Glazba

Frank Turner, The Membranes i Svemirko pojačavaju line-up 4. SuperUho festivala

Foto: SuperUho
Vrijeme čitanja: 3 minute

Posljednja objava glavnog festivalskog programa SuperUho festivala donosi još tri vanserijska imena: engleskog folk-punk kantautora Franka Turnera & The Sleeping Souls, britanske post-punk legende The Membranes, te našu uzdanicu pop psihodelije znanu kao Svemirko. Osim toga, za kreativne dodatne sadržaje pobrinut će se generalni sponzor Iskon. Iza programa kao i uvijek stoji ekipa Žednog Uha koja će u suradnji s prijateljima iz DORF-a Primošten na pet dana pretvoriti u glazbeno-filmsku oazu na Jadranu.

Kad je prije šest godina Frank Turner sa svojim The Sleeping Souls premijerno nastupio u Hrvatskoj na prvom Terraneu, došao je kao jedan u nizu nadarenih britanski kantautora. Bilo je ipak nešto u njemu što ga je izdvajalo iz te hrpe mladih glazbenika, a koncerti su mu u pravilu bili tulumi puni pozitivnih emocija i nesputane energije. Tako je bilo i na tom njegovom prvom nastupu u ovom dijelu svijeta, a samo godinu dana poslije sve se promijenilo.

Turner je nastupio na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Londonu, uslijedio je i rasprodani koncert u londonskoj Wembley areni, a album “Tape Deck Heart” zasjeo je 2013. na vrh najprodavanijih albuma u Velikoj Britaniji. Jednako je dobro prihvaćen i sljedeći, 2015. objavljen i još uvijek aktualan album “Positive Songs for Negative People” koji promovira i na ovoj ljetnoj turneji. Iako redovito nastupa na glavnim pozornicama najvećih ljetnih festivala, Frank Turner odlučio je još jednom svratiti na obalu Jadrana i uveličati 4. SuperUho festival.

Davne 1977. godine u Blackpoolu je John Robb sa svojim srednjoškolskim prijateljima pokrenuo The Membranes, koji će s vremenom steći kultno sljedbeništvo i postati jednim od najvažnijih post-punk bendova uopće. Premda će mnogima pri spominjanju ovog imena zatitrati upitnik iznad glave, The Membranes su nakon objavljivanja prvih nekoliko malih ploča za Criminal Damage 1985. potpisali za tada mali Creation Records, koji će do sredine devedesetih lansirati niz velikih imena britanske glazbe poput The Jesus And Mary Chain, My Bloody Valentine, Primal Scream, Ride, Slowdive, Teenage Fanclub i Oasis.

Njihov prvi album “The Gift Of Life” zasjeo je na vrh britanske indie ljestvice i postao uvjerljivo najprodavanijim Creation izdanjem dotad. Sljedećim albumom “Songs of Love And Fury” uslijedio je njihov proboj u SAD, gdje su snimili i svoj treći po redu album “Kiss Ass Godhead“. Bio je to jedan od prvih albuma uopće koje je snimio Steve Albini. Još je jedno izdanje ugledalo svjetlo dana prije negoli su The Membranes 1990. prestali s radom, da bi se punih 20 godina poslije okupili na poziv najprije My Bloody Valentinea, a potom i samog Albinija i Shellaca, budući su i jedni i drugi kao kuratori All Tomorrows Parties festivala inzistirali da na istom nastupe The Membranes kao jedan od njima najvažnijih bendova uopće.

Kako to često biva, kemija među članovima benda je proradila, ono što je trebalo biti dvokratno okupljanje pretvorilo se u redovito sviranje po klubovima i festivalima, uslijedile su i britanske turneje s The Stranglers, The Sisters of Mercy i Killing Joke, a kao vrhunac uskrsnuća The Membranesa bio je povratnički album “Dark Matter/Dark Energy“. Krajem prošle godine se pojavio i remiks aktualnog albuma nazvan “Inner Space/Outer Space”, gdje su između ostalih mikseve potpisali Manic Street Preachers, Mark Lanegan, Killing Joke te Alexandar Hacke iz Einstürzende Neubautena.

Svemirko je nova inkarnacija glazbenika i producenta Marka Vukovića, koji je u prošlosti izdavao kao Kimekai te pod raznim drugim pseudonimima, no ovdje je riječ o potpunom zaokretu, nečem novom i drugačijem. Vuković prije otprilike dvije godine počinje skladati pjesme na materinjem jeziku, a početkom ove godine objavljuje svoj debitantski album “Vanilija” na glazbenoj etiketi više manje zauvijek. Album “Vanilija” zbirka je intenzivnih, zvučno-aromatičnih i plesnih pjesama koje Vuković naziva emo-macho pop glazbom i opisuje kao novim derivatom žanra synthpop. Snimanje, miks i produkciju albuma potpisuje Marko Vuković, mastering je odradio glazbenik, video i konceptualni umjetnik Lionel Williams poznatiji kao Vinyl Williams, dok dizajn naslovnice potpisuje Jeremy Nealis.

Uz Franka Turnera, The Membranes i Svemirka, na 4. SuperUho festival svirat će Billy Bragg, Blanck Mass, Buzzcocks, Conor Oberst, Frankie Cosmos, Gracin, Jessy Lanza, Liars, M. Ward, Mašinko, Sara Renar, Shellac, Straight Mickey And The Boyz i Trobecove Krušne Peći. Ulaznice po cijeni od 250 kuna mogu se kupiti do 18. lipnja, a do istog će se datuma moći kupiti i kamperske ulaznice po cijeni od 120 kuna. Ulaznice se mogu kupiti u Dallas Music Shopu u Rijeci, Dirty Old Shopu i Rockmarku u Zagrebu. Nakon isteka razdoblja prodaje ovog paketa cijene ulaznica će biti 290 kuna do 7.8. te 320 kuna na ulazu. Cijene kamperskih ulaznica će biti 150 kuna.

Be social

Komentari