Izvedbene umjetnosti

Predstava “Five Easy Pieces” otvara ovog vikenda Festival svjetskog kazališta

Foto: www.hnk.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Izvedbama predstave “Five Easy Pieces” autora i redatelja Mila Raua 14. i 15. rujna u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu započet će 16. izdanje Festivala svjetskog kazališta. “U tri jako različite predstave imat ćemo priliku vidjeti najbolje od dokumentarnog fikcijskog teatra s Milom Rauom, jedan fantastični ritualni teatar na tragu talijanske fikcije od Fellinija do Viscontija, u jednoj suludoj mješavini koja podsjeća na koreografirano plesno dramsko kazalište, do krajnjeg intelektualnog užitka u Rikardu III. Thomasa Ostermeiera”, naglasio je ravnatelj Drame HNK u Zagrebu Ivica Buljan na press konferenciji uoči otvorenja festivala.

U predstavi “Five Easy Pieces” (Pet lakih komada) švicarski redatelj i novinar Milo Rau na pozornicu postavlja priču o životu belgijskog ubojice djece Marca Dutrouxa. Riječ je o jednom od značajnijih europskih redatelja u zadnjem desetljeću koji je pažnju kazališne javnosti privukao svojim dokumentarnim teatrom. Njegove su predstave bazirane na povijesnim, aktualnim, životnim pričama koje stavlja u kazališni kontekst. Nije riječ o suhom dokumentarizmu koji samo taksativno pregledava vrijeme, nego ih u jednom fikcionalnom laboratoriju pretvara u veliko i značajno kazalište.

“Five Easy Pieces” predstava je koja je postala zaštitni znak Mila Raua, a njezina je posebnost to što uključuje djecu i tinejdžere u dobi od osam do 13 godina koji utjelovljuju sve uloge u priči o najvećem belgijskom zločincu, koja će hrvatskoj publici pokazati koje su sve mogućnosti današnjeg kazališta, do koje su granice mladi izvođači superiorni glumci u umjetničkom, izvedbenom i emotivnom smislu. Predstava je nastala u koprodukciji Rauove kazališne i filmske produkcijske kuće International Institute of Political Murder i umjetničkog centra CAMPO iz belgijskog grada Genta, a 2017. godine sudjelovala je na Theatertreffen u Berlinu kao jedna od deset najboljih predstava s njemačkog govornog područja iz 2016. godine.

Five Easy Pieces – Milo Rau / IIPM / CAMPO from CAMPO on Vimeo.

Predstava “Macbettu” redatelja Alessandra Serre na programu je 21. rujna. Shakespeareov “Macbeth” na sardinijskome dijalektu u produkciji Sardegna Teatra postavljen je u maniri elizabetanskog kazališta, tako da glumačku postavu čine samo muškarci. Predstavu jeTalijanska udruga kritičara proglasila najboljom talijanskom predstavom 2017. godine. Serra je ideju za projekt pronašao u regiji Barbariga na Sardiniji fotografirajući karneval, gdje je pronašao brojne analogije između Shakespearova remek-djela i sardinijskih karnevalskih maski.

Posljednja predstava ovogodišnjeg Festivala je “Richard III.” Williama Shakespearea u režiji Thomasa Ostermeiera i produkciji Schaubühne iz Berlina. Riječ je o novom viđenju jednog od najranijih Shakespearovih djela u kojemu se redatelj ne ograničava samo na demonizaciju psihotičnog masovnog ubojice, već nudi portret moćne društvene elite rastrgane unutarnjim nemirima, iz kojih se pojavljuje izopačeni diktator. “Ta se predstava na jedan način poigrava sa svim značenjskim silnicama koje izlaze iz klasičnog pristupa Shakespeareu, ali novi prevoditelj i adaptator je opet slavni Marius von Mayenburg, dramski autor, prevoditelj i redatelj, a kruna svega je genijalna uloga Rikarda III. Larsa Eidingera, kojega se danas u kazališnim krugovima smatra za vjerojatno najsnažnijeg europskog glumca”, tim je riječima Buljan najavio gostovanje. “Richard III.” igra u petak i subotu, 28. i 29. rujna. Ulaznice za sve izvedbe su dostupne na blagajni Hrvatskog narodnog kazališta i na web stranicama HNK u Zagrebu.

Be social

Komentari