Film

Ovogodišnji Zagreb Film Festival donosi programske novitete

Foto: www.facebook.com/ZagrebFilmFestival
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: www.facebook.com/ZagrebFilmFestival
Foto: www.facebook.com/ZagrebFilmFestival

Ove će godine festival od 19. do 26. listopada po dvanaesti put ponuditi više od stotinu filmova razmještenih u desetak različitih programa, autora i autorica iz cijeloga svijeta. Festival će se održati na ukupno šest lokacija: u kinima Europa, Tuškanac i MSU, te Zagrebačkom plesnom centru i Zagrebačkom kazalištu lutaka, a nova lokacija aktualnog izdanja je Dokukino KIC.

Glavni program donosi četrdeset filmova iz zemalja diljem svijeta, dok će se u programu Kockice prikazati 12 naslova koji čine presjek domaće kratkometražne produkcije. Popratni i jednako zanimljivi programi su Moj prvi film u selekciji filmskog kritičara Nenada Polimca donosi prvijence slavnih rumunjskih novovalovaca, Bibijada će opet uveseljavati klince čudesnim filmskim avanturama koje nam ove godine stižu iz Danske, a izuzetno popularan program Velikih 5 i ove će godine na platna donijeti nove uspješnice iz Španjolske, Francuske, Italije, Njemačke i Velike Britanije. U programu Dan LUX filma moći će se pogledati finalisti nagrade Europskog parlamenta za postignuća u kinematografiji, a Retrospektiva Dereka Jarmana, u suradnji s Queer Zagrebom donosi izbor filmova britanskog queer-punk filmaša.

Pred pubertet logične su i neke promjene, pa je tako i festival za svoj dvanaeesti rođendan uveo neke pozitivne u vidu potpuno novih programa: Ponovno s nama donosi pet ostvarenja u režiji proslavljenih autora čiji su prvijenci prikazani na prethodnim izdanjima. Riječ je o novim filmovima Andreja Zvjaginceva, Xaviera Dolana, Ronit i Shlomija Elkabetza, Antona Corbijna, Taike Waititija i Jemainea Clementa; Bib PLUS, program koji se nastavlja na dječji program Bibijada, dok će se programom Prvi svjetski rat na filmu komemorirati stota godišnjica ovog povijesnog događaja. Ništa siromašniji nije ni edukativni program Industrija u sklopu kojeg će ove godine svoja predavanja održati producent filmova ‘Ničija zemlja’ i Pogrešna dostava’ Čedomir Kolar, danski dokumentarist i pjesnik Jørgen Leth te urugvajsko-brazilski redatelj i direktor fotografije (‘Božji grad’, ‘Brižni vrtlar’, ‘Sljepoća’) César Charlone.

Više je nego sigurno da će ZFF i ove godine opravdati status jednog od profesionalnijih i omiljenijih filmskih festivala u regiji. Na vama je samo da se oboružate kokicama i uživate.

 

Be social

Komentari