kina
1. lipnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled novih naslova u kinu u friško načetom lipnju. Blockbusteri su se napokon vratili u kina i tako još više povećali ljetne temperature.

eurosongu
16. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 6 minute Loreen je praktički bila proglašena pobjednicom Melodifestivalena prije njegovog starta. Postavlja se pitanje zbog čega se uopće onda održavao nacionalni izbor ove godine i trošili silni novci koje su radije mogli sačuvati za organizaciju Eurosonga iduće godine.

Film

Filmski program Borders u Art-kinu

Foto: Art-kino press
Vrijeme čitanja: 3 minute

U utorak, s početkom u 19 sati svečano će se otvoriti filmski segment projekta Borders uz dramu «Za sina» uz gostovanje glumca Juliana Wijesekare i producentice Gine Bruno. «Za sina» prati odnos majke i sina koji je rezultat njihova različitog odnosa prema sredini u kojoj žive – majka želi očuvati tradicionalne vrijednosti zemlje iz koje su otišli dok se sin nastoji prilagoditi kulturnim utjecajima sredine u kojoj žive.

Borders je zajednički projekt europskih kulturnih instituta u Hrvatskoj (EUNIC) u suradnji s Institutom za migracije i narodnosti (IMIN Zagreb) koji propituje poimanje granica u suvremenoj Europi. U okviru projekta bit će održan međunarodni simpozij te filmski program. Filmski program su ostvarili British Council Croatia, Aula Cervantes, Instituto Camoes Zagreb, Istituto Italiano di Cultura di Zagrabia, Goethe-Institut Kroatien, Institut Français de Zagreb, Balassi Institut, Österreichisches Kulturforum Zagreb, Veleposlanstvo kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj. European Commission koji zajednički djeluju kroz mrežu EUNIC Hrvatska. Partneri u provedbi programa su Art-kino, Kino Tuškanac, Rijeka2020, Sveučilište u Rijeci i Živi atelje.

Dokumentarni film «Škola Babilonska» bilježi školski život grupe mladih od 11 do 15 godina, nedavno pristiglih u Francusku te okupljenih u odjeljenje za strance s ciljem učenja francuskog jezika. Film se može pogledati u utorak u 21 sat.

Srijeda, 7. lipnja u 19 sati donosi njemačku dramu «Drugi» koja prati tinejdžera Namu koji se suočava s netrpeljivošću i optužbama okoline u koju je pristigao. Film je režirala Feo Aladag («Strankinja») inspirirana istinitom pričom. Napeti kratkometražni triler «Mare Nostrum», nominiran za Nagradu velikog žirija u kategoriji kratkog filma na ovogodišnjem Sundance filmskom festivalu, donosi priču o ocu koji stavlja u opasnost život svoje kćeri.

Foto: Mare nostrum, Art-kino press

Drama «Piroga» prati putovanje koje nije izbor, putovanje koje vodi u nadu za bolji život. Film je 2012. godine nominiran za nagradu Izvjestan izbor na filmskom festivalu u Cannesu.

Drama «Cvjetovi Kirkuka», smještena u Irak osamdesetih godina prošlog stoljeća za vrijeme zloglasnog režima Saddama Husseina prati mladu liječnicu Najlu koja je prisiljena birati između svojih snova i poštivanja tradicije svoje obitelji. Film se može pogledati u četvrtak, 8. lipnja u 19 sati.

Dvije se osobe vraćaju na Lampedusu, otok na Mediteranu. Giulia je ovdje premostila osobnu krizu, Zakaria je ovdje pobjegao pred civilnim ratom u Somaliji. Redatelj Peter Schreiner priča o njima, o njihovim najintimnijim mislima, egzistencijalnim pitanjima i strahovima, o prolaznosti. «Lampedusa» je na repertoaru Art-kina u petak, 9. lipnja u 19 sati.

Mađarski dokumentarni film «Oni» promjene koje se događaju mirnom i malom selu pokraj kojeg se smješta izbjeglički kamp. Mještani počinju protestirati…

Radnja dokumentarnog filma «Paradise! Paradise!» smještena je u Beč te počinje s dva mlada pacijenta koje liječnik upoznaje sa svojom kćeri, Kurdwin, koja želi raditi reportažu o njemu i Kurdistanu. Austrijski dokumentarac se može pogledati u petak u 21 sat i 15 minuta.

Dokumentarac «Bosanski dnevnici» na repertoaru je u subotu, 10. lipnja u 19 sati. Portugalac Joaquim Sapinho u dva navrata posjetio Bosnu, 1996. i 1997. godine. Ovaj je film njegov svojevrsni dnevnički zapis, kolaž u kojem se isprepliću snimke Bosne za vrijeme i nakon rata, snimke koje su uvelike promijenile autorov pogled na svijet te ostavile traga na njegovom budućem stvaralaštvu.

U melodrami osjetljive političke teme, nastaloj prema istinitoj priči filmu – «Putovanje u Portugal» glumi najpoznatija portugalska glumica – Maria de Medeiros. Maria, ukrajinska doktorica, dolazi u Portugal kako bi provela godinu dana s Grecom, svojim suprugom, također doktorom. U zračnoj luci je zaustavlja granična policija, sumnjajući da se iza njenog putovanja krije nešto sumnjivo… Subota, 10. lipnja u 21 sati.

Dugometražni dokumentarni film «Kraljice Sirije» govori o 50 žena iz Sirije koje su bile prisiljene na izbjeglištvo u Jordan. Okupile su se u jesen 2013. godine s ciljem stvaranja vlastite verzije bezvremene grčke tragedije o položaju žena u ratu – Trojanki. «Kraljice Sirije» su na repertoaru Art-kina u nedjelju, 11. lipnja u 19 sati

Posljednji film na repertoaru programa Borders je multimedijalni igrani film o gentrifikaciji u Brixtonu (London), koji uključuje fikciju, dokumentaristiku, izvedbene umjetnosti, fotografiju i animaciju. «Pokretna slika» može se pogledati u nedjelju, 11. lipnja u 21 sat.

(Visited 82 times, 1 visits today)
Be social

Komentari