Knjige

Najava: Peto izdanje Festivala svjetske književnosti

Foto: Facebook.com/FestivalSvjetskeKnjizevnosti
Vrijeme čitanja: 2 minute

Književna sezona, kao i u posljednje četiri godine, započet će možda najvećim domaćim književnim događajem. Naravno, riječ je o Festivalu svjetske književnosti čije će se svečano otvorenje održati u nedjelju 3. rujna. I ovogodišnji će se program, kao i prošlogodišnji, odvijati paralelno u dva najveća hrvatska grada.

Inače, 31. kolovoza već otvorena je izložba crteža i slika u Studiju Moderne galerije Josip Račić, a riječ je o radovima nastalim prema motivima autora koji će gostovati na Festivalu. Izložbu možete pogledati do 10. rujna.

Zagreb

Središnji zagrebački domaćin i ovoga će puta biti Kino Europa, gdje će se održati većina programa. Na svečanom otvaranju, uz koncert Jelene Popržan i Damira Imamovića, na tribini Razotkrivanje u Hrvatskoj će se drugi put predstaviti jedan od najvažnijih njemačkih suvremenih pisaca Daniel Kehlmann. S organizatorom Festivala i urednikom Seidom Serdarevićem govorit će o svom novom romanu Trebao si otići.

Tribina Razotkrivanje nastavit će se i narednih dana. U ponedjeljak sa spisateljskim parom Rita Monaldi & Francesco Sorti, Gocom Smilevskim, Dubravkom Ugrešić, u utorak s Michaelom Krügerom, u srijedu s Tuomasom Kyröom, u četvrtak s  Jordijem Puntíjem  i Philippeom Claudelom, u petak s Ognjenom Spahićem i u subotu s Igorom Štiksom. Na tribini Pisac i njegov čitatelj u četvrtak će gostovati mađarski pisac László Végel i njegova prevoditeljica Xenia Detoni.

Na tribini Dvostruki portret predstavit će se po dva autora sličnih tematika, jednog gostujućeg jednog domaćeg. Susrest će se pisci ljubavnih romana Richard Schuberth i Olja Savičević-Ivančević (ponedjeljak), spisateljice koje pišu o piscima Maria Fasce i Milana Vuković-Runjić (utorak), dva prozaika, pjesnika i prijatelja Aleš Šteger i Miroslav Mićanović, pisci čiji junaci tragaju za mirom i izolacijom Morten A. Strøksnes i Ivica Prtenjača (srijeda), pisci ratne tematike Clara Usón i Boris Dežulović (četvrtak), stripašice Ulli Lust i Ivana Pipal, romanopisci bizarnog humora Eduardo Halfon i Damir Karakaš, spisateljice poetski ispisanih povijesnih romana Marjana Gaponenko i Mihaela Gašpar (petak), pisci o ljubavi sputanoj nacionalnim preprekama Vladimir Tabašević i Kristian Novak i spisateljice koje se bave intimnim ženskim pitanjima Maja Gal-Štromar Ivana Rogar (subota).

Knjižnica Bogdana Ogrizovića bit će rezervirana za poeziju, gdje će se u srijedu održati Svjetsko čitanje poezije hrvatskih, talijanskih i portugalskih pjesnika. Večer portugalske i talijanske poezije bit će dan kasnije na istoj lokaciji. Čitat će Portugalke Cláudia R. Sampaio i Andreia C. Faria te Talijani Marco Fazzini, Rino Cortiana i Franco Ferrari Delfino.

Dio programa bit će posvećen srednjoškolcima koji će moderirati tribine pod nazivom Književna matineja s Oljom Savičević-Ivančević (utorak), Franjom Janešom (srijeda), Pavlom Pavličićem (četvrtak) i Marinom Vujčić (petak). Također, srednjoškolcima će biti namijenjena i novinarska radionica u petak, koju će voditi novinari 24sata, Večernjeg lista i Expressa.

Program će biti začinjen i sedmom umjetnošću, pa će se u Kinu Europa moći vidjeti filmovi snimljeni po književnim djelima ili oni u kojima se književnost pojavljuje kao nezaobilazni lajtmotiv.

Split

Splitska publika u Festivalu će moći uživati u Knjižnici Marka Marulića, svaki dan slušajući barem po jednog autora. Na svečanom će se otvaranju predstaviti Rita Monaldi & Francesco Sorti, a narednih dana predstavit će se najmanje jedan domaći ili strani autor: Maria Fasce (ponedjeljak), Jordi Puntí (utorak), Mirko Božić Richard Schuberth (srijeda), Senko Karuza (četvrtak), Ivica Prtenjača (petak) i Marina Vujčić (subota).

Splitski srednjoškolci u utorak će se susresti s Tanjom MravakFilmske večeri također će začiniti splitski program u Kinoteci Zlatna vrata uz ulaznicu u cijeni od 20 kuna.

Be social

Komentari