Glazba

Evolucija žanra – Indie rock: Zvuk neovisnih glazbenika

indie
Izvor fotografije: Facebook.com/TheSmiths
Vrijeme čitanja: 5 minute

Indie rock se prvi puta spominje 1970-tih godina, sam naziv proizašao je iz riječi „indie” što znači neovisan. Želja za neovisnošću, ali i ideja da svatko može imati svoj bend, bila je ljepilo koje je mnoge mlade glazbenike držalo na okupu. Tako bismo i sam indie rock u svojim počecima na neki način mogli usporediti s punkom – neovisan i ponajviše uradi sam projekt.

Indie se rodio kao pokret u kojemu umjetnicima nije bilo važno hoće li postati slavni ili ne. Naime, njihov jedini cilj bio je steći potpunu neovisnost, a jednako tako napraviti svoj stil prepoznatljivim i jedinstvenim. Nije ni čudno kako su mnogi od njih krenuli bez velikih profita, sve dok nisu uspjeli živjeti od svoje originalnosti.

Shvaćanje pojma „indie”

Kao i za veliki broj pojmova, postoji različito tumačenje u SAD-u i u Velikoj Britaniji. U Velikoj Britaniji indie glazbene ljestvice postoje još od početka 1980-tih. Ta ljestvica pripada u neovisni odjel. „Indie” glazbenici ne pripadaju ni jednoj diskografskoj kući, odnosno po toj strani oni su neovisni. S vremenom nakon mnogobrojnih pogrešnih tumačenja „indie” glazbenika, oni su postali raznovrsni zvukovi koje zapravo na posljetku povezuje nepripadnost diskografskoj kući. U Americi „indie” je označavao nešto sasvim drugačije – zvukovi koji su izašli iz post-punka, new-wave pokreta i punka. Radilo se o žanru koji je bio alternativa komercijalnome popu.

S vremenom su se ova dva tumačenja stopila u jedno pa danas među indie bendovima možemo pronaći i one koji pripadaju pojedinoj diskografskoj kući i one koji njeguju DIY pristup te su “neovisni” u pravom smislu te riječi. Valja spomenuti i to kako su mnogi bendovi u početku bili neovisni i bez diskografa, ali su kroz godine djelovanja potpisali ugovor s diskografom. Neovisno o tome nastavili su se uvrštavati u indie playliste i aktivno oblikovati žanr o kojem danas pričamo.

Fakultetski radio i bijes kao ulaznica u komercijalni svijet

Na razvitak žanra je utjecao punk, post-punk, college-punk i alternativni rock. Kao prvi zabilježeni indie zvuk spominje se ploča „Spiral Stretch” benda Manchester Buzzcocks iz 1977.godine. Prilikom slušanja primijetit ćete dobro prepoznatljiv zvuk punk rocka. Moram priznati kako me nostalgično vratilo u djetinjstvo i otkrivanje bendova poput Clasha, Sex Pistolsa, Ramonesa i brojnih drugih.

Na svome uspjehu, Indie rock može zahvaliti i brojnim fakultetima, čije su radio postaje utjecale na njegovu popularnost. Uz popularnost koju je stjecao zahvaljujući fakultetskim radijima, Indie rock je proslavio i bijes koji je bio u ovome slučaju veoma koristan. Moglo bi se reći da što je zvuk indie izvođača djelovao opasnije to je bio korisniji. Ljudima je to predstavljalo vlastitu borbu, neovisnost i nepripadnost, što je ovoj vrsti rocka i osiguralo veliku popularnost.

Probijanje indie glazbe na top ljestvice

Indie glazbu, osim svoje neovisnosti i jedinstvenosti zvuka, najbolje možemo prepoznati po veoma upadljivoj glavnoj gitari, jakim bubnjevima i složenim tekstovima. Što je već vidljivo i u „Spiral Stretchu”. Do prepoznatljivog Indie zvuka glazbenici su dolazili tako što su i sami pomicali granice Indie kulture.

Prvi neovisno objavljeni album koji je prodan u preko sto tisuća primjeraka bio je prvijenac punk rock benda Stiff Little Fingers iz Belfasta iz 1979. godine pod nazivom „Inflammable material”. Izuzev ovoga albuma, kao tadašnji Indie hitovi ističu se Love will tear us apart Joy Divisiona i Just can’t get enough Depeche Modea. Radi se o prvim neovisnim pjesmama koje su uspjele smjestiti među top 30 plasmana na ljestvicama 80-tih godina.

Predstavnici Indie rocka 80-tih godina

Početkom osamdesetih godina Indie glazba se počela probijati, no uglavnom ona je i dalje ostala poznata kao „underground” glazba. Prvi bend koji se istaknuo u Indie rocku je zasigurno jedan od najpoznatijih bendova ovoga žanra – The Smiths. Uz njih ističu i bendovi glazbenog pravca „Athens”. Radi se o popularnoj glazbi koja je nastajala u okrugu Athens, odnosno na prostoru nekadašnje Sjeverne Georgie u SAD-u. To mjesto važno je za razvitak new wavea i alternativnog rocka. Neki od bendova koji su tamo počeli bili su R.E.M., Widespread Panic i The B-52s.

The Smiths

Ne možemo uopće spominjati Indie rock, a da pritom ne spomenemo legendarne The Smithse. Bend koji je nastao 1982. godine u Manchesteru , a već je 1983. potpisao ugovor s „Rough Tradeom Recordsom”. Radilo se o grupi neovisnih prodavaonica ploča u Velikoj Britaniji i SAD-u, koja svoje sjedište ima u Londonu. Vokal benda je legendarni Morrissey, a uz njega članovi su bili Johnny Marr na gitari, Andy Rourke na basu i Mike Joyce na bubnjevima. Bend je bio aktivan do 1987. godine te su objavili četiri albuma. Uz Beatlese i Rolling Stonese, ovaj bend je postao jedan od najutjecajnijih engleskih bendova. To dokazuje i činjenica kako su sva četiri albuma bila redovito uvrštena na listu najutjecajnijim albuma onoga vremena.

The Cure

Popularan britanski sastav oformljen je 1978. godine. Njegov vokal i gitarist je Robert Smith je kroz godine djelovanja do danas ostao jedini stalni član. Svoj debitantski album „Three Imaginary Boys”, bend je objavio 1979., a svoj poznati mračni zvuk dobili su drugim objavljenim albumom „Seventeen Seconds” iz 1980. godine. Bend je aktivan još i danas, a kroz godine svoga djelovanja objavili su trinaest studijskih albuma, preko trideset singlova te su prodali preko trideset milijuna primjeraka albuma. Godine 2019. The Cure je uveden u „Rock and Roll Hall of Fame”.

Uz ova dva spomenuta benda, isticali su se i ranije spomenuti R.E.M, Sonic Youth, Echo and the Bunnymen, The Jesus and Mary Chain i brojni drugi.

Kasne 80-te i odlazak u “mainstream”

Krajem osamdesetih godina, Indie glazba sve više postaje mainstream. Odnosno, prestaje biti underground glazba. Istina je da su i ranije bendovi poput The Cure imali velike koncerte, no krajem osamdesetih godina pojavljuju se bendovi poput Nirvane, Pearl Jama, Soundgardena i drugih koji su popularizirali grunge, ali su se, između ostalog, smatrali indie bendovima. Također, oni su zaslužni i za naziv alternativni rock koji je poslije objedinio Indie glazbu. Od bendova koji su nastali krajem osamdesetih, valja spomenuti i Green Day, koji je predvodio kalifornijsku punk rock struju.

Indie rock nakon 2000.

Nakon velikih uspjeha prijašnjih bendova, Indie rock je nastavio živjeti i u novom mileniju. Mogli bismo reći kako se i dalje prilagođavao novim vremenima pokušavajući zadržati svoj prepoznatljiv zvuk. Tako se ističu bendovi poput The Strokes, Yeah, Yeah, Yeahs, The Vines, The Maccabees i drugih.

Arctic Monkeys

Jedan od bendova za koje također vjerujem da ne trebaju neko posebno upoznavanje su Arctic Monkeys. Osnovani su 2002. godine., a glavni vokal je poznati Alex Turner. Bend je među prvim grupama za koje se pročulo zahvaljujući društvenim mrežama.

Njihov debitantski album „Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not” objavljen je 2009. te je postao najbrže prodavan debitantski album u povijesti britanskih ljestvica. Bend je do sada objavio šest albuma te ih je u svijetu prodao u preko dvadeset milijuna primjeraka. U svom albumu „Tranquility Base Hotel & Casino” iz 2018. bend je odlučio promijeniti stil i od dosadašnjeg klasičnog posvećivanja velikih dionica gitari, ovog puta glavnu ulogu dobio je klavir. Ovim primjerom dokazuju kako Indie glazba i dalje živi sve dok glazbenici pomiču njene znane granice.

Ima li kraja Indie Rocku?

Ako ćemo malo lutati Internetom primijetit ćemo razne članke koji predviđaju propast Indie Rocka. Kao glavni argument ističe se slušanje glazbe putem sve učestalijih digitalnih platforma. Osobno, ne bih se mogla složiti s ovim zaključkom.

Smatram kako Indie glazba i tako može živjeti te još više povećavati svoju popularnost. Uostalom, još uvijek postoje diskografske kuće koje objavljuju ovu vrstu glazbe, a tu su i odlični bendovi poput Arcade Fire, Tame Impala, Shame i drugih. Možda najveći protuargument koji mogu iznijeti je i činjenica da neki od začetnika žanra još uvijek nastupaju. Stoga doista vjerujem kako će Indie rock još dugo puniti top ljestvice i srca svojih obožavatelja.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari