Vizart

Flora by Hoyka: Digitalni pogled na prirodu

Foto: Ziher.hr/ Eleonora Glišić
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Ziher.hr/ Eleonora Glišić
Foto: Ziher.hr/ Eleonora Glišić

Bogatstvo prirode, naročito biljni svijet, vrlo je čest motiv i moglo bi se reći već prilično istrošena tema u vizualnoj umjetnosti. Mnogi mladi umjetnici igraju na sigurno u svojim prikazima prirode i često smatraju da odabirom te teme ne mogu puno pogriješiti, osobito ako su njihovi kupci ili promatrači nježne i romantične dušice. Amaterima se pojave iz prirode nerijetko same nameću i inspiriraju na stvaranje zbog privlačne estetike i pristupačnosti. Iz navedenih razloga slike i fotografije elemenata iz prirode mogu djelovati monotono, pasivno i neinventivno.

Fotografije prikazane na izložbi “Flora” poznatog samostalnog umjetnika i fotografa Damira Hoyke, odbacuju konvencionalni prikaz prirode te se ističu inventivnom i efektnom kompozicijom. Hoyka je svojom izložbom javnosti na nov način nastojao približiti nenametljivu ljepotu prirode koja nas okružuje. Služeći se digitalnom manipulacijom netaknutoj flori dodaje zanimljivu dimenziju. Kontinuirano pratimo promjene koje se događaju tijekom godišnjih doba, od siromašnih monokromnih golih grana do raskošnih grmova intenzivne žute boje.

Foto: Ziher.hr/ Eleonora Glišić
Foto: Ziher.hr/ Eleonora Glišić

“Kolekcija primavera/estate, pa odmah potom autunno/inverno predstavlja prirodu kakvu nismo u mogućnosti (a možda je riječ i o manjku želje?) ne samo promatrati, nego sagledavati i viđeno reproducirati, multiplicirati i konačno nametnuti sveprisutnom konformizmu”, napisala je Sandra Zloić za predgovor izložbe.

Hoyka je uzeo određene elemente iz prirode i transformirao ih stvarajući određen simetrični uzorak koji se može promatrati satima i od kojeg nam se može čak malo zavrtjeti u glavi. Taj psihodelični, kaleidoskopski efekt nije postigao ubacivanjem halucinogena u piće posjetitelja, već koristeći se vješto Photoshopom.

Foto: Ziher.hr/ Eleonora Glišić
Foto: Ziher.hr/ Eleonora Glišić

“Eksperimentirajući oko osi simetrije na imaginarnoj pozadini vedrog isječka nebeskog plavetnila Hoyka je, u bržem ili sporijem ritmu, dodavao, rjeđe oduzimao isječke figurativnih tema i multiplicirao ih dva, četiri, deset ili pedeset puta, što je imalo za posljedicu fantastičnu preobrazbu u naizgled psihodelično apstraktno, a zapravo sugestivno-inspirativno lice prirode”, piše Sandra Zloić.

Izložba Flora by Hoyka otvorena je u muzeju Mimara do 7. prosinca 2014. godine.


Be social

Komentari