Vizart

Festival svjetla Zagreb: Trodimenzionalna igra svjetla i zvukova

Festival svjetla Zagreb
Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Od 16. do 19. ožujka, u Zagrebu se po prvi puta održava Festival svjetla Zagreb. Projekcije svjetlosti odvijaju se na sedam lokacija između 18 ili 19 sati i 23 sata. Festival svjetla Zagreb prvi je festival ove vrste u našoj metropoli, a donosi atraktivne audiovizualne instalacije i projekcije koje se mogu pogledati i doživjeti na Vranicanijevoj poljani, platou Gradec, Jezuitskom trgu, u Galeriji Klovićevi dvori, Kuli Lotrščak, tunelu Grič i Tomićevoj ulici.

Tema festivala je proljeće koje simbolizira buđenje, rast i renesansu, te svaka od lokacija na svoj način dočarava proljetni ugođaj kroz svjetlosne predstave.

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr
Tunel Grič i Festival svjetla Zagreb za početak

Najbolji početak je onaj u tunelu Grič, čiji program počinje u 18 sati. Tunel je povezan s temom Čarobne šume, a njegov sadržaj obuhvaća igru zvukova i svjetlosti. Posjetitelji u bilo kojem trenutku sami odabiru zvukove iz prirode i zov životinje dodirom aplikacije na laptopu. Svjetlost reagira na basove i odašilje igru ritma uz improvizirana drveća sačinjena od drvenih letvica. S oba ulaza tunela mogu se uočiti video projekcije koje upotpunjuju priziv živuće prirode smještene daleko od civilizacije. Simulacija zvukova prirode i životinja u nama pokušava potaknuti osjećaj prisutnosti mira koji se skriva iza tehnoloških dobara koja nas okružuju u svakodnevici. Zrake svjetlosti koje isijavu iz projektora pobuđuju trenutnu radoznalost te stvara određenu sliku, osjećaj, misli i iskustva.

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr
Art park i svjetlosni objekt Twisted arhitekta Skira

Art park dočekuje nas svjetlosnom instalacijom valjkastih piramida postavljenih u stilu: baš mi se sviđa da stoji baš tamo. Naime, riječ je o preciziranom tehničkom igranju gradijacija primarnih i sekundarnih boja koje se prelijevaju jedna u drugu. Arhitekt Skira poznat je po svojim nijansiranjima boja u svrhu arhitektonskih rješenja. Projekcije koje se ondje mogu vidjeti u skladu su s temom piramidalnih oblika. Na nama ostaje postaviti si pitanje kada i kako ljudi mogu biti medijalizirani i osviješteni kroz postmodernu instalaciju?

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr
Plato Grič odnosi pobjedu performansom Laserska priča

Uspinjanjem Art parkom dolazimo do kule Lotrščak koja postaje takozvani Svjetionik. Njegova uloga prenosi se na onoga koji opaža dan i noć u radu svjetla koje ima svojstvene karakteristike. Karakteristike poput broja svjetala i njihov međusobni položaj, boju, vrstu, period svijetljenja, intenzitet i sam domet svjetla. Ono postaje svjetlo na kraju tunela.

Program Festivala svjetla Zagreb u Galeriji Klovićevi dvori donosi temu Klopka s laserskim labirintom. Riječ je o kockastoj kutiji s laserima koji pred publiku postavlja zadatak kako proći kroz nemoguću situaciju. Kako izaći poput pobjednika nakon brodoloma tema je ove instalacije, a neodoljivo podsjeća na film Klopka iz 1999. godine u kojem su glavne uloge tumačili Catherine Zeta-Jones i Sean Connery.

Plato Gradec s temom Laserska priča, točnije spektaklom uz svjetlosne harfe upotpunjuje priču uz 15-minutnu alegoriju rave partijane koju ti pružaju samo ponajbolji festivali takvih gabarita. Lasersko nasumično igranje i pozicioniranje svjetala po zgradama dok se boje mijenjaju iz sekundu u sekundu u promatraču pobuđuje energiju kakvu još nije spoznao. Fascinirani dinamikom igre svjetlosti, nijansiranjem boja i ritmičnošću glazbe, svijet postaje zabavnije mjesto okupano kreativnim segmentima sa svih strana. Potpuno nestvarno i stvarno u isto vrijeme. Granice poput svjesnog i nesvjesnog, neposrednog i posrednog izmiču pod nogama, te postaju posebne i nove vrste života. Vrste života gdje se očekivana ili neočekivana iskustva razvijaju sama od sebe. Kako zbog interakcije digitalnih tehnologija tako i zbog jednostavnosti koja naginje ka složenom.

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Netko je jednom rekao: Zamislite da vaši kistovi i boje kojima se koristite za rad na vašem ulju na platnu raspolažu izvjesnom dozom autonomnosti, da sami donose neke odluke u korist svjetlosne digitalizacije. To bi bilo programatsko stvaranje. Baterija novih neidentificiranih pitanja na samom početku tisućljeća.

Tunel Grič: 18:00 – 22:00
Vranicanijeva poljana: 19:00 – 23:00
Kula Lotrščak: 18:30 – 23:00
Jezuitski trg: termini su u 19:30, 20:30, 21:30, 22:30 i 23:00
Galerija Klovićevi dvori: 19:00 – 23:00
Plato Gradec: termini su u 19:00, 20:00, 21:00, 22:00 i 23:00
Tomićeva ulica: 18:30 – 23:00

Be social

Komentari