nemanja
17. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 11 minute nemanja je alter-ego Puležanina koji je albumom “Voodoo Beat” zatvorio svoju psihodeličnu disko trilogiju.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Glazba

Fleet Foxes i Nick Hakim dolaze u Tvornicu kulture

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Šest je godina prošlo od posljednjeg studijskog izdanja seattleskih folk-rock divova Fleet Foxes, ali je gotovo šest godina prošlo i od njihovog prvog i dosad jedinog hrvatskog koncerta održanog u Tvornici kulture u studenom 2011. godine.

Kad u svojoj diskografiji imate odlična izdanja kao što su “Fleet Foxes” i “Helplessness Blues”, koji ne samo da su objavljeni u milijunskim nakladama, već su proglašavani albumima godine u nizu najcjenjenijih svjetskih glazbenih magazina kao što su The Times, Pitchfork, Mojo ili Billboard, onda je jasno da je zadatak koji se nalazi pred nadolazećim albumom sve samo ne lagan.  No čini se da malo tko sumnja u uspjeh novog studijskog uratka, a u nadmetanju najvećih igrača glazbene industrije, koji u njima nedvojbeno vide još veći potencijal, pobjedu je odnio veliki Warner preotevši ih kultnom Sub Popu, i potpisao za svoju ništa manje legendarnu podetiketu Nonesuch za koju objavljuju, između ostalih, Björk, Wilco, Billy Bragg i Conor Oberst.

“Helplessness Blues” je 2012. osvojio Grammy nominaciju za najbolji folk album, ali su Fleet Foxes u isto vrijeme ostali bez dotadašnjeg bubnjara Josha Tillmana koji je odlučio reaktivirati svoju samostalnu karijeru stvorivši pritom novi i iznimno uspješan alter ego Father John Misty. Premda je rad na novom albumu krenuo već u proljeće 2013., to se naprasno prekida budući da pjevač i gitarist Robin Pecknold seli u New York kako bi završio studij na Columbia Universityju. Tek tri godine kasnije počinju dolaziti vijesti o ponovnom okupljanju grupe kojoj se umjesto Tillmana na bubnjevima pridružio Neal Morgan i tako upotpunio sastav kojeg uz Pecknolda i dalje čine Skyler Skjelset na gitari, Casey Wescott za klavijaturama te Christian Wargo na bas gitari.

Kao predgrupa će nastupiti Nick Hakim koji je oduševio kritiku svojim psihodeličnim soul prvijencem “Green Twins” objavljenim za ATO Records. Nastavši nakon njegova preseljenja iz Bostona u New York, ovaj album prezentira raznoliku paletu utjecaja koji su se u Nickovom stvaralaštvu isprepleli tijekom proteklih godina. Navodi da se kroz “Green Twins” provlače utjecaji u rasponu od Roberta Wyatta, Marvina Gayea i Shuggie Otisa, sve do Portisheada i My Bloody Valentinea. Obitelj je odigrala veliku ulogu u njegovom budućem odrastanju u originalnog i zanimljivog glazbenika – stariji brat ga je navukao na Bad Brains i Nirvanu, a roditelji su ga upoznali s latinoameričkom folk glazbom.

Pokrovitelj koncerta je Iskon, vjeran partner na svim događanjima iza kojih stoji SuperUho. Ulaznice po cijeni od 170 kuna u prodaji se nalaze u Dirty Old Shopu (Tratinska 18) i Rockmarku (Berislavićeva 13), a na ulazu kluba na dan koncerta će koštati 200 kuna.

Be social

Komentari