novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Knjige

I Google slavi godišnjicu rođenja Douglasa Adamsa!

photo : screenshot
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: screenshot
Foto: screenshot

Današnji doodle slavi godišnjicu rođenja prerano preminulog pisca znanstvene fantastike Douglasa Adamsa. Naime,  britanski autor rođen je na današnji dan 1952. godine, a preminuo prije 12 godina od posljedica srčanog udara.  Osim što se bavio pisanjem znanstvene fantastike, Adams je bio i radijski dramaturg, a njegov rani rad na radiju uključuje skečeve u programima The Burkiss Way i News Huddlines. Napisao je Dirk Gently’s Holistic Detective Story ( 1987) i The Long Dark Tea-Time of the Soul (1988), a bio je i suautor The meaning of lift (1983), Last Chance to see (199o) i tri epizode poznate TV serije Dr. Who.

Adams je bio poznat po svojim zanimljivim stajalištima, naime, bio je ateist, zalagao se za zaštititu ugroženih životinjskih vrsta i volio je tehnologiju i znanost.

Njegovo najpoznatije djelo je  Vodič kroz galaksiju za autostopere, serija knjiga koja je u vrijeme njegove smrti prodana u više od 15 milijuna primjeraka.  Prema Adamsu, ideja za djelo ga je pronašla kada je u svom putovanju naišao na grad u kojem su ljudi pričali jezikom koji nije razumio. Dok je pijan ležao u poljima Innsbrucka u Austriji, razmišljao je o nemogućnosti komunikacije sa stanovnicima tog grada. Tako je dobio ideju za radijsku emisiju  Vodič kroz galaksiju za autostopere koja se 1978. godine  emitirala na BBC-u. Emisija je ujedno bila i temelj za seriju knjiga od kojih je prva izdana 1979. godine, a nešto kasnije, ljubitelji ovog SF pisca su dobili priliku gledati njegovo najpoznatije djelo na malim ekranima i kino platnima.

Doodle prikazuje šalicu čaja, koja predstavlja referencu na njegovu novelu The Long Dark Teatime of the Soul, i ručnik koji je, prema autoru, neizostavan kada je u pitanju putovanje kroz svemir. Ako mišem pokažete na vrata, ona se otvaraju i prikazuju Marvina, jednog od likova iz vodiča. Također, doodle prikazuje i njegove najpoznatije, neizostavne riječi „bez panike“.

Da je živ, Douglas Adams bi danas slavio 61. rođendan.

 

Be social

Komentari