Knjige

Imate li svoj mali kutak za čitanje?

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com/Mahshar.Design
Foto: facebook.com/Mahshar.Design

Snijeg je ponovno zabijelio ulice , po tko zna koji puta ove godine, i to baš u trenutku kada ste mislili da ćete obući svoju proljetnu jaknu, a zimski kaput na neko vrijeme baciti u najmračniji kutak svoga ormara. Ne očajavajte! Mi smo tu za vas. Ne, nećemo jesti snijeg niti prizivati sunce, mi ćemo vam ponuditi drugu opciju. Gledajte to s pozitivne strane – imate još jednu šansu zamotati se u najtopliju dekicu, napraviti topli kakao i s knjigom u ruci sakriti se u vaš omiljeni kutak. Imate li svoj mali kutak za čitanje? Zašto se baš ondje osjećate dovoljno sigurno da otpustite stvarnost i zalutate u svijet knjiga? Svatko ima svoje malo skrovište u kojemu pušta maštu da ga vodi za ruku u neke druge svjetove, a mi ćemo vam pokazati naše omiljene kutke za čitanje.

Foto: facebook.com/Mahshar.Design
Foto: facebook.com/Mahshar.Design

Uvjerena sam da smo gotovo svi voljeli raditi utvrde od jastuka i razno raznih predmeta kada smo bili mali. Ondje smo se sakrivali od ostatka svijeta i maštali da smo u nekom drugom svijetu. I to priznajemo. No samo rijetki priznaju da još uvijek to vole raditi. Možda ne od gornjih dijelova trosjeda ili jastuka s fotelja u dnevnom boravku, ali mali, osamljeni kutak gdje nas nitko ne smeta još uvijek s vremena na vrijeme posjetimo sa zadovoljstvom. Može to biti najobičniji krevet, klupica pored prozora ili stara, ofucana fotelja pored male, improvizirane kućne knjižnice, ali to je vaš kutak, kutak u kojemu otpuštate misli nakon napornog dana ili ih naprežete kada pokušavate riješiti neki ‘nerješivi’ problem. Možda u vašem domu postoji kutak koji nije iskorišten, kutak koji ne volite jer je zabačen i nedostupan. Upravo je takav prostor prava prilika da ga učinite svojim omiljenim dijelom doma. Dovoljno je samo dovući svjetiljku i stolac, ili pak samo veliki mekani jastuk, a sve ostalo prepustite čaroliji knjiga.

Foto: facebook.com/Mahshar.Design
Foto: facebook.com/Mahshar.Design

U američkim filmovima hollywoodske produkcije često možemo vidjeti kako gotovo svaka kuća ima onu jednu klupicu na prozoru s najljepšim pogledom, klupicu koja kao da je stvorena za sanjarenje. Možda i među vama postoje sretnici koji imaju takvo mjesto u svome domu, a mi (ljubomorni) savjetujemo vam da ga obogatite kojom policom, dodate dva, tri jastuka više i pretvorite ovo savršeno mjesto za skrivanje u svoj kutak za čitanje. Mi ostali ostat ćemo sanjariti o tome na nekoj od sjedećih garnitura naših dnevnih boravaka.

Foto: facebook.com/Mahshar.Design
Foto: facebook.com/Mahshar.Design

Svaki je veliki ljubitelj knjiga barem jednom poželio imati svoju malu knjižnicu koja će mu osigurati nepresušan izvor štiva za čitanje. Ako netko od vas ima enormnu količinu knjiga u svojim domovima, što kupljenu, što naslijeđenu razmislite o pronalasku nekog kutka u kojemu će to literarno blago biti okupljeno na jednom mjestu. Jedino što vam preostaje je na sredinu prostorije postavite udoban ‘guzosjed’. A ako možda živite u nekom nerealnom prostoru s otvorenim svodom razmislite o postavljanju kružne police. Ovakvo maštovito popunjavanje prostora ima još jednu prednost – kada ne znate što biste čitali, možda vam ideja sama padne na pamet!

Kako god izgledao vaš kutak za čitanje, on je za vas najčarobniji, najintimniji i, iz nekog razloga, omiljen. Ne morate imati mnogo da biste zalutali u svijet knjige. Čak i da je ta knjiga najsuhoparnija i najdosadnija ispitna literatura ili lektira, vaš kutak može itekako pridonijeti ugođaju. Kako izgleda vaš kutak za čitanje?

Be social

Komentari