Istaknuto
28.09.2022.

Vrijeme čitanja: 6 minute Britney Spears je planetarna megazvijezda, ali 13 godina bila je žrtva robovskog odnosa.

16.09.2022.

Vrijeme čitanja: 4 minute Nego, jeste li bili na gigovima kroz ljeto? King Gizzard and the Lizard Wizard su odradili dva fantastična koncerta u Šibeniku i nakon koncerta u Pragu otkazali ostatak turneje. Ovo su potencijalno koncerti o kojima će se dugo pričati.

Film

Filmski tematski parkovi u pohodu na filmsku industriju

05.11.2019. Iva KolarFacebook: The Wizarding World of Harry Potter
Vrijeme čitanja: 4 minute

Nedavno je Martin Scorsese izjavio da su današnji filmovi (misleći pritom najviše na blockbuster divove) postali poput tematskih parkova i da nisu prava kinematografija, iako im dopušta umješnost u procesu stvaranja i produkcijskoj kvaliteti. I dok se tu debatu napuhuje i rasteže do iznemoglosti, uvlačeći u nju dobar komad Hollywooda te dok Scorsese i dalje nastoji jasno iznijeti što je želio reći tim komentarom, pravi filmski tematski parkovi niču svijetom poput gljiva poslije kiše.

Svaka konzumeristička meka svijeta, od Amerike do Azije (odnosno preciznije, Amerika i Azija) ima ili je na putu da dobije komadićak svijeta komercijalnih filmova koje nam gotovo agresivno serviraju u pomno osmišljenim i isplaniranim kampanjama po fazama, sa željom da čim duže ostanemo pod okriljem ovog ili onog filmskog univerzuma. U igru se sada sve više uključuju i tematski parkovi, iako su dio tradicije već nekoliko desetljeća.

Što radi Disney?

Svijet filma se sa zaslona u konkretnu okolinu prvi put premjestio još davne 1955. godine kada je Walt Disney otvorio svoj čaroban svijet bajki, Disneyland u Kaliforniji. Desetljeće nakon toga Walt Disney World otvoren je i na Floridi. Premisa je ovih parkova provesti dan, odnosno idealno nekoliko dana pa čak i cijeli tjedan, u svijetu s Mickeyjem i Disneyjevim ostalim likovima, većinom princezama i njihovim sporednim likovima. Oni šeću parkom i zabavljaju posjetitelje između vožnji, koje su uz njih glavna atrakcija.

Facebook: Star Wars’s Galaxy Edge

Kako je Disney rastao i širio svoje pipke po filmskih studijima Hollywooda, tako su se širili i njegovi parkovi. U svijetu postoji šest Disney svjetova, dva već spomenuta u Americi i po jedan u Parizu, Tokyju, Hong Kongu i Šangaju. Oni se ne ograničuju striktno na Disneyjeve bajkovite filmove, već na sve što je u vlasništvu Disneyja. Tako se u parkovima mogu naći i vožnje vezane uz, primjerice, Pixarove filmove, Indianu Jonesa, Zvjezdane ratove ili Pirate s Kariba, čiji se likovi jednako tako šepure parkom kao i princeze pa se nemojte previše začuditi ako vidite selfije s Darthom Vaderom ispred Pepeljugina dvorca.

Avatar Land i Star Wars Land

Disneyjevi parkovi sastoje se od različitih landova, odnosno manjih svjetova usmjerenih na određenu temu. Disneyjevi parkovi nisu dovoljno relevantni u našoj kulturi da se zamaramo njihovom kompleksnom i, iskreno, pretjeranom kategorizacijom, no valja napomenuti da  svjetovi nisu tematski parkovi sami po sebi, jer su manji dio veće cjeline, a njihova uska koncentracija na jednu temu otvara mogućnost interaktivnog urona u izmišljene svjetove.

Nakon izlaska Avatara 2011. godine bilo je najavljeno da će se u Disneyjevom Animal Kingdomu (koji je dio Walt Disney World Resorta na Floridi) otvoriti Pandora The World of Avatar, što je i ostvareno 2017. godine, a taj je dio parka dizajniran po uzoru na filmski set, s florom i faunom Pandore i čitavom popratnom pozadinskom pričom iz filma.

