Film

HARRY POTTER I KAMEN MUDRACA: Film koji je čarobnjake učinio opipljivima

Foto: facebook.com/harrypottermovie
Vrijeme čitanja: 3 minute

Kao što J. K. Rowling ne može ostaviti svijet koji joj je donio blagostanje u životu pokušavajući izmusti iz njega i posljednje kapi kapitala narativima koji zapravo nikog ne zanimaju, što je dodatno pojačano lošom izvedbom – Newt i njegovi američki kolege čarobnjaci jednostavno su olupine onoga što svi volimo kod ovog serijala – tako se i ja želim ponovno vratiti na mjesto gdje je sve još bilo svježe i dobro, u originalni serijal.

Harry Potter i Kamen mudraca započeo je desetljeće pretvaranja voljenih čarobnjaka u ljude od krvi i mesa.

Priča o tome kako je Rowling došla na ideju o malom čarobnjaku sada je već postigla status mita ili legende (znate, ono o putovanju vlakom od Manchestera do Londona, razvod, depresija…), a do vremena kada su filmske adaptacije upale u igru, njen je serijal već imao četiri dijela i bio planetarno popularan. Harry Potter je zapravo vrlo brzo postao svjetski fenomen i odluka da ga se prebaci na filmsko platno taj mu je status samo dodatno potvrdila.

Foto: YouTube screenshot

Harry Potter i Kamen mudraca režirao je Chris Columbus, koji je svijetu podario i vječni božićni klasik Home Alone (prvi i drugi dio), što ga je onda činilo idealnim izborom za započinjanje filmske franšize koja se temelji na serijalu knjiga za djecu (i mlade).

„Yer a wizard, Harry.“

Kao svaka dobra britanska priča, Harry Potter započinje sa siročetom. Harry (Daniel Radcliffe) je dječak koji je odmalena nakon smrti roditelja odrastao s tetom, tetkom i bratićem, tretiran gotovo kao posluga i u stalnoj atmosferi netrpeljivosti. Na 11. rođendan dobiva pismo da je primljen u Hogwarts, čarobnjački internat, iz zlih ruku rođaka otme ga div Hagrid (Robbie Coltrane) i odvede u magičan svijet kupovanja pergamenata, pelegrina, čarobnjačkih štapića i sova.

Foto: facebook.com/harrypottermovie

U vlaku za Hogwarts Harry upoznaje Rona Weasleyja (Rupert Grint) i Hermione Granger (Emma Watson), doslovno pojede sve slatkiše u vlaku i sazna da je u svijetu čarobnjaka rock-zvijezda. U samoj školi se mora nositi s neobičnim predmetima, profesorima, pokretnim stubištima, duhovima, trolovima i saznaje da ima smrtnog neprijatelja, ali i neočekivanog saveznika u misterioznom ravnatelju škole Dumbledoreu (Richard Harris). Time je ovaj fantastičan svijet uspostavljen, a čarobna avantura tek je počela.

Razglednica iz Hogwartsa

Harry Potter i Kamen mudraca imao je bitnu ulogu uspostavljanja vizualnog identiteta čitavog serijala. Columbus je puno vremena posvetio upravo tome – eksterijer i interijer Hogwartsa zauzimaju dobar dio filma, baš kao i jednostavno praćenje svakodnevnog života u školi i dobro je da se film fokusira na to. Gledatelji se mogu poistovjetiti s Harryjem te očiju raširenih u čudu dočekivati svaki novi kadar, a Hogwarts tako istovremeno postaje dom i učenicima i gledateljima.

Zlatni tonovi u koje je Columbus upakirao ovaj film prate tu začudnu i pustolovnu atmosferu, a sada već legendarna glazba Johna Williamsa upisala se u dugotrajno pamćenje milijuna gledatelja. Kostimografija je jednako upečatljiva i pamtljiva kao i scenografija, a sve su te tri stavke dobile nominaciju Oscara.

Foto: facebook.com/harrypottermovie

Specijalni efekti ovdje nisu uvijek u najboljoj formi, ali glumačka postava to nadoknađuje. Rowling je inzistirala na isključivo britanskoj (i irskoj) postavi i film je skupio mnoga velika imena. Robbie Coltrane, Richard Harris, John Hurt, Julie Walters, Maggie Smith i Alan Rickman neki su od odraslih čarobnjaka koji će obilježiti Harryjev život, što svojom mudrošću, što torturom, a slijedom toga i živote publike.

Savršena realizacija žanra

Iako prvenstveno pustolovan film, Harry Potter i Kamen mudraca zna kada treba usporiti i dopustiti likovima da dišu, nešto nauče i razviju se. Harryjevo otkrivanje svoje prošlosti i identiteta za koji nikad nije ni znao kulminira njegovim otkrićem Zrcala Erised, koje se pokaže i kao ključno u glavnom izazovu priče, sukobu s Voldemortom. Taj trenutak Harryjeva susreta s odrazom svojih roditelja samo je jedan u nizu sličnih dirljivih momenata koji su priču o čarobnjačkom internatu učinili vrijednom vremena koje joj se posveti (sada već godinama iznova i iznova).

Već je Rowling u romanu dobro postavila tijek priče, a film je to dobro iskoristio te je ovo primjer odlične priče o heroju u kojima volimo uživati još odmalena, obogaćena vlastitim folklorom i mitologijom. Kamen mudraca je postao trenutni blockbuster i otvorio vrata brojnim sličnim adaptacijama. Serijal je i dalje jedno od najbolje izvedenih adaptacija serijala fantastičnih knjiga te je divna moderna, filmska bajka.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari