Film

Film Jurja Primorca u natjecateljskom programu filmskog festivala u Gentu

marija
Foto: scena iz filma "Marija"/ HAVC
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Igrani film Marija u režiji Jurja Primorca prikazat će se u glavnoj konkurenciji kratkometražnih igranih filmova ‘Europski kratki’ (European Shorts). 44. izdanje prestižnog filmskog festivala u belgijskom gradu Gentu održat će se od 10. do 20. listopada, a Marija će svoju Benelušku premijeru imati 13. listopada.

Radnja Marije bazirana je na svakodnevnici Marinka koji je zaposlen u pauk-službi, gdje s kolegom Antom prevozi nepropisno parkirane aute na zagrebački deponij. Nakon posla Marinko je umoran i osamljen. Pojede nešto, gleda TV, ode na spavanje. I tako iz dana u dan, sve dok u njegov život potiho ne uđe jedna Marija.

Uz režiju, Juraj Primorac zajedno s Ivanom Turkovićem-Krnjakom potpisuje i scenarij, za kameru je bio zadužen Luka Matić, za montažu Sara Gregorić, a oblikovanje zvuka potpisuje Dubravka Premar. Kostimografkinja je Zorana Frkić, a scenografkinja Dora Primorac. Glavne uloge u filmu nose Josip Lukić i Nikša Butijer, a u ostalima se pojavljuju Ksenija Marinković, Sandra Lončarić-Tankosić, Igor Serdar, Verica Radić, Zdenko Jelčić i Tanja Smoje. Producent je Ivan Maloča, a film je nastao u produkciji Interfilma i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Inače, Marija je do sada prikazana na desetak festivala diljem svijeta, a s Međunarodnog filmskog festivala ‘Dream City’ održanog u Rivneu vratila se s prvom nagradom za kratkometražni film.

Beneluškoj premijeri filma 13. listopada nazočit će redatelj Juraj Primorac zajedno sa scenaristom Ivanom Turkovićem-Krnjakom, a nakon projekcije odgovarat će na pitanja publike.

Filmski festival u Gentu ove će godine prikazati više od 140 filmova od čega je njih samo sedam uvršteno u natjecateljsku selekciju ‘Europski kratki’ u sklopu koje će se prikazati i Marija. Zemlja u fokusu 44. izdanja festivala je Italija, a kao i svake godine očekuje se da će ga posjetiti više od 100 000 ljudi.

Sve ostale detalje potražite na službenim stranicama festivala.

Be social

Komentari