Knjige

Grof Darkula objavljuje „Priručnik za preživljavanje”!

Foto: Marija Laca
Vrijeme čitanja: 3 minute

Poznati Instagram profil Grof Darkula (@grofdarkula), s preko 52 tisuće pratitelja, objavljuje svoju prvu knjigu, „Priručnik za preživljavanje”. Za one koji ne znaju, radi se o popularnoj Instagram platformi usmjerenoj prema aktivizmu, civilnom društvu i edukaciji građanstva o raznim temama od velikog značaja za zajednicu. Ovaj Instagram profil često ističe brojne bolne nepravde koje naglašavaju apsurdnost države u kojoj živimo i na edukativan i pristupačan način svoje pratitelje informiraju o pravima svakog građana.

Stvarni voditelji Instagram profila Grof Darkula su nepoznati, a u opisu profila stoji „Tvoj virtualni kut za feminizam, politiku, kvir kulturu, umjetnost i znanost”.

Prvo izdanje Grofa Darkule sastoji se od dvadesetak priča tj. poglavlja u kojima autori dotiču nedostatke i probleme društva (na Balkanu). Samo neke od važnih tema kojima se bave u knjizi su nasilje među partnerima i u obitelji, mentalne bolesti i njihova stigmatizacija, kriminalizacija pobačaja, prava žena, manjina, LGBTIQ+ zajednice i mnoge druge.

Pripremite se za ranjive, tužne, iskrene, potresne priče i iskustva, iz kojih ćemo svi moći nešto preuzeti i naučiti, postati bolji ljudi. Knjiga također među svojim stranicama ima i prostora za vaše bilješke, misli i osjećaje, koje će zasigurno u vama probuditi njen sadržaj.

Proces pisanja i riječi autora

Knjiga koju držite u rukama plod je dvanaestomjesečnog rada koji nam je donio nove borbe, padove, sučeljavanja s davno zaboravljenim emocijama, duboka promišljanja te strah od nepoznatog. No ispisivanje svega onoga što nam je život dao i suočavanje s vlastitim osjećajima, donijeli su nam rast u dotad nepoznatim smjerovima. „Priručnik za preživljavanje” sastoji se od 20 priča iz naših života kroz koje smo se u potpunosti ogolili i koje smo povezali s različitim društveno-političkim fenomenima o kojima se na našim prostorima i dalje premalo priča.“ – ističu autori.

Foto: Marija Laca

Samo pričati o važnim temama nije dovoljno

Hrvatska književnica Nastja Kulović, koja je prva recenzirala prvo izdanje Grofa Darkule napominje, „Živimo u vremenu u kojem pričati o važnim temama nije dovoljno. Poruke moraju biti glasne i bez uvijanja skretati pažnju na ono bitno. Ovoj je knjizi to uspjelo. Podsjeća nas da u životu nije uvijek lako i da je nekima teže nego drugima, ali i pomaže da se ono teško lakše preživi. Neki će se u ovim pričama prepoznati i osjećati kao da su to priče o njihovu životu. Njima će one doći kao prijateljski zagrljaj nakon kojeg će se osjećati umirenije, snažnije i manje usamljeno. Ostale će ova emotivna, edukativna, iskrena i iznad svega uznemirujuća knjiga p(r)otresti, ali i p(r)obuditi ideju da svatko od nas može biti i društveno i osobno odgovorniji.”.

Sve je to aktivizam

Na pitanje koja je glavna poruka ove knjige, autori ističu sljedeće: „Aktivizam je najsitnija i najveća radnja koju je neka osoba emocionalno i fizički sposobna proizvesti u datom trenutku, kako bi pomoću nje mijenjala stvari do kojih joj je u društvu i politici stalo. Za nekoga će to biti organiziranje velikog prosvjeda, za nekoga edukativan razgovor za obiteljskim stolom, a za nekoga skupljanje papirića sa staze po kojoj hoda. Sve je to aktivizam. Skup sitnica koje nečujno guraju naprijed svijet u kojem živimo. Hvala vam što ga zajedno činimo boljim mjestom.”.

Knjigu možete naručiti putem Grofova web shopa: drugikrak.com

Foto: Marija Laca

Osobno profil Grof Darkula pratim preko godinu dana, uvijek se razveselim novim objavama, ugodno iznenadim u koje sve teme hrabro ulaze i ispravno educiraju. Sudjelujem u anketama, pitalicama, komentiranju. Rado dijelim sa svojim društvom i pratiteljima njihove objave, a nerijetko i podijelim njihove objave, ili čak niz njih, na svoj Instagram story. Reakcije znaju biti svakakve, ali srećom, većinom pozitivne i u znaku podrške. Zahvalan sam što ti ljudi postoje, tko god stajao iza Grofa Darkule, i što ulažu konstantan trud u boljitak naše, po toliko pitanja, male Hrvatske. Ne odustajte!


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari