Film

Festival 25 FPS: Programske delicije članova Velikog žirija i utopijska čarolija Kina 23

foto: FESTIVAL 25 FPS
Vrijeme čitanja: 2 minute
foto: FESTIVAL 25 FPS
foto: FESTIVAL 25 FPS

Tri člana Velikog žirija Festivala 25 FPS zagrebačkoj se publici razotkrivaju posebno sastavljenim programima, a Kino 23 donosi radikalan prijedlog postojanja utopije u sadašnjosti – Čaroliju za obranu od tame, film miljenika 25 FPS-ovske publike – Bena Russella i Bena Riversa. Jubilarni, 10. Festival 25 FPS počinje u četvrtak, 25. rujna i traje do nedjelje 28. rujna. Cjelokupni program prikazuje se i odvija u samoj kino dvorani, a ulaz na sva događanja Festivala je slobodan.

O pobjednicima jubilarnog 25 FPS-a odlučivat će tročlani međunarodni žiri: između 29 naslova u konkurenciji svoje će favorite birati Andréa Picard, kustosica avangardnog programa prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Torontu, višestruko nagrađivani austrijski autor Johann Lurf te hrvatska pionirka animiranih i eksperimentalnih hibrida Ana Hušman. Svaki će se član žirija predstaviti posebnim programom.

foto: FESTIVAL 25 FPS
foto: FESTIVAL 25 FPS

U petak, 26.9. prvi je na redu izbor Johanna Lurfa pod naslovom Ekstatična percepcija. Program će uključivati nekoliko naslova koji su (ne)posredno utjecali na njegov rad, a bit će zaključen Napadom vrtoglavice (Vertigo Rush, 2007), filmom kojim se 2008. Lurf predstavio hrvatskoj publici te naposljetku osvojio nagradu kritike.
U subotu 27.9. svoj će izbor pod nazivom Duhovit pogled u sasvim obične stvari predstaviti Ana Hušman, produktivna hrvatska autorica kratkometražnih filmova i dobitnica niza domaćih i međunarodnih nagrada. U nizu od pet radova razotkrit će nam muze koje nadahnjuju njezin osebujan pristup animiranom i eksperimentalnom rodu.
Konačno, u nedjelju 28.9. bit će prikazano osam filmova po izboru Andréje Picard, kanadske kustosice, novinarke i dugogodišnje selektorice programa Wavelengths Međunarodnog filmskog festivala u Torontu. Picard spada među programere koji su zaslužni za za prelazak galerijskih umjetnika u mrak kinodvorana, a njezin će program pokazati nekoliko osjetilno pretjeranih, drskih i aktivističkih radova koji će zacijelo zaintrigirati stavove publike.
Kasnovečernji termin u subotu rezerviran je za Kino 23 u sklopu kojega će biti prikazana prva redateljska suradnja Bena Russella i Bena Riversa, francusko-estonski dokumentarno-eksperimentalni hibrid Čarolija za obranu od tame (A Spell to Ward Off the Darkness, 2013) u kojem se kroz tri nepovezane priče istražuje pojam duhovnosti u 21. stoljeću. Glavni lik filma je glazbenik Robert A.A. Lowe koji kreće na spiritualno putovanje sjevernom Europom: od otočne hipijevske komune u Estoniji, preko neukroćene divljine Finske do black metal koncerta u Norveškoj. Ugledni redateljski dvojac već je dobro poznat publici 25 FPS-a, a Russell je 2011. godine bio i član Velikog žirija festivala.

Be social

Komentari