Slična je situacija i s novootvorenim landom, Star Wars: Galaxy’s Edge, koji je otvoren ljetos u Americi. Zasad je najveća atrakcija vožnja u kojoj posjetitelji mogu upravljati Millenial Falconom na zadanoj misiji, uz likove koji s vremena na vrijeme šeću među ljudima. Likovi na koje ćete naići ograničeni su činjenicom da je ovaj svijet vremenski smješten između posljednja dva filma.

Oba svijeta, kao svako pravo turističko mjesto, naravno, nude i mogućnost kupovine suvenira te mjesta za okrepu te hrpu materijala za instagram.

Universal Studios parkovi

Disneyjev vjerojatno najveći rival je Universal Studios, koji uprizoruje zadivljujuću količinu filmova kao atrakcije i opipljive svjetove, među kojima se može pronaći sve od Shreka i Simpsona, preko Mumije do Jurskog parka i Harryja Pottera.

Facebook: Universal Studios

Upravo je Harry Potter promijenio igru 2010. godine kada se u Universal Studios parku na Floridi otvorio The Wizarding World of Harry Potter. Svijet je to u kojem posjetitelji mogu prošetati Zakutnom ulicom i Hogsmeadom, stajati ispod Hogwartsa i uživati u nekoliko tematski određenih vožnji. The Wizarding World osim u Americi postoji i u Japanu. Takav je pristup intelektualnom vlasništvu donio mnogo prednosti, naročito u vremenu u kojem opadaju prodaja DVD-a i odlasci u kino. Obožavatelji dobivaju potpuno novo iskustvo, mogućnost da oni postanu heroji priče koju su dosad doživljavali prvenstveno kao promatrači, kao i ispunjenje sna da nogom kroče na voljeno tlo koje je dosad samo bilo dijelom mašte. Osim toga što mogu probati pivoslac i ostale proizvode svojstvene čarobnjačkom svijetu, posjetitelji mogu dobiti i personalizirani suvenir – vlastiti štapić krojen po mjeri.

The Wizarding World of Harry Potter tako je pokrenuo lavinu sličnih projekata, kakvi su Pandora i Galaxy’s Edge, a u to se može ubrojiti i tura The Making of Harry Potter koja se nudi u Warner Bros. studiju u Engleskoj, odnosno tura po filmskom setu franšize pretvorenom u atrakciju.

Studio Ghibli uskače u igru

Za tri bi se godine, u 2022., u Japanu trebao otvoriti park inspiriran i posvećen filmovima japanskog diva animacije, Studija Ghibli. Park bi bio koncipiran kao i ovi dosad spomenuti – arhitektura, likovi i detalji preuzeti iz filmova bili bi raspodijeljeni u nekoliko područja, čime bi se posjetitelje lakše i dublje uranjalo u ovaj voljeni, magični svijet. Studio Ghibli u Tokiju već ima svoj muzej, ali park bi trebao predstavljati veću interaktivnu mogućnost povezivanja s likovima i svjetovima u kojima obitavaju.

Budućnost filma su parkovi?

Možda je Scorsese vladavinu blockbustera kino-dvoranama svijeta samo usporedno povezao s tematskim parkovima, no čini se da su franšize uistinu krenule u tom smjeru. Otvaranje parkova omogućuje im da egzistiraju u kontekstu priča s kojima su povezane bez da ometaju tijek radnje kanona na filmskim ekranima, ali i da ih se u taj isti kanon ukomponira, naročito kada franšize još nisu došle do svojih završetaka. Marvel i Zvjezdane staze, kao i Avatar, pogotovo mogu profitirati od toga – ideje realizirane u parku mogu se pojaviti u nekom od filmskih nastavaka, a vrlo je vjerojatno da će se ideje iz nastavaka pojaviti u parkovima.

Na taj se način franšize održavaju na životu, kao i napetost oko objavljivanja novog materijala, zbog čega uopće nije teško zamisliti da će se filmovi u budućnosti pisati tako da se kasnije mogu pretvoriti u jednu od atrakcija kojima će posjetitelji moći izbrisati vlastite realnosti i potpuno se ubaciti u magičnost one izmišljene.

Egzotika i neuobičajenost svjetova s filmskih platna te njihova emocionalna vrijednost obožavateljima mogli bi postati uobičajena sredstva koja se može unovčiti, a kao što stara poslovica kaže, ako Hollywoodu uspije jednom, ponovit će se bezbroj puta, stoga je možda vrijeme da se naviknemo na suživot s filmskim fantastičnim svjetovima.

(Visited 116 times, 1 visits today)

Komentari