Knjige

Osmo izdanje Festivala svjetske književnosti: Uvertira u kišne rujanske dane

festival svjetske knjizevnosti 2020
Vrijeme čitanja: 5 minute

Ernest Hemingway jednom je prilikom rekao kako nema prijatelja tako odanog kao knjiga. Knjige su naši životni suputnici, naše utočište i mjesto gdje svaki put iznova upoznajemo sami sebe. One nam dopuštaju da se prepustimo sanjarenju i neometanom razmišljanju, da rastemo, ponekad i nesvjesno. I koliko god knjiga pročitali, uvijek ćemo im se vraćati jer znamo kakav je osjećaj držati otvorenu knjigu u rukama, u udobnosti svog doma ili mjesta koje za nas ima posebno značenje. Sjećat ćemo se njihova mirisa i zvuka okretanja stranica. I najvažnije od svega, u sebi ćemo zauvijek gajiti tu posebnu emociju prema riječima – tu bezuvjetnu ljubav prema knjigama koju produbljujemo svaki put kada započnemo čitati novu knjigu. Jer svaka je knjiga novo putovanje – naš itinerar koji nosimo sa sobom bilo kamo pošli. Ona nas pušta da otvorimo vrata u novi svijet i u njemu živimo radosno (možda i radosnije nego u ovome).

Knjige kao najmoćnije oružje protiv pandemije

Sigurnu su luku u knjigama tijekom ovih posljednjih nekoliko mjeseci mnogi pronašli u knjigama. Knjige su nam omogućile da se barem na trenutak odmaknemo od realnosti i zaboravimo na sve nedaće koje su nas sustigle te da se pritom osjećamo zadovoljno i produktivno. Unatoč svemu što se dogodilo (i još uvijek se događa), početak rujna i polagani opraštaj od ljeta obilježit će osmo izdanje Festivala svjetske književnosti u organizaciji izdavačke kuće Fraktura te pod pokroviteljstvom domaćih i stranih institucija, tvrtki i medija na kojem će u tjedan dana (od 6. do 12. rujna) biti predstavljeno oko 60 autora iz 12 europskih zemalja.

Neki od njih uživo će nam se obratiti iz HRT-ova studija ili pak same Frakture, dok će drugi s publikom komunicirati iz svojih domova ili TV-studija. Sukladno epidemiološkoj situaciji, Knjižara Fraktura je u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom dogovorila produkciju programa na Trećem programu HRT-a koji će biti prikazani uživo ili premijerno. Uz pridržavanje svih propisanih mjera, drugi dio programa održat će se u Knjižari Fraktura u Ulici kneza Mislava 17 u Zagrebu, a moći ćemo ga pratiti i online.

„Jedan program održat ćemo u Hrvatskom glazbenom zavodu, gdje se prošle godine odvijao Festival. Izložbe će se održati u Galeriji Canvas i Galeriji Šira, a filmove temeljene na književnim djelima moći ćete gledati također na Trećem programu”, otkrivaju nam iz Frakture. U Galeriji Canvas okupit će se poznati suvremeni likovni umjetnici, a u Galeriji Šira bit će izloženi radovi studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu koji su pod mentorstvom profesora motive za svoja likovna djela pronašli u književnosti.

Festival svjetske književnosti 2020.
Foto: facebook.com/fraktura.hr

Festival u udobnosti našeg doma

Otvaranje osmog izdanja Festivala svjetske književnosti prenosit će se uživo sa Sunčane strane Prisavlja u nedjelju 6. rujna u 20 sati, kada ćemo upoznati Izraelca Etgara Kereta, najboljeg svjetskog pisca kratkih priča te Đurđicu Čilić i Semezdina Mehmedinovića, književnike koji u svojim djelima kombiniraju autofikciju i poeziju. Uz njih bit će i troje programskih direktora hrvatskih književnih festivala, Magdalena Vodopija, Roman Simić i Seid Serdarević.  Kasnije te večeri emitirat će se talijanski film „Ime ruže” redatelja Jeana Jacquesa Annauda, snimljen prema istoimenom romanu talijanskog romanopisca Umberta Eca.

Uvertira u sam Festival, 5. rujna u 20 sati u HRT-ovoj emisiji bit će razgovor organizatora s Ivanom Rogar i Ludwigom Bauerom o distopiji i apokalipsi te aktualnoj temi suvremene laži s Vidom Barićem. Kakvu je budućnost svijeta i književnosti vidio Miroslav Krleža predstavit će Ozren Grabarić i Matej Meštrović prisjetivši se predstave „Krležino predavanje u Hrvatskom glazbenom zavodu”. Nakon toga moći ćemo pogledati „Priču o Jane Austen”, engleskog redatelja Juliana Jarrolda, snimljenu prema pismima Jane Austen, engleske spisateljice najpoznatije po djelu „Ponos i predrasude”.

Diskusije, razgovori i potraga za smislom života

Tribinu Razotkrivanje 7. rujna u Knjižari Fraktura otvorit će izraelski pisac Etgar Keret s kojim će Roman Simić razgovarati o njegovim novim pričama. Preostale tri tribine neće se održati u Frakturi, no moći ćemo ih, kao i prvu, pratiti na HRT-u.

Veličanstveni kvartet činit će i Francesca Melandri, popularna i nekoliko puta nagrađena talijanska spisateljica. S njome će o njenome romanu „Prava krv” koji govori o afričkim migrantima u Italiju, kolonizatorskoj povijesti Italije i ratu u Etiopiji razgovarati naša prevoditeljica Ana Badurina. Tribinu s jednim od najcjenjenijih suvremenih španjolskih autora i velikim miljenikom hrvatske publike, Javierom Cercasom vodit će književni teoretičar Tomislav Brlek. U petak će Festivalu prisustvovati David Grossman kojega svake godine Nobelova nagrada za književnost nekako uspijeva zaobići. Seid Serdarević s njime će diskutirati o njegovu romanu „Kad je Nina znala” nadahnutome životom Eve Panić, židovske aktivistkinje rođene u Čakovcu koja je dvije i pol godine provela u zatočeništvu u logoru za žene blizu Golog otoka.

U sklopu programa Dvostruki portret koji će započeti 8. rujna gledatelji će moći upoznati strane i domaće autore koji su međusobno povezani temom, stilom i idejom. Tako će naša komparatistica i povjesničarka umjetnosti Dunja Kučinac razgovarati s Dorthe Nors, danskom spisateljicom dobitnicom mnogih nagrada te finalisticom za Man Booker International, i Asjom Bakić, esejisticom, prozaisticom i feministkinjom. Važnost feminizma u suvremenom društvu obje autorice naglašavaju u svojim djelima.

Knjižara Fraktura - Festival svjetske književnosti 2020.
Foto: facebook.com/fraktura.hr

O aktualnoj temi tranzicije u zemljama koje se s njom suočavaju Korana Serdarević razgovarat će s rumunjskim piscem i književnim urednikom Bogdan-Alexandru Stănescu te sa zagrebačkim novinarom, piscem i urednikom Andrijom Škarom.

O potragom za onime što nas ispunjava i povezuje s istinskom humanošću s norveškim će stolarom i književnom senzacijom Oleom Thorstensenom te novinarom i savjetnikom za odnose s javnošću Milanom Majerović-Stilinovićem razgovarati lovkinja Morana Zibar.

Antonela Marušić u razgovoru s nizozemskim piscem i dobitnikom Europske nagrade za književnost, Jamalom Ouariachijem te književnim otkrićem godine Magdalenom Blažević dotaknut će se tema koje još uvijek imaju velik odjek u javnosti – pedofilije, skrivenih tajni čovjeka i nasilja nad ženama.

Kruno Lokotar će u srijedu, 9. rujna razgovorom s Markom Tomašem i Markom Gregurom o njihovim novim romanima otvoriti program Pisac i njegov čitatelj. Seid Serdarević će sa Semezdinom Mehmedinovićem i Đurđicom Čilić razgovarati o njihovim knjigama i poetikama, sjećanju te kako ga uhvatiti.

Piknik na livadi, poezija i kontemplacija o kriznom vremenu

Na livadi HRT-a održat će  se ovogodišnje Književne matineje i piknici s početkom u utorak, 8. rujna. S Mihaelom Gašpar tako će dobiti priliku razgovarati učenici V. zagrebačke gimnazije, dok će se učenici X. gimnazije „Ivan Supek” upoznati s procesom pisanja Ivice Prtenjače. O flash pričama i onima koje uspijeva uhvatiti mobitelom, učenici VII. gimnazije razgovarat će sa splitskim redateljem Antom Zlatkom Stolicom.

Posljednji dan Festivala obilježit će poezija uživo kojom će se predstaviti pjesnikinje Sünje Lewejohann, Lara Mitraković te Olja Savičević Ivančević. O poeziji će s njima razgovarati Monika Herceg.

Tijekom samog Festivala održat će se nekoliko Okruglih stolova na kojima će se raspravljati o aktualnim temama koje se tiču kulture, života te osobito književnosti. O Europskoj će uniji i njenoj krizi u posljednjih nekoliko mjeseci Igor Štiks razgovarati s Ivanom Sajko, Borisom Budenom i Vladimirom Arsenijevićem. Štiks će također s Dejanom Jovićem, Semezdinom Mehmedinovićem i Renatom Salecl diskutirati o svijetu nakon pandemije.  Bruno Barić će s Marijom Ott Franolić, Mašom Grdešić, Damirom Radićem i Alešom Štegerom razgovarati o ulozi i važnosti književnosti u suvremenom dobu.

Program će upotpuniti i dvije emisije – jedna o poeziji pod nazivom Poezija u gradu koju je priredila Romana Perečinec, a u kojoj će gostovati Ana Brnardić, Denis Čosić, Branko Čegec, Monika Herceg, Kruno Lokotar, Marija Skočibušić i Adriana Škunca. Emisiju Proza u gradu u kojoj će o svojoj prozi razgovarati Vid Barić, Luiza Bouharaoua, Iva Gjurkin, Marko Gregur, Ivana Rogar i Korana Serdarević osmislio je Andrija Škare.

Besplatna kava i diljenje autograma

Osim mnoštva sadržaja koje će Festival ponuditi u tjedan dana, svakog dana u 13 sati na Preradovićevu trgu u Zagrebu u kućici Barcaffea posjetitelji se uz besplatnu kavu mogu družiti s autorima i zatražiti njihov potpis. A oni koji poput mene Festival ne mogu posjetiti uživo zadovoljit će se programima koji će biti emitirani na nacionalnoj televiziji ili pak online u suradnji s 24 sata.

Do 6. rujna ostalo nam je još nekoliko dana, a dok s nestrpljenjem očekujemo početak Festivala, slobodno vrijeme možemo upotpuniti i ponekim dobrim štivom – kišni su rujanski dani namijenjeni upravo tome.

Be social

Komentari