Izvedbene umjetnosti

Improspekcije2014: Najavljujemo zadnji dan međunarodnog festivala improvizacije

Foto: itd.sczg.hr / Improspekcije
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: itd.sczg.hr / Improspekcije
Foto: itd.sczg.hr / Improspekcije

U zagrebačkom Studentskom centru od 27. do 29. studenog održava se međunarodni festival improvizacije – Improspekcije. Na programu se prikazuju radovi domaćih i stranih autora iz polja izvedbenih umjetnosti poput suvremenog plesa, kazališta, novih medija i vizualnih umjetnosti. Više o samom festivalu Improspekcije te o prva dva dana festivala saznajte ovdje: Improspekcije2014: Međunarodni festival improvizacije otvara premijera i ‘Noćne vizije’.

Subota, 29. studenog, je treći i ujedno zadnji dan festivala Improspekcije, a započinje u 18:00 sati u Polukružnoj dvorani Teatra &TD premijerom predstave „Prema početku“ čiju je koreografiju osmislila Ana Kreitmeyer, koja ju i izvodi.

Za dramaturgiju je zaslužan Goran Ferčec, a uz njega na predstavi još rade Igor Pauška, Adam Semijalac, Silvio Vujičić i Sandra Banić Naumovski. Projekt je realiziran u suradnji sa Udrugom plesnih umjetnika Hrvatske i Školom suvremenog plesa Ane Maletić.

„Prema početku“ je plesna predstava, a u fokusu koreografije je razvoj pokreta i tjelesne ekspresije tek rođenog tijela koje pokret čini, ali o njemu nema još nikakvu svijest. Propituje kako određene razvojne faze dječjeg pokreta i njegova obilježja prevesti u koreografiju te je li moguće plesačkom tijelu koje je opterećeno s previše značenja i znanja vratiti njegov osnovni refleks.

Foto: itd.sczg.hr / Amoroso
Foto: itd.sczg.hr / Amoroso

U MM centru se u 19:00 sati održava premijera filma „Amoroso“, redateljica Sabine Mikelić i Silvie Marchig.

Film je nastao u produkciji KIK Melonea u suradnji s Restartom. Za snimanje i montažu zaslužna je, također, Sabina Mikelić. U filmu uz navedene redateljice sudjeluju Sonja Pregrad i Pavle Heidler.

„Amoroso“ je film nastao iz video materijala snimljenog tijekom istraživačkog projekta u travnju 2014. Autorice su omogućiti prostore i vrijeme u kojima je omogućena sloboda istraživanja onog što nam se u tom trenutku čini vrijednim, dijeliti to s drugima, bez pritiska i bez kritičke cenzure. No, istovremeno film je i umjetnički rad koji eksperimentira koreografskim postupkom filmske montaže.

Program se nastavlja izvedbom „O ljudima“ u 20:00 sati u Polukružnoj dvorani.

Foto: itd.sczg.hr / O ljudima
Foto: itd.sczg.hr / O ljudima

U plesnoj izvedbi sudjeluju Nina Sakić, Ivana Pavlović, Petra Chelfi, Karolina Šuša, Martina Nevistić, Ilse Ghekiere i Pavle Heidler.

„O ljudima“ je izvedbeni događaj koji se bavi materijalizacijom trenutne svijesti o vlastitom fizičkom stanju. Sadržaj se u trenutku izvedbe predaje gledatelju na razmatranje, a cilj razmatranja je dobivanje uvida u tjelesnost kakva bi bila moguća da je organizirana prema vlastitim mogućnostima, a ne prema vanjskim očekivanjima.

U 21:00 sat u Polukružnoj dvorani Teatra&TD održat će se razgovor sa svim sudionicima festivala.

Radionica improvizacije „Stvaranje plesova – poetsko bogatstvo“ pod vodstvom Julyena Hamiltona održat će se 29. i 30. studenog u Zagrebačkom plesnom centru za sve zainteresirane plesače.

Ulaz na festival i sudjelovanje u radionici su besplatni.

Be social

Komentari