boris bućan
25. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 3 minute Boris Bućan, jedan od najvećih suvremenih hrvatskih slikara preminuo je 18. svibnja u 77. godini, a u nastavku donosimo pregled njegovih najpoznatijih djela.

tina turner
24. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nakon duge i teške bolesti u 83. godini napustila nas je kraljica rock n’ rolla Tina Turner.

Izvedbene umjetnosti

“Go down, Moses” Romea Castelluccija gostuje u zagrebačkom HNK

Foto: www.zagrebtheatrefestival.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Središnja predstava ovogodišnjeg Festivala svjetskog kazališta bit će „Go down, Moses“ autora, redatelja, scenografa i kostimografa Romea Castelluccija u produkciji Socìetas Raffaello Sanzio i niza koproducenata. Predstava prikazuje različite trenutke Mojsijeva života onako kako su ispripovijedani u Knjizi Izlaska. Prorok monoteizma u predstavi je prikazan kao čovjek koji mora reagirati u trenutku suočenja s teškoćama koje mu Bog – bez imena i bez lika – stavlja pred njega. Dvije slike usmjeravaju i vode ovu predstavu: Gorući grm, koji predstavlja istinsku sliku koja poriče bilo kakvu vrstu prikazivanja i predstavljanja, i Zlatno tele, koje umjesto toga prikazuje lažnu sliku, onu koja objašnjava tu istu frazu.

Mojsijev lik pretapa se iz prizora u prizor, zanemarujući biografsko pripovijedanje kako bi se proširio na ideje i osjećaje otkrivenja koje se događa sada, u našemu vremenu. Mojsije se približava pogledu gledatelja, utjelovljen je u svakom elementu izvedbe zamišljene u slikama i fragmentima. Naslov Go down Moses priziva znamenitu duhovnu pjesmu američkih robova, kojom su se poistovjećivali sa židovskim narodom, naviještajući vlastiti povratak u Afriku. Izraelci, koji su se vratili iz babilonskoga ropstva i koji su, zahvaljujući Mojsiju, spašeni od ropstva u Egiptu, bili su simbol njihova oslobađanja, a danas pjesma američkih robova može označiti i stanje duhovnoga ropstva.

Romeo Castellucci rođen je 1960. godine u talijanskome gradu Ceseni. Diplomirao je slikarstvo i scenografiju na Akademiji likovnih umjetnosti u Bologni. Zajedno s Claudijom Castellucci i Chiarom Guidi 1981. osniva kazališnu skupinu Socìetas Raffaello Sanzio i od tada u brojnim produkcijama djeluje kao autor, redatelj, scenograf, kostimograf te oblikovatelj svjetla i zvuka.

Foto: www.zagrebtheatrefestival.hr
Foto: www.zagrebtheatrefestival.hr

Njegov autorski rad temelji se na sintezi različitih umjetnosti, a njegov redateljski rukopis obilježavaju dramatični potezi koji se ne vezuju primarno uz literaturu, nego stvaraju slikovito, umjetnički kompleksno, vizionarsko kazalište prepuno mašte. Castellucci također piše i eseje o teoriji režije koji odražavaju razvoj njegove ideje kazališta te režira opere i glazbene produkcije. Njegove predstave redovito su pozivane i postavljane na glasovitim svjetskim kazališnim pozornicama i festivalima, a prikazivane su u više od 50 zemalja.

Za svoj je rad dobio mnoga priznanja i nagrade, između ostalog 2002. je odlikovan Odličjem Viteza reda umjetnosti i književnosti od Ministarstva kulture Republike Francuske, imenovan je za ravnatelja kazališnog dijela 37. Međunarodnoga kazališnog festivala Venecijanskoga biennalea, nagrađen je Zlatnim lavom za životno djelo na Biennale Teatro di Venezia, Umjetnički odjel Sveučilišta u Bologni dodijelio mu Počasnu diplomu za glazbu i kazalište, a njegove predstave „Julije Cezar“ i „Genesi from the museum of sleep“ osvojile su UBU nagradu za Najbolju predstavu godine.

Predstava „Go down, Moses“ igrat će u zagrebačkom HNK 16. i 17. rujna u 20 sati, a ulaznice se mogu kupiti na blagajni HNK po cijenama od 200 i 150 kuna. U predstavi igraju Rascia Darwish, Gloria Dorliguzzo, Luca Nava, Stefano Questorio i Sergio Scarlatella, skladatelj je Scott Gibbons, a na scenografiji su surađivali Massimiliano Scuto i Massimiliano Peyrone.

(Visited 183 times, 1 visits today)
Be social

Komentari