Film

HALLA IDE U RAT: Kako pomiriti zov majčinstva s autentičnim nordijskim naslijeđem?

halla ide u rat
Foto: press Kino Europa
Vrijeme čitanja: 2 minute

Dva su naslijeđa koja čine ovaj film autentično nordijskim: beskompromisna borba Vikinga za opstanak u surovom okruženju i priroda koju se ne smije dirati niti pod cijenu života.

Oba ova naslijeđa glavna junakinja Halla (Halldóra Geirharðsdóttir) iznijela je u filmu Halla ide u rat (Kona fer í stríð) na svojim leđima, fizički i mentalno. Dakako uz pojašnjenje  svijetlih uzora iz povijesti (Gandhi, Mandela) koji joj pomažu u njezinim uvjerenjima o bezuvjetnoj slobodi čovjeka.

halla ide u rat
Foto: press Kino Europa

Zaštitnica otoka

U filmu pratimo ženu koja borbu za bolje sutra vodi sama. Sama se bori protiv tvrdokornog, kao medvjed zaštićenog kapitalističkog osvajanja njezinog voljenog otoka. Njezine akcije uništavanja dalekovoda koji napaja strujom budućeg najvećeg zagađivača prirode, tvornicu aluminija, besprijekorno su precizne i spretne.

Ona i priroda – glavni akteri tog čina – fantastično su prikazani širokim kadrovima koji još više naglašavaju odnos samoće i snage čovjeka i blizine plavog nebeskog svoda nad Islandom (direktor fotografije: Bergstein Bjogulfsson).

Ta i takva nedirnuta priroda jedno su od naslijeđa Vikinga koje Islanđani ljubomorno čuvaju. I ona je brani iskreno i žestoko, ne pitajući za cijenu.

Da ne bi bilo sve tako ozbiljno, režiser Benedikt Erlingsson nam otkriva drugo lice ove eko-ratnice. Ona je dirigentica zbora, uvijek nasmijana zgodna žena, aktivna u svojoj zajednici. Ima i sestru blizanku, Asu, učiteljicu yoge koja je suprotnost borbenoj Halli i kojoj je životni san otići u Indiju. Radnja se zahuktava u trenutku kad Halla nakon četiri godine dobiva odgovor o posvojenju djevojčice iz Ukrajine. Ta čarobna riječ „mama“ sve dosadašnje prioritete okreće naglavačke.

halla ide u rat
Foto: press Kino Europa

San o majčinstvu

Za razrješenje drame koja u tom trenutku nastaje, Erlingsson pribjegava režiserskim zahvatima koji su tipični za trilere. Halla, prepoznata kao „žena s planine“ mora u zatvor zbog svojih ilegalnih akcija, no u tom trenutku uskače sestra koja teret krivice prebacuje na svoja guru pleća ostavljajući Halli slobodan prostor da ostvari svoj san o majčinstvu.

Čitav taj proces prikazan je vrlo razumno i nježno, dajući nam rješenje koje samo potvrđuje vrlo inteligentan scenarij. Muzičke podloge u live izvedbi malog orkestra koje se diskretno provlače kroz cijeli film pravo su otkriće tim više što se javljaju u trenucima kad su riječi suvišne ili kad treba naglasiti ritam cijelog filma. Španjolski biciklist koji se uvijek nađe na krivom mjestu u krivo vrijeme također potvrđuje suptilno promišljanje režije i montaže filma za koju je zaslužan David Alexander Corno te dokazuje da ovaj film svakako zaslužuje svaku pozitivnu kritiku koja je do sada napisana.

Film možete pogledati u Kino Europa

Be social

Komentari