Film

Halimin put najviše se puta vratio kući s uručenim kipićima

FOTO: havc, halimin put
Vrijeme čitanja: 2 minute
FOTO: havc, halimin put
FOTO: havc, halimin put

Halimin put,  film redatelja Antuna A. Ostojića osvojio je još jedno u nizu međunarodnih priznanja (točnije trideseto) i tako došao na tron kao međunarodno najnagrađivaniji hrvatski film. Na Međunarodnom festivalu muslimanskog filma u Kazanu u Tatarskoj republici u Rusiji, koji se održao od 5. do 11. rujna, Ostojićev film dobio je nagradu Grand prix za najbolji dugometražni film.

Za Halimin put bila je to druga nagrada u danu budući da je istovremeno osvojio i nagradu publike na Međunarodnom filmskom festivalu u Chichesteru u Velikoj Britaniji gdje je prikazan u sekciji East Meets Wets među čijim se programom našao i film Vinka Brešana, Svećenikova djeca s još 18 naslova poteklih iz istočnog europskog bloka.

Nastao u produkciji Arkadene Zagreb, Studija Arkadene iz Ljubljane i FIST Produkcije iz Sarajeva, po scenariju Feđe Isovića, film Halimin put priča je o tragičnom spletu okolnosti koji započinje Haliminom bezuspješnim prepoznavanjem posmrtnih ostataka njenoga sina pokopanog za vrijeme rata u Bosni u jednoj od masovnih grobnica. Za dostojanstven pogreb sina, Halima će se morati ponovno suočiti s prešućenom istinom da ona nije njegova biološka majka i započeti potragu za ženom koja već 20 godina nije viđena, a čija joj je krv potrebna…

Već 50 puta prikazan na festivalima i smotrama svijeta u posljednje 2 godine, Halimin put je film koji nije samo obišao svijet nego i osvojio hrvatsku publiku – 2012. godine dobio je i njeno službeno priznanje na Pulskom filmskom festivalu gdje je okrunjen Nagradom publike Zlatna vrata Pule te proglašen najboljim filmom po izboru Žirija mladih filmofila. Nominiran je i za hrvatskog oskarovskog kandidata 2013.godine.

Nepotrebno je i govoriti da je Halimin put (voljeli ili ne voljeli domaće filmove) nešto što treba pogledati, nagrade i priznanja rekli su svoje.

Be social

Komentari