se suprotstavlja melodijama, čistim i strukturnim pjesmama. Važno je da se ovaj tip metala ne smije miješati s black ili death metalom.


Gothic Metal


Gothic metal je tematski sličan black metalu. Dijele tamne i introspektivne teme. Gothic metal inspiriran je gotičkom fikcijom, osobnim iskustvima, romantikom, sumornošću. Najčešće se radi o agresivnom muškom vokalu, koji pjeva u kombinaciji s čistim ženskim. Raspon glasa može biti raznolik, od režanja preko vrištanja.


Death Metal


Bend Venom zaslužan je za nastanak čak tri podžanra, između kojima je death metal. Distorzivna gitara smatra se glavnim obilježjem ovog žanra. Dok se u black metalu koriste visoki vrišteći vokali, u death metalu toga nema. Vokali ovdje su duboki režeći s bubnjarskim blast beatom te višestrukim promjenama tempa. Gitare su nisko naštimane, a udaraljke snažne i agresivne. Bave se temama sotonizma, religije, filozofije, Lovecraftovim hororima, prirodnom, mitovima.

Technical Death Metal

Drugo ime mu je Progressive death metal. Posjeduje ključna obilježja death metala uz dodatak progresivnog rocka ili jazza. Generalno se radi o netipičnim ritmovima i dinamičkim strukturama pjesama. Prema naslovu možete zaključiti da je potrebna visoka razina tehnike sviranja, stoga ima mnogo preskakanja žica u gitari, često se koriste egzotične ljestvice i ekstremne tehnike bubnjanja.

Brutal Death Metal

Vrlo jednostavno – brutalni death metal je brutalan. Koristi spore i krupne gitarske rifove ili jako brze rifove. Gitara je nisko naštimana. Bubanj ima više različitih stilova koji su u rasponu od usporenih do brzih/blast beat. Bez žestoke glazbe i kompliciranih ritmova koji zanemaruju melodiju nemoguće je zamisliti ovaj žanr.

Slam Death Metal

Slam death metal sličan je brutal death metalu te se smatra mikrožanrom brutal death metala. Vokali režu, što je tipično za death metal. Nije rijetkost da su niži od standarda. Melodija je svedena na minimum. Razlika između slam i brutal metala jest da je slam sporiji.

Deathcore

Deathcore je spoj death metala i metalcore. Iz death metala je preuzeo brzi bubanj, nisko naštimane gitare te vokale, a iz metalcorea melodične rifove i breakdownove. Vokali mogu biti niski koji režu ili visoki koji vrište. Gitaristi svoje instrumente i ovdje štimaju nisko.

Deathgrind

Death metal i grindcore daju death grind koji je intenzivan, kratak i brz od grindcorea te kompleksan od death metala. Od deatha se razlikuje po gitarskim solažama koje su ovdje rijetkost. Da bi se poštivala grindcore tradicija, pjesme su kraće, od jedne do tri minute.


Doom Metal


Doom Metal svoju je inspiraciju crpio iz ranih dana Black Sabbatha i njihovog albuma „Master of Reality”. Tony Iommi i bas Geezera Butlera smatraju se ključnima za današnji doom metal. Doom metal je sporog tempa, uz niske rifove i čiste vokale po uzoru na Princa Tame, Ozzyja Osbournea. Postoje iznimke kad se umjesto čistih vokala reže ili vrišti. Podžanr objedinjuju pesimistični tekstovi koji se razlikuju od benda do benda. Individualizam je u središtu njihovog nadahnuća.

Death Doom

Death Doom je mikrožanr koji umjesto Ozzyjevih čistih vokala koristi duboko režanje. Pesimistični ili depresivni tekstovi pjesama doom metala uz vokale death metala daju ono što mi znamo kao death doom.

Gothic Doom

Gothic doom kombinira doom metal i gothic rock. Spoj dvaju žanrova očituje se u dramatičnosti i romantičnosti gothic rocka i pesimizmu doom metala. Vokali ovdje su čisti, rjeđe oštriji. Rifovi death metala gotovo uvijek padaju u zaborav.

Depressive Suicidal Black Metal

Po imenu se čini kao potpuno ludi i monotoni žanr što i jest. Depressive Suicidal Black Metal ili kraće DSBM neprestano stvara depresivnu atmosferu u nadi da slušatelja odvede u stanje očaja i beznađa. Tempo je spor, vokali su izrazito vrištavi. DSBM smatra se jednim od bizarnih žanrova zbog promoviranja samoubojstva, ubojstva ili mržnje.


Alternative Metal


Alternative metal je metal neobične tehnike koji je inspiriran širokim spektrom ne metal glazbe. Sklon je eksperimentiraju, stoga vokali znaju biti skroz čisti, režeći ili vriskovi. Današnji alternative metal bendovi ponekad uključuju orkestre u svoje izvedbe.

Nu-Metal

Moderniji metal je Nu-metal koji povezuje heavy metal s hip hopom, alternativnom glazbom, funkom, industrialom i grungeom. Za razliku od metala, rijetko ima gitarske solaže, ali se zasniva na rifovima. Rifovi na gitari su iskrivljeni, najčešće sviraju s gitarom koja je nisko naštimana. U ovaj se metal uvodi DJ koji daje novi zvuk, dosad neviđen. Vokali su raznoliki, od pjevanja, repanja, vriskanja ili režanja. Metalcore i Nu-Metal između metalaca nazvani su pozerski metalima.

Funk Metal

Funk metal je zapravo thrash funk koji se pojavio u osamdesetim godinama. Liriksi su smiješni, nestvarni ili ironični, a rjeđe socijalno-politički usmjereni. Jedan od bendova socijalno-politički usmjerenih je Extreme.


Metalcore


Pravi metalci obično metalcore nazivaju poser metalom jer ga jednostavno smatraju lošim. Fali mu složenosti. Generalno je metal teških rifova, usporavanja tempa i povremenih blast beatova. Vokali najčešće vrište, a u refrenima se koristi čisto pjevanje. Postoji bendovi koji imaju samo vrišteće vokale, ali ipak, većina miješa vrišteće i čiste.


Thrash Metal


Došli smo do agresivnog i brzog podžanra metala. Znam da slično zvuči opis svakog metala, ali ovaj je posebno brz. Pjesme obavezno koriste blast beat, gitaristi shreddaju, ritam gitara je jako distorzna, te je thrash metal za gitariste vrlo zahtjevan. Glazbenike nadahnjuju teme ratovanja, nepravde, ubojstva, samoubojstva ili ovisnosti.

Crossover thrash metal

Naziv mirkožanra dolazi iz metafore zasnovane na prelasku iz thrash metala u hardcore punk gdje glazbenici ovog žanra djeluju unutar prijelazne zone dvaju žanrova. Bubnjanje je tehnički zahtjevno, tipični thrash metal rifovi se miješaju s breakdown rifovima koji se mogu pronaći u hardcore punku.

Groove metal

Groove metal je podžanr thrash, biker, heavy i death metala. Ovim metalom prevladava srednji tempo s thrash rifovima koji se temelje na žestini. Ton je izobličen, gust i ne pretjerano prekriven basom te visokim tonovima. Bas je distorzan, slijedi gitarske rifove. Naglašene su promjene ritma. Thrash vokali i čisto pjevanje se spajaju u ovom žanru.

Regionalne scene thrash metala su: Teutonic thrash metal (njemačka scena), Bay Area Thrash Metal (scena oko San Francisca), East Coast Thrash Metal (scena New Yorka) i British Thrash Metal.


Sludge Metal


Sludge metal je metal s vriskavim vokalima, jako distorznim instrumentima, oštrim kontrastnim tempom i kompleksnim bubnjanjem. Tempo brz uz žestoki ritam. Teme su tamne i pesimistične, ukazuju na društvo, depresivne su, reflektiraju se na prirodu, a atmosfera vuče na doom metal. Generalno, sludge metal izbjegava pozitivnu atmosferu.


Stoner Metal


Podžanr se pojavio devedesetih godina, a njegov je začetnik bend Kyuss. Stoner metal, za razliku od sludge metala, sporiji ili srednjeg tempa, no žestokog ritma ne nedostaje. Najžešći je bas, vokal je melodijski i čist. Stoner metal se ponekad povezuje s marihuanom, a nekoliko je glazbenika ovog područja priznalo da su aktivni korisnici marihuane.


Neoclassical Metal


Prema riječi classical u imenu, zaključujete o čemu se radi. Metal inspiriran klasičnom glazbu tehnički je zahtjevan oblik metala. Da biste svirali neoclassical metal, bitno je da ste glazbeno dobro potkovani jer je to ključno za ovaj podžanr.

Ideja spajanja naizgled nespojivih stvari, djelo je Ritchiea Blackmorea koji je odlučio spojiti klasičnu glazbu i blues rock. Njegova je ideja rezultirala novim žanrom, neoclassical metalom. Teme i motive slični su onima iz klasičnih djela. Za neoclassical metal, zanimljivo je da je vokal vrlo rijedak, a kad ga ima, čist je. Neoclassical metal dijeli se u svoje mirkožanrove od kojih mi je za oko zapeo neoclassical power metal koji uz sintesajzere koristi čembalo.


Christian Metal


Do ovog trenutka članka, mogli ste se uvjeriti da u svijetu metala postoji sve, tako i kršćanski metal. Žanr je ispiriran kršćanstvom, religioznim temama i rjeđe pripovijedanjem. Većina bendova ne nameće kršćanstvo, već daje slušatelju na pravo da ga prihvati ili ne.

Postoji nekoliko bendova koji zauzimaju negativan stav prema antikršćanima, među kojima je najglasniji Vengeance Rising. Kršćanski metal nije blaži, iako se to možda očekuje. Jedina razlika između običnog heavy metala i kršćanskog metala su teme o kojima pjevaju.


Puni informacija sad možete mirno spavati jer ste bolje upoznali najjači žanr. O tipovima metala moglo bi se pisati u beskraj jer kraja ovoj priči nema. Bizarne žanrove poput Pirate metala, Shakespeare metala, Dinosaur metala ili Progressive alien deathcore ostavljamo za neki budući tekst. Ljudska mašta u kontekstu metala seže predaleko!Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari