Glazba

Hollywoodske zvijezde u video spotovima glazbenih kolega

Fotomontaža: ziher.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute
Fotomontaža: ziher.hr
Fotomontaža: ziher.hr

Poznati  hollywoodski glumci s godišnjim primanjima koja idu preko tko zna koliko milijuna dolara i koje možemo gledati u najvećim filmskim hitovima do onih koji nemaju baš toliko uspjeha u industriji, no svejedno imaju vrtoglave račune pojavljuju se u glazbenim spotovima jednako tako poznatih ili manje poznatih kolega. Da li je riječ o nekoj nazovimo je filmsko – glazbenoj solidarnosti ili samo jedni na račun drugih žele biti još poznatiji? Vjerojatno je riječ o jednom i drugom, za javnost se to prezentira kao da su filmske zvijezde veliki obožavatelji glazbenih pa im rade usluge ili obrnuto, no uglavnom ruka ruku mije pa svi imaju koristi od svega. Često se glazbenici okušavaju u glumačkim vodama i obrnuto. Bowie, Jon Bon Jovi, Billy Bob Thorton, Justin Timberlake, Zooey Deschanel, Bjork, Beyonce, Reese Whiterspoon, Gwyneth Paltrow samo su neki koji su se okušali u oba posla. Ovdje je lista nekih od najpoznatijih glumica i glumaca koji su se pojavili u spotovima zbog ovih ili onih razloga.

1. I Drove All Night: Roy Orbison – Jennifer Connelly i Jason Priestley

Daleke 1992. godine “Beverly Hills” je bio među najgledanijim serijama na američkoj televiziji i Jason Priestley je bio ono što su danas vampiri iz serije “The Vampire Diaries”. Jennifer Connelly i nije bila tako poznata, no pridružila se lomitelju tinejdžerskih srdaca u videu za pjesmu Roya Orbisona I Drove All Night. Video je srcedrapajuća priča sa sretnim završetkom u kojem se Jason vozi cijelu noć da dođe do Jennifer. Kome je ova suradnja pomogla nije nam baš jasno. Orbisonu nije trebala, Priestley je ionako bio poznat, kasnije je nemilosrdno pao u zaborav. Možda je Roy volio seriju “Beverly Hills 90210”.

2. Wake Me Up When September Ends: Green Day – Jamie Bell i Evan Rachel Wood

Jamie Bell je najpoznatiji po svojoj prvoj ulozi Billyja Elliota. Evan Rachel Wood vjerojatno je najpoznatija po tome što je hodala s Marilynom Masonom. Njih dvoje su se pojavili u Green Dayevu hitu iz 2005. godine Wake Me Up When September Ends. Glume mladi ljubavni par koji se razdvaja kada on odluči otići u vojsku.

 3. High Hopes: Kodaline – Liam Cunningham

Irski glumac koji glumi Sir Davosa Seawortha u “Igri prijestolja” jednoj od poznatijih serija na televiziji trenutno, ima epizodnu ulogu u klasiku televizije BBC “Doctor Who” te za sobom ima dvadesetogodišnju filmsku karijeru se pojavljuje u videu mladog irskog benda Kodaline. Suradnja ima smisla s obzirom da bend tek treba napraviti mjesta za sebe na pozornicama svijeta, a glumac im je u tome svakako pomogao. A i lokalpatriotizam ovdje ima svoju ulogu s obzirom da su i dečki iz benda kao i glumac iz Dublina. Tko će koga, nego svatko svoga.

4. The Stars Are (Out Tonight): David Bowie – Tilda Swinton

Do ove suradnje je došlo jer je navodno Tilda veliki veliki Bowiejev fan. Vjerojatno imaju obostrano poštovanje jedan prema drugome. Ili je njujorški muzej MoMa, u kojem se Tilda pojavljuje kao dio jedne instalacije u suradnji s londonskim muzejem Victoria&Albert u kojem je izložba o Bowiejevom životu pa onda svi imaju neku korist. Tko zna?

