živa
26. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 5 minute Prije nastupa u zagrebačkoj Tvornici koji će se održati u petak, 29. rujna, drugog u glavnom gradu otkako se transformirala iz punkerice u multimedijsku personu iz svijeta slavonske elektronike, prvi puta razgovaramo za Ziher o projektu ili umjetničkom aliasu ŽIVA.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Izvedbene umjetnosti

Improspekcije2014: Međunarodni festival improvizacije otvara premijera i 'Noćne vizije'

Foto: itd.sczg.hr / Improspekcije
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: itd.sczg.hr / Improspekcije
Foto: itd.sczg.hr / Improspekcije

Od 27. do 29. studenog u Studentskom centru / Teatru&TD održat će se osmo izdanje festivala Improspekcije, međunarodnog festivala improvizacije. Festival se od 2007. kontinuirano bavi improvizacijom kao izvedbenom formom, radeći, s jedne strane, na razvoju i afirmaciji domaće improvizacijske scene, dok, s druge strane, kritički promišlja istu tu izvedbenu formu.

Organizatori Improspekcija nastavljaju se baviti improvizacijom i njenim licima, ovog puta ne samo unutar konteksta izvedbe, već na širem teritoriju umjetničke prakse. Zanima ih u kojoj je mjeri improvizacija sastavni, a možda i elementarni dio stvaralačkog čina. Pozvali su umjetnike različitih medija – ples, kazalište, glazba, film, instalacija, graphic recording – da kroz svoju praksu promišljaju improvizaciju, odnosno da kroz improvizaciju promišljaju vlastitu praksu. Time, umjesto fokusiranja na pojedine radove, u prvi plan dolaze procesi stvaranja. Festivalski program obuhvaća prikazivanje radova domaćih i stranih autora iz polja izvedbenih umjetnosti (suvremenog plesa, kazališta, novih medija i vizualnih umjetnosti).

Trodnevni program festivala donosi tri premijerne izvedbe, premijeru plesnog filma, novo izdanje multimedijalno-glazbenog programa “Noćne vizije” te druge inovativne formate, poput Skype koreografije i kazališta empatije. Program prate publikacija Improspekcije2014, koja donosi razmišljanja sudionika festivala o improvizaciji kao dijelu njihove umjetničke i autorske prakse te razgovori s umjetnicima i publikom. Festival će uživo “grafički” bilježiti umjetnica Johanna Benz. Njezini crteži bit će izloženi u kafiću &TD-a tijekom čitavog trajanja festivala. Julyen Hamilton održat će radionicu za plesače  “stvaranje plesova – poetsko bogatstvo” 29. i 30. studenog u Zagrebačkom plesnom centru.

Ulaz na festival je besplatan.

Foto: itd.sczg.hr / Vrijednost je dinamički suvišak svake funkcije
Foto: itd.sczg.hr / Vrijednost je dinamički suvišak svake funkcije

Festival će u četvrtak, 27. studenog, u 19:00 sati otvoriti premijera predstave “Vrijednost je dinamični suvišak svake funkcije”.

Autorice i izvođačice predstave su Sonja Pregrad & Marjana Krajač, a s njima je surađivao Ante Jerić. Predstava je nastala u produkciji Sodaberg koreografskog laboratorija.

Sonja Pregrad i Marjana Krajač upuštaju se u svojevrsnu izvedbeno-koreografsku mapu u formi predstave koja ne odustaje od plesa kao matične stanice. Napuštajući kao zastarjele i nedomišljene sve trenutne kategorije razmatranja vrijednosti umjetničke prakse, ovaj rad se sastoji od niza fragmentarnih upita za koje tek treba pronaći razumljivu matricu odgovora. Ono što nastaje, nastaje dinamičnim transferom, funkcijom tog transfera, proizvodi vrijednost koju nije ni na koji način moguće upregnuti u procese iskoristivosti. Predstava igra u Velikoj dvorani Teatra &TD.

Foto: itd.sczg.hr / Od terora
Foto: itd.sczg.hr / Od terora

U 20:00 sati u Polukružnoj dvorani na rasporedu je predstava “OD TERORA. Zaustavljanje. Razgovaranje. Ispreplitanje.”

Ova predstava bavi se stvaranjem izvedbenih trenutaka u kojima izvođačice (glumice, plesačice i redateljica) zajedno s publikom prolaze kroz trenutke bivanja, razgovaranja i kreiranja. Predstava, odnosno istraživačko-izvedbeni rad, nastoji uspostaviti i ispitati mogućnosti ženske geste u trenutcima koje osjećamo kao polja krize u intimno-političkom ili umjetničko-izvedbenom kontekstu. Kroz izvedbu se bavimo rastvaranjem percepcije vremena i suptilnom suigrom među izvođačicama te s publikom.

Proces rada na predstavi započeo je 2011. godine u jednom podrumskom prostoru, a ova izvedba jedan je od pokušaja prenošenja site-specific materijala u kazališno-scenski prostor kao i oblikovanja novog prostora prema specifičnim zahtjevima materijala na kojem radimo. Autorica koncepta i redateljica je Marina Petković Liker, a predstavu izvode i stvaraju Maja Katić, Zrinka Kušević, Silvia Marchig, Ana-Maria Bogdanović, Marina Petković Liker.

Foto: itd.sczg.hr / Noćne vizije
Foto: itd.sczg.hr / Noćne vizije

U 22:00 sata na rasporedu su “Noćne vizije”. Na “Noćnim vizijama” 2014. radi kolektiv Ljubavnice: Tamara Bilankov, Hrvoslava Brkušić, Stella Leboš, Luana Lojić, Ivana Pipal i Ana Vuzdarić, prema konceptu Nives Sertić.

“Noćne vizije” rezultat su dvotjedne multimedijalne rezidencijalne radionice za glazbenike, audio, video i performans umjetnike mlađe generacije. Cilj radionice je stvoriti trenutačnu platformu za suradnju audio i video umjetnika iz koje će nastati zajednički multimedijalni performans, prezentiran u obliku jednovečernjeg multimedijalnog događaja u eksterijeru SC-a. Namjera projekta je stvoriti nove kontake i suradnju  između umjetnika koji tek započinju svoje djelovanje.

Be social

Komentari