živa
26. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 5 minute Prije nastupa u zagrebačkoj Tvornici koji će se održati u petak, 29. rujna, drugog u glavnom gradu otkako se transformirala iz punkerice u multimedijsku personu iz svijeta slavonske elektronike, prvi puta razgovaramo za Ziher o projektu ili umjetničkom aliasu ŽIVA.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Knjige

Humanitarne akcije prikupljanja knjiga za poplavljene knjižnice

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje pokrenuo je akciju prikupljanja knjiga za područja stradala u poplavama „Darujmo knjige poplavljenim knjižnicama“. Poziv je upućen svim nakladničkim, izdavačkim i knjižarskim kućama u Hrvatskoj da svoja izdanja daruju poplavljenim knjižnicama, a Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje ovom će prilikom darovati sva svoja izdanja.

Nakon što knjižnice na poplavljenim područjima budu obnovljene i spremne za prihvat, organizirat ćemo dostavljanje darovanih knjiga” – izjavio je Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Akcija se ne odnosi samo na nakladničke i izdavačke kuće, već i građani također mogu sudjelovati u akciji. Svi oni koji žele darovati knjige mogu se javiti s popisom knjiga na adresu darujmo-knjige@ihjj.hr.

I Festival europske krake priče također se pridružio akciji prikupljanja knjiga organizacijom nogometnog susreta brazilsko-europsko-hrvatske reprezentacije književnika i benda Pips, Chips & Videoclips. Naime, ovim turnirom, koji će se održati 2. lipnja u 13 sati na jarunskom nogometnom terenu ispred Otoka Veslača, prikupljaju se knjige hrvatskih autora za škole i narodne knjižnice s poplavljenih područja. Organizatori FEKP-a u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Vinkovci i književnim klubom Booksa pozivaju sve domaće autore da se odazovu akciji tako što će donirati svoje potpisane knjige, a oni koju to ne mogu učiniti u ponedjeljak, svoje knjige moći će dostaviti u Booksu do 16. lipnja.

Također, matična služba za školske knjižnice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u dogovoru s matičnom službom Vukovarsko-srijemske županije odlučila je organizirati slanje pomoći za stradale školske knjižnice nakon što se stanje barem malo smiri. Aludiraju da svi koji žele pomoći, spreme knjige u svome prostoru do trenutka kada školske knjižnice budu osposobljenje da ih prime, a na njihovim mrežnim stranicama može se pronaći popis knjiga potrebnih za obnovu poplavljenih knjižnica.

Be social

Komentari