Film

Lipanj u Art-kinu: 7. Ciklus turskoga filma, filmski program Borders i brojne premijere

Foto: Aga bez novaca, Art-kino press
Vrijeme čitanja: 4 minute

Početak lipnja donosi novi, sedmi Ciklus turskoga filma u Art-kino. Ciklus će svečano otvoriti komedija «Aga bez novaca» u četvrtak, 1. lipnja u 18 sati, a nakon filmske projekcije održat će se turska čajanka uz slastice. Do kraja vikenda, na velikom će se platnu naći i ‘životne’ komedije «Život prema Nadide» i «Divan život» te drame «Moj dragi brat» i «Džem od smokvi». Na repertoaru će se naći i jedan animirani film za odrasle – «Zli mačak Serafettin». Ciklus turskoga filma održava se u Art-kinu od 1. do 4. lipnja, a ulaz je slobodan na program u cijelosti.

U Art-kino stiže filmski segment programa Borders s čak 13 filmskih naslova. Program otvara talijansko-šrilankanska drama «Za sina» koja prati odnos majke i sina koji je rezultat njihova različitog odnosa prema sredini u kojoj žive – majka želi očuvati tradiciju dok se sin nastoji prilagoditi kulturnim utjecajima sredine. Gosti premijere su glumac Julian Wijesekara i producentica Gina Bruno. Nakon filmske projekcije, održat će se kratki razgovor s gostima. Program Borders se održava u Art-kinu od 6. do 11. lipnja.

Sezonu Ljetnog Art-kina u srijedu, 14. lipnja otvara premijera dokumentarnog filma Marina Lukanovića «Pijana ulica» snimana u Rijeci. Pijana je mala, neugledna, gotovo nevidljiva uličica u strogom centru Rijeke. Lako ju je zaobići jer je greška u urbanom tkivu, više prolaz nego ulica, no po svim karakteristikama ona je ponajviše trg.

Ljetno Art-kino donosi program Best of Animafest (najbolji filmovi ovogodišnje selekcije) i Cartoon d’Or (najbolji europski kratkiši) te japanski anime «U ovom kutu svijeta» dok je na repertoaru dvorane Art-kina Retrospektiva: Rosto i program Hrvatski stripaši (u središtu tematskog programa Animafesta 2017 nalaze se adaptacije stripova u animirani film). Animafest stiže u Rijeku od 16. do 18. lipnja.

Od 9. lipnja na repertoaru je novi film Françoisa Ozona «Frantz». U malom njemačkom gradu nakon Prvoga svjetskog rata, Anna svakodnevno tuguje nad grobom svog zaručnika Frantza, koji je poginuo u bitci u Francuskoj. Jednoga dana mladi Francuz Adrien također položi cvijeće na grob, a njegova prisutnost ubrzo rasplamsa strasti.

Premijeri filma «Plavi Petar» Marka Šantića, snimanog u Rijeci, pridružit će se i film Lane Šarić «Živjeti, ploviti» u ponedjeljak, 19. lipnja. Petar je mladi policajac koji živi s roditeljima u maloj jednokatnici, iz koje im prijeti deložacija. Prilikom jedne ovrhe on prekorači policijske ovlasti i pokuša zaštititi stari bračni par nad kojim se vrši ovrha.

Dokumentarna priča «Ugriz risa» o vojnoj akciji pod zapovjedništvom generala Mladena Markača poduzetoj kako bi se, barem privremeno, riješio problem nedostatka streljiva. Dokumentarni film Bernardina Modrića sniman je i na samoj lokaciji vojnog skladišta V3 u Delnicama.

Ljetno kino donosi i program «Tri ljubavne priče»: «Najsretniji dan u životu Ollija Makija», «Projekt: Zajedno» i «Nakon ljubavi».

Foto: Olli Maki/ ZFF Press

«Najsretniji dan u životu Ollija Makija», jedno od najvećih iznenađenja i pobjednik prošlogodišnjeg programa Izvjestan pogled u Cannesu, biografska je drama o finskom boksaču, Olliju Mäkiju. Već na početku karijere 1962. ovaj mladić se nenadano nađe u centru medijske pažnje kao prvi Finac koji će se boriti za titulu svjetskog prvaka u perolakoj kategoriji. Ali Mäki ne dijeli entuzijazam i ambicije jer je zaokupljen nečim mnogo važnijim: upravo je pronašao ljubav svog života – Raiju.

«Projekt: Zajedno» prati Samira, sramežljivog četrdesetogodišnjeg rukovoditelj kran dizalice iz predgrađa Pariza koji se zaljubljuj na prvi pogled u Agathu, živahnu mladu instruktoricu plivanja. Kako bi je zaveo, odlučuje postati njezin učenik, pretvarajući se da ne zna plivati. Međutim, njegov romantični plan izjalovi se nakon samo tri susreta…

Drama «Nakon ljubavi» Joachima Lafossea prati bračni par koji se nakon 15 godina ljubavi i zajedničkog života odlučuju se razvesti. Obiteljsku kuću u kojoj žive sa svojim dvjema kćerima kupila je Marie, ali cjelokupnu renovaciju platio je Boris. Prisiljeni su nastaviti živjeti zajedno dok je ne prodaju, a bezizlaznost situacije pojačava se nakon što se nikako ne uspijevaju dogovoriti kako će podijeliti zaradu od prodaje. Zarobljeni u mrtvoj točki, sve njihove frustracije, zamjeranja i gnjev počinju se miješati s nostalgijom…

Foto: Zli Mačak, Art-kino press

Ciklus Zvijezde francuskog filma, od 24. lipnja do 5. srpnja, predstavlja glumice čija je slava prelazila granice njihove domovine i velike kinematografije u kojoj su stvarale. Odabrani su filmovi koji ukazuju na najznačajnija kretanja u francuskoj kinematografiji od Drugog svjetskog rata do novog tisućljeća, te ujedno predstavlja velike francuske glumice čija se popularnost može mjeriti s popularnošću američkih ‘starova’. Ciklus otvara romantična drama «Lola», koju je redatelj Jacques Demy posvetio velikom prethodniku Maxu Ophülsu, a naslovnu je ulogu utjelovila Anouk Aimée.

Festival Tobogan dio je Ciglene kuće, jednog od sedam glavnih programskih pravaca Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture, čiji su domaćini Art-kino, Gradska knjižnica Rijeka i Gradsko kazalište lutaka. Ključna ideja ovog festivala je ljetne praznike u Rijeci pretvoriti u sadržajno i bogato razdoblje za djecu u kojem kultura i kreativnost imaju svoje istaknuto mjesto. Stvaranje dva tjedna intenzivne kulture za djecu, edukacijskih interaktivnih programa i zabave koji nadahnjuju osnovna su nit vodilja Tobogana. U programu festivala  isprepliću se kino, kazalište i čitanje, pa i više od toga.

Više na www.art-kino.org

Be social

Komentari