kinu
30. ožujka 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Travanj nam donosi mješavinu na kakvu nismo navikli – od izglednih kandidata za Oscare do filmova koji će ili brzo utonuti u zaborav ili postati miljenici publike. Sve je na vama, dragi gledatelji.

ziherung
19. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 6 minute Gasim Ziherung. Dugo sam razmišljao i nisam u stanju sam sa sobom napraviti kompromis i reducirati njegov obujam – jedini logičan korak je ugasiti ga, pozdraviti se s čitateljstvom i pozvati vas da i dalje pratite playliste na Spotifyu koje se daju naći tako da utipkate “Ziherung *insert ime mjeseca na engleskom*”.

Vizart

Humor i apsurd u One minute sculptures: Izložba Erwina Wurma u Laubi

Foto: bildrechte gmbh
Vrijeme čitanja: 2 minute

Veliki austrijski suvremeni umjetnik, Erwin Wurm, prvog će puta samostalno izlagati u Hrvatskoj i općenito u ovom dijelu Europe. Njegovi radovi bit će izloženi u Laubi – Kući za ljude i umjetnost od 3. srpnja do 25. kolovoza.

Popularni umjetnik svjetsku je slavu dosegao svojim humorističnim i pristupačnim načinom izražavanja koji se jasno očituje njegovim radovima. Mnoge njegove skulpture i instalacije izlagane su u najvećim svjetskim muzejima i galerijama suvremene umjetnosti. Jedan od slavnih Wurmovih radova koje će te moći vidjeti u Laubi od 3. srpnja je ciklus „One-minute sculptures”, populariziranih u spotu Red Hot Chili Peppersa za pjesmu Can’t Stop.

Instalacije se sastoje od raznih svakodnevnih predmeta, dok je glavni fokus ciklusa usmjeren na interakciju promatrača i djela. Promatrač/model zauzima razne neobične poze po autorovim uputama te ih zadržava otprilike minutu. Rezultati su razne komične, provokativne, nelogične i apsurdne poze koje pomiču granice normalnoga i razumnoga.

Wurmove skulpture, zbog svoje jednostavnosti i zaigranosti, odlično se ovjekovječuju u obliku fotografija i videa koje se lako mogu pronaći na internetu. Iako se na prvu ruku Wurmova djela čine komična i neozbiljna, „One minute sculptures” se često referenciraju na ozbiljne teme. Neke od Wurmovih tipičnih tema inspirirane su odrastanjem u postratnoj Austriji, kritikom zapadnjačke kulture i mentaliteta te aktualnim svjetskim događajima. Kombinacija simbolike i jednostavnosti izražena na šaljiv i originalan način, glavni je razlog zašto je Erwin Wurm jedan od najvažnijih suvremenih umjetnika današnje svjetske scene.

Foto: Press

Izložba „Erwin Wurm: The Show” otvara se u subotu 3. srpnja uz nastup 2 sjajna austrijska benda (Atzur i Titus Probst), a traje do 25. kolovoza. Ne propustite vidjeti (i iskusiti) Wurmove „One minute sculptures” uz ostale najpoznatije Wurmove radove.

Ulaz na večer otvorenja je besplatan, a za kasnije posjete izložbi dostupne su ulaznice po cijeni od 60 kuna s pravom od 50% popusta za umirovljenike i studente.

(Visited 147 times, 1 visits today)
Be social

Komentari