Vizart

Grof Darkula: “Kad pokrenete razgovor o važnom problemu, pokrenuli ste kotačić promjene”

grof darkula
Ilustracija: Grof Darkula
Vrijeme čitanja: 3 minute

(Virtualni) svijet ponekad zna biti ružno mjesto jer, iako govorimo o mnogo toga, navikli smo prešućivati važne pojave koje nas okružuju, a koje nisu ugodne, sretne, lijepe i zabavne. Govor mržnje, diskriminacija, nedostatak kritičkog govora i razmišljanja te opće crnilo stoga su samo neke negativne strane medijskog svijeta kojemu se, sa ili bez naše volje, iz dana u dan prepuštamo sve više.

U takvom savršeno-nesavršenom (virtualnom) prostoru djeluje i Instagram profil Grof Darkula, anonimac koji se pobrinuo da u ružne teme uperi prstom, a glas pruži pojedincima čije se teme guraju pod tepih.

Znamo da Grof ne otkriva svoj pravi identitet, no može li nam ukratko ispričati kada je, kako i zašto nastao Instagram profil Grof Darkula?

Instagram profil Grof Darkula nastao je prošle godine u ovo vrijeme kao pomno isplanirana ideja o profilu s nagradnim natječajima koji će se odvijati svaki tjedan. U pauzama od natječaja, objavljivali smo neke svoje misli i stavove, a sve ostalo je povijest.

Kako najjednostavnije opisati konkretne teme o kojima Grof svakodnevno progovara?

Grofa zanimaju teme o kojima drugi šute ili jako rijetko pričaju. Sve ono što se gura pod tepih, sve ono što vrlo brzo nestaje iz javne rasprave zbog neugode, srama ili nedovoljne educiranosti. Grofa zanima i znanost, tehnologija, ekologija, mediji i društvene mreže te kultura.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Grof Darkula (@grofdarkula)

Uzevši u obzir da je Instagram platforma na kojoj slika igra vrlo veliku ulogu, na koji način Grof povezuje tekstualni s vizualnim dijelom priče? Slika govori tisuću riječi, kažu.

Ovo ponekad zna biti teško, ali nekako uvijek uspijemo napraviti dobru poveznicu (pronaći neki detalj) između ilustracija i teksta ispod.

Je li se Instagram za Grofa pokazao kao mjesto na kojemu poslane poruke mogu prodrijeti do šire javnosti te, u konačnici, stvoriti promjenu?

Instagram može biti dobar alat za edukaciju i općenito medijsku branšu. Grof je kroz svoj rad utjecao na to da se mnoge teme stave u fokus javnosti i da se o njima priča i diskutira češće i kvalitetnije. Kada pokrenete razgovor o nekom problemu koji je važan, pokrenuli ste kotačić promjene kod onih koji su dio problema i kod onih koji čekaju rješenje. Isto tako možete educirati ljude o važnim stvarima i utjecati na puno dobrih stvari. Sve nam to potvrđuju stotine poruka u inboxu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Grof Darkula (@grofdarkula)

U želji da do promjene zasigurno dođe, Grof se angažirao da pomogne silovanim ženama i muškarcima koji su odlučili javno istupiti i priznati ono što većina zajednice (nažalost) smatra tabu temom. Kako, prema mišljenu Grofa, pružiti (virtualnu) podršku i olakšati pojedincima koji zbog nehumane osude javnosti nemaju hrabrosti progovoriti?

Ova tema nam je izuzetno važna jer smo iz prve ruke imali priliku čuti koliko puno osoba šuti o seksualnom uznemiravanju. Ohrabruje činjenica da je danas prisutno puno više inicijativa, udruga, ali i zakona koji se bave ovom problematikom. Praksa je i dalje ono što šteka kod ovog problema. Žrtve je najvažnije informirati o tome kako mogu potražiti psihološku pomoć, pravne savjete, kome se prvom obratiti, gdje otići. Toliko se toga ne zna i ljudima koji su doživjeli traumu nije lagano pohvatati sve ove informacije.

Spomenut ćemo broj 116 006 (Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja) koji se može nazvati svaki dan od 0-24 potpuno besplatno i anonimno. Preko tog broja žrtvama se pružaju savjeti, kontakti i upute oko prijave te emocionalna podrška. Edukacija javnosti oko ovog problema treba početi u najranijom dobi uvođenjem seksualnog obrazovanja i građanskog odgoja u SVE osnovne i srednje škole Republike Hrvatske.

Osim s osudom, društvene mreže krcate su hejt komentarima i negativnom energijom. Kako ostati pozitivan (i glasan) u medijskom prostoru koji to vrlo često nije?

Hejt komentara je na društvenim mrežama uvijek bilo i uvijek će ih biti. Na njih se ne treba obraćati posebna pozornost osim ako nisu ekstremni kao što je npr. govor mržnje – tada ih treba odmah prijaviti.

Važno je gledati naprijed i uvijek stvarati dobar i kvalitetan sadržaj te održavati vezu i komunikaciju sa svojom publikom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Grof Darkula (@grofdarkula)

Dok ne piše o važnim temama i pojavama, Grof svojoj publici voli preporučiti i dobro filmsko/glazbeno djelo. Što Grof gleda i sluša u slobodno vrijeme? Neke nove preporuke?

Grof voli gledati serije i filmove putem kojih se može educirati, naučiti nešto novo o kulturi, ljudima i svijetu i osjetiti pravu umjetnost. Nove preporuke ćemo uskoro objaviti na profilu. Ima ih stvarno puno, no u svjetlu nedavno pokrenute rasprave o seksualnom uznemiravanju, Grof potiče sve da pogledaju dokumentarac „Athlete A” i seriju „I May Destroy You”.

Koji su Grofovi daljnji koraci? Voljeli bismo Grofa vidjeti i izvan društvenih mreža. 😊

Grof uskoro predstavlja dva važna projekta. Oba će donekle biti vezana za društvene mreže i medijski svijet. No vidjet ćemo se i izvan društvenih mreža. Stay tuned. 😊


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari