Vizart

I Sinatra je okidao selfije u kupaonici

Foto: pinterest.com/acapozzi111
Vrijeme čitanja: 3 minute

Na spomen Franka Sinatre sjetimo se raznih stvari s kojima ga povezujemo, upravo zato što je bio multitalentiran i ambiciozan čovjek, kojemu je sve, čega se god primio, išlo od ruke. Bio je utjelovljenje showmana.

Prvo i najvažnije je da ga se sjećamo kao iznimnog pjevača milozvučnog glasa, a mnogi rado i danas slušaju njegove jazz, swing i pop izvedbe, baš kao i u zlatno doba njegove karijere kada su se njegove ploče objavljivale i prodavale do tada neviđenom brzinom. Upravo su mu tada novinari nadjenuli nadimak The Voice („Glas“).

Foto: pinterest.com/adarawyman
Foto: pinterest.com/adarawyman

Sjetimo se zatim i njegovih filmskih uloga među kojima se najviše ističu ona u ratnom klasiku redatelja Freda Zinnemanna From Here to Eternity“ iz 1953. te romantična komedija redatelja Charlesa Waltersa High Society iz 1956. u kojoj Sinatra glumi uz Binga Crosbyja i zanosnu Grace Kelly.

A onda opet, sjećamo ga se i po njegovu jedinstvenom modnom stilu. Bio je vjeran bijeloj košulji, besprijekornom odijelu po mjeri i šeširu, a rijetko je viđen u kojoj drugoj odjevnoj kombinaciji. Uz navedeno, bio je poznat i po svojim azurno plavim očima. Toga se možda sjećaju oni koji su ga vidjeli uživo, dok je publika zbog crno-bijele tehnologije tog vremena ostala zakinuta za njegove prodorne plave oči, koje su mu i donijele nadimak Blue Eyes („Plavooki“).

Foto: pinterest.com/agnesmagri
Foto: pinterest.com/agnesmagri

Manje je vjerojatno da će ga se netko sjetiti po ljubavi koju je gajio prema selfijima. Čak je i njegova obitelj bila šokirana kada su to otkrili. Sinatrina unuka Amanda Erlinger, započela arhiviranjem ogromne kolekcije starih obiteljskih fotografija koje pripadaju njezinoj baki, Nancy Barbato Sinatri, prvoj supruzi legendarnog pjevača s kojom ima troje djece, među kojima je i Amandina majka, popularna plavokosa pjevačica i glumica Nancy Sinatra.

Foto: pinterest.com/renenegrete
Foto: pinterest.com/renenegrete

Prilikom pregledavanja fotografija pronašla je autoportret pjevača koji se fotografirao u kupaonskom zrcalu 1938. godine. Amanda je uskliknula Napravio je selfie!, a njezina devedesetosmogodišnja baka ju je tupo gledala, posve zbunjena modernom terminologijom. Eto, ako ste se ikada dvoumili trebate li se fotografirati u kupaonici, vaša dvojba je sada razriješena – ako je mogao Sinatra, možete i vi. Samo bi valjalo pripaziti da vam pola fotografije ne zauzimaju bojler ili vešmašina, te da u pozadini nije razbacano vaše prljavo rublje.

Foto: pinterest.com/pinkluna
Foto: pinterest.com/pinkluna

Daljnjim pregledavanjem, ispostavilo se da je Sinatra napravio mnogo selfija koji su zajedno s drugim obiteljskim fotografijama i službenim portretima fotografa Terryja O’Neilla i Miltona Greenea izloženi u privatnoj fotografskoj galeriji Proud Chelsea u Londonu, a kustosica izložbe je spomenuta unuka Amanda. Izložba se savršeno vremenski poklopila sa Sinatrinom stogodišnjicom rođenja ranije ovog mjeseca.

Foto pinterest.com/tmansfield71
Foto pinterest.com/tmansfield71

Predstavlja zaokruženi pogled na Sinatru kao obiteljskog čovjeka i kao glazbenika – od fotografije na kojoj opušteno leži na travnjaku nakon bejzbolske utakmice, do prikaza kako radi ono što je znao najbolje: pjeva naslonjen na visoki stolac, u središtu pozornosti, s mikrofonom u jednoj ruci, dok drugu pomiče u ritmu, a pogled mu je usmjeren na gledatelje.

Foto: pinterest.com/vanb8hoven
Foto: pinterest.com/vanb8hoven

Izložba pod nazivom „Sinatra at 100: A Century in the Making“ otvorena je do 10. siječnja 2016. godine u galeriji Proud Chelsea u Londonu.

Be social

Komentari