Knjige

Zagrijavanje za Interliber: Znanje donosi naslove dosad neprevođenih autora

Fotomontaža: ziher.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute

Za ovogodišnji Interliber donosimo i pregled noviteta koje će na ovogodišnjem Interliberu predstaviti nakladnička kuća Znanje. Pripremili su nekoliko novih svjetskih bestselera različitih žanrova među kojima će svaki čitatelj pronaći ponešto za sebe, zanimljivih noviteta beletristike, ali i novih naslova publicistike kao i naslova za djecu. Također, naći će se i nekoliko naslova novih autora čiji romani dosad nisu prevedeni na hrvatski jezik.

1. U tišini

Britanski novinar i pisac Jem Lester predstavit će se hrvatskoj publici snažnom crnohumornom dramom. Priča je to o disfunkcionalnim obiteljima, autizmu te pokušajima da obitelj preživi najteža iskušenja. Jem Lester otac je dvoje djece, od kojih jedno ima poremećaj iz autističnog spektra te, iako inspiriran vlastitim životnim iskustvom i mukotrpnom borbom za sina u složenom birokratskom sustavu, roman U tišini djelo je fikcije. Dobitnik je nagrade City University Prize for Fiction, koju dodjeljuje prestižna londonska agencija “Peters Fraser i Dunlop”.

2. Život ili smrt

Psihološki triler Michaela Robothama koji prikazuje neodoljivog antijunaka protiv kojeg su svi, kriminalca koji drži do riječi i vlastitih principa, obavijenog velom tajni i spremnog na to da čitatelja povede u nevjerojatnu potjeru. Audie je posve neobičan zatvorenik, osuđen na deset godina zatvora zbog pljačke u kojoj je poginulo četvero ljudi, među kojima i dva pripadnika njegove bande. Plijen od pet milijuna dolara nikada nije pronađen i svi se žele dočepati Audieja. Roman je dobitnik prestižne nagrada CWA Gold Dagger za najbolji kriminalistički roman.

3. Dosegnuti sunce

Dosegnuti sunce povijesna je drama Paule McLain o neustrašivoj i zanosnoj pilotkinji Beryl Markham koja je početkom 20. stoljeća živjela daleko ispred svog vremena i oborila svjetski rekord preletjevši Atlantik. Beryl je kao četverogodišnja djevojčica došla iz Engleske u Keniju, da bi je ubrzo potom napustila majka te je prepuštena na brigu ocu, ali i plemenu Kipsigi koje živi na njegovoj zemlji. Nekonvencionalno odgojena, Beryl izrasta u odvažnu mladu ženu koja strastveno ljubi divljinu te ima urođeno razumijevanje za osjetljivu ravnotežu prirode. Uz lirske opise čarobnih krajolika Afrike s početka dvadesetog stoljeća, Paula McLain vješto plete priču o izvanrednim pothvatima žene koja je živjela ispred svog vremena.

Foto: Znanje/Press
Foto: Znanje/Press
4. Vrijeme rastanka

Znanje za Interliber također priprema i intrigantnu priču o roditeljskoj ljubavi, prijateljstvu i gubitku. Jodi Picoult donosi nam dirljivu priču o čvrstoj odluci jedne usamljene djevojčice da otkrije istinu, koliko god ona šokantna bila i koliko god joj ona nepovratno promijenila život. Knjige Jodi Picoult prevedene su na 34 jezika, njezin bestseler Čuvarica sestre svoje prebačen je na filmsko platno u režiji Nicka Cassavetesa i s Cameron Diaz u glavnoj ulozi, a četiri romana pretvorena su u TV filmove.

5. Slonovi na mjesečini

Iz pera britanskog novinara i pisca Johna Sweeneyja dolazi povijesna drama koja se temelji na slabo poznatoj priči iz Drugog svjetskog rata kada je zahvaljujući krdu od pedesetak slonova, mlada engleska učiteljica uspjela spasiti grupu siročadi iz okupirane Burme i dovesti ih na sigurno u Indiju. Autor slikovito dočarava strahote rata, stradanja malih izbjeglica, pa i istinsko zlo koje čuči u pojedincima, kao i suprotnu stranu spektra: ljubav, suosjećanje, srčanost. Riječ je o napetoj i vješto ispričanoj istinitoj priči koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Foto: Znanje/Press
Foto: Znanje/Press

6. Sakriveno

Od autora koji su već poznati njihovoj čitateljskoj publici, Znanje donosi nastavak popularnog serijala Atlanta američke kraljice trilera Karin Slaughter. Njezini romani iz serijala o disleksičnom specijalnom agentu Willu Trentu, koji zločine istražuje na nekonvencionalan način i s radnjom smještenom u Atlanti, južnjačkoj metropoli s rekordnom stopom zločina u SAD-u, u više navrata našli su se na samom vrhu New York Timeseove ljestvice najprodavanijih knjiga. U desetak godina otkad se dodjeljuje ta književna nagrada, popularnog nizozemskog portala Crimezone za predstavljanje i recenzije trilera, Karin Slaughter jedina je strana autorica koja je bila nagrađena čak četiri puta.

7. Tužaljka grešnika

Tužaljka grešnika šesti je nastavak serijala o grbavom odvjetniku Michaelu Shardlakeu suvremenog engleskog pisca povijesnih trilera C. J. Sansoma. Njegovi su romani stekli svjetsku popularnost, posebice serijal o grbavom odvjetniku Matthewu Shardlakeu čije se intrige i zapleti odigravaju za vrijeme dinastije Tudor. Kralj Henrik VIII. polagano i bolno umire. Protestantski i katolički vijećnici s njegova dvora upleteni su u konačnu i odlučnu borbu za vlast. Oni koji pobjede držat će u svojoj moći Henrikova nasljednika, osmogodišnjeg princa Edwarda. U Londonu je u jeku lov na heretike, a radikalna reformistica Anne Askew, koja je negirala da su na misi stvarno prisutni krv i tijelo Isusovo, spaljena je na lomači. Pripadnici katoličkog kruga na dvoru pletu mrežu i rade o glavi Henrikovoj šestoj ženi, kraljici Katarini Parr

8. Apsolutno nezamislivo

S područja publicistike Znanje će predstaviti naslov Apsolutno nezamislivo britanskog novinara, autora TV scenarija i producenta Johna Higgsa koji nudi novu perspektivu o pojavama i konceptima 20. stoljeća. Od relativnosti, kubizma, kvantne mehanike, egzistencijalizma, Staljina, psihodelije, matematike kaosa, klimatskih promjena pa sve do postmodernizama, Higgs pomiče okvire uobičajenih tumačenja tih koncepata te ih promatra u kontekstu nove vrste povijesnog tumačenja.

Foto: Znanje/Press
Foto: Znanje/Press

Najmlađe knjigoljupce razveselit će novi naslovi u biblioteci Slikovnica Stribor – Najljepše Ezopove basne uz ilustracije Dinka Kumanovića, te Monikino veliko putovanje Ludwiga Bauera uz ilustracije Daria Kukića. Projekt koji će posebno razveseliti mališane svakako su kutije Otkrijte svijet dinosaura, Moja prva brojanka, Osvojimo svemir, Upoznaj ljudsko tijelo i Moj prvi atlas svijeta. Svaka kutija sadrži veliku magnetnu ploču, magnete za slaganje i zanimljivi priručnik, te je savršena zabava za svaki mlad i znatiželjan um. Riječ je o izvanredno osmišljenim i oblikovanim edukativno-zabavnim proizvodima koji su zbog veličine i konkretnog sadržaja posebno prigodni za poklon djeci.

Be social

Komentari