5. In Demand: Texas – Alan Rickman

Alan Rickman je vrhunski britanski glumac s filmskom karijerom dugom 35 godina. Glumio je u zavidnim britanskim filmovima, a mlađa generacija ga poznaje kao profesora Snapea iz Hogwartsa. Njegova uloga u videu grupe Texas mi je u potpunosti nejasna, čak ne mogu naći ni poveznicu lokalpatriotizma s obzirom da je Texas škotski bend, a Alan je Englez iz Londona. Pjesma je nakon izdavanja u listopadu 2000. bila na dobrim pozicijama glazbenih ljestvica, no nije ostavila neki pretjerano veliki trag u glazbenoj  povijesti. Video je vjerojatno “skuplji” od same pjesme, čisto zato jer Alan Rickman voza Bentley koji košta više od 2 milijuna kuna.

6. Jaded: Aerosmith – Mila Kunis

Poznato je da Steven Taylor voli lijepe cure (ne u onom nastranom smislu), tako je očito Mila dobila ulogu u spotu za pjesmu Jaded. Pjesma je izašla 2000. godine, kada je Mila imala ulogu u seriji “Lude 70-e” u kojoj je glumi priglupu bogatašicu koja hoda s izblijedjelom verzijom Charliejvog nasljednika u “Dva i pol muškarca”, Ashtonom Kutcherom. Suradnja je, vrlo je očito, išla na ruku tada sedamnaestogodišnjoj Mili. Jaka stvar je imati dobrog menadžera koji će te uglaviti u spot Aerosmitha.

7. Its a Shame about Ray: The Lemonheads – Johnny Depp

Ova suradnja je vrlo vjerojatno trebala pomoći Lemonheadsima u probijanju na vrhove glazbenih lista. Sama pjesma je dosegla osmo mjesto na ljestvici “Modern Rock Tracks” 1992. godine. Ipak vjerujem da svi gorući fanovi Johnnyja Deppa znaju za ovo. Ono što je menadžment benda vjerojatno htio postići je bilo probiti se na tržište preko Johnnyja Deppa, tada već svjetski poznatog posebno po ulozi Edwarda Škarorukog.

8. What Goes Around, Comes Around: Justin Timberlake – Scarlett Johansson

I Scarlett i Justin su 2007. godine bili dovoljno uspješni da im ni jednom ni drugom suradnja nije trebala. Postoje priče da su bili u vezi iz koje je proizašla suradnja, no sasvim svejedno Scarlett se pojavila u Justinovom spotu za pjesmu What Goes Around, Comes Around. Video je snimljen kao kratki film od nešto manje od 10 minuta u kojem na kraju u luđačkoj vožnji bijesnim automobilima Scarlett pogine, a pjesma završi s poznatom mantrom “What Goes Around, Comes Around” ili ti ga “Sve se vraća, sve se plaća”. Pravi izlizani noir kraj.

9. I Want Love: Elton John – Robert Downey Jr.

Od 1996. sve do 2001. Downey Jr. je više puta bio uhićivan zbog posjedovanja i konzumiranja droge, bio je na par liječenja, izgubio neke uloge te mu je karijera bila u silaznoj putanji. Sredinom 2001. se napokon sabrao i otišao na koliko toliko uspješno liječenje, po čijem povratku kao prvu ulogu odrađuje video za Eltona Johna. Ni jednome to nije bilo potrebno za lansiranje karijere, ali je Downey Jru. trebalo nešto novo, drugačije i mirnije od snimanja filmova nakon gotovo pet godina samouništvanja. Video za pjesmu I Want Love potpuno je jednostavan, snimljen iz jednog kadra u kojem Downey Jr. šeta kroz sobe velike prazne kuće. Jedan od stihova u pjesmi je i “A man like me, so irresponsible” što svakako dočarava tih pet godina Downeyeva života. A tko bi rekao da Iron Man voli Eltona Johna?

10.  Anybody Seen My Baby?: The Rolling Stones – Angelina Jolie

Pjesma Anybody Seen My Baby? je izdana 1997. godine, a tada još uvijek ne tako poznata Angelina glumi striptizetu koja očarava Micka Jeggera. Danas majka tko zna koliko djece i supruga uzornog Brada Pitta sigurno ne bi pristala na suradnju u videu u kojem je striptizeta, ali prije šesnaest godina je prilično zapanjujuće glumiti u spotu sex simbola 60-ih.

 

Be social

Komentari