Film

Inspiracija za ova filmska čudovišta proizašla je iz stvarnog života

Foto: humanoidhistory.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: lifeofapolaroid.tumblr.com
Foto: lifeofapolaroid.tumblr.com

Drakula/Sir Henry Irving

Osim Vlada Nabijača, vjeruje se da je kao inspiracija za Stokerovog Drakulu (1897) poslužio Sir Henry Irving. Bram Stoker radio je kao menadžer u kažalištu u Londonu. Tamo je upoznao glumca i menadžera Henryja Irvinga čije su dramatične kretnje i pretjerana osjetljivost bili osnova za lik Drakule. Irving je privukao Stokerovu pažnju svojom ulogom u produkciji Hamleta.

Foto: communicants.tumblr.com
Foto: communicants.tumblr.com

Godzilla/Radnik u studiju Toho

Dugo se nagađa da je lik Godzille inspiriran kršnim radnikom u studiju Toho koji je svojom veličinom podsjećao na divovsko čudovište. Ime Godzilla u japanskom se originalu izgovara “Gojira” i znači “kitovska gorila”. Udovica redatelja Ishiroa Honde izjavila je da su “dečki voljeli smišljati šale na račun visine”.

Foto: warrenpearce69.tumblr.com
Foto: warrenpearce69.tumblr.com

Ralje/Napad morskog psa na obali New Jerseyja

Spielbergov film Jaws (1975) ima krvavo podrijetlo. Ideju crpi iz napada morskog psa 1916. godine koji se dogodio na obali New Jerseyja. U napadu je ozlijeđeno desetak ljudi, a četvero je smrtno stradalo. Uslijedila je masovna histerija koja je potakla javno mišljenje o morskim psima kao serijskim ubojicama.

Foto: figwit.co.vu
Foto: figwit.co.vu

Sauron/Gilles de Rais

Glavni antagonist Tolkienovog Gospodara prstenova (1954) Sauron, baziran je na Gillesu de Raisu, glavnom negativcu iz knjige The Black Douglas (1899) autora Samuela Rutherforda, koju je Tolkien volio čitati kao dijete. Gilles de Rais (1405-1440) stvaran je povijesni lik. Borio se uz Ivanu Orleansku, a pogubljen je zbog optužbi za brojna ubojstva djece. Neki tvrde da je ubio između 80 i 200 djece dok drugi tvrde da je zapravo nedužan i da je sve to bio dio plemićkih spletki toga vremena.

Foto: heartfullofpoison.tumblr.com
Foto: heartfullofpoison.tumblr.com

Jekyll i Hyde/William Brodie

William Brodie (1741-1788) bio je stolar i član gradskog vijeća u Edinburghu, cijenjeni član zajednice koji bi se po noći pretvarao u vještog lopova. Koristio je svoje političke veze kako bi pljačkao najbogatije članove edinburškog visokog društva zbog čega je obješen 1788. godine. Njegov podvojen život rasplamsao je maštu Roberta Louisa Stevensona, autora priče o ludom znanstveniku, Čudan slučaj doktora Jekylla i gospodina Hydea (1886).

Foto: blood-countess.tumblr.com
Foto: blood-countess.tumblr.com

Leatherface/Ed Gein

Ed Gein (1906-1984) bio je ubojica iz Wisconsina koji je poslužio kao inspiracija za mnoge filmske zlikovce od kojih su neki Norman Bates u Psycho (1960) i Buffalo Bill u The Silence of the Lambs (1991), ali zasigurno najstrašnije utjelovljenje tog ubojice svakako je Leatherface iz filma The Texas Chain Saw Massacre (1974). Leatherface je nijemi čovjek koji maše opakom motornom pilom i nosi masku napravljenu od ljudske kože. Ed Gein iskapao je tijela i radio trofeje i maske od njihove kože i kostiju.

Foto: cinematicwasteland.tumblr.com
Foto: cinematicwasteland.tumblr.com

Chucky/lutka Robert

Redatelj filma Child’s Play (1988) Don Mancini, naveo je nekoliko inspiracija za lutka ubojicu Chuckyja. Jedna od njih je ukleti lutak Robert kojeg je jamajkanska medicinska sestra uklela pomoću vudua i poklonila sinu svog zaposlenika. Taj je sin bio poznati slikar i autor Robert Eugene Otto, a njegovog lutka Roberta krivilo se za nestanak stvari u kući i Robertove noćne more. Lutak je trenutno izložen u muzeju Fort East Martello.

Foto: fuckyeahklauskinski.tumblr.com
Foto: fuckyeahklauskinski.tumblr.com

Blade/Klaus Kinski

Blade ja manje poznat, čudovišan i sadistički lutak iz filma Puppet Master (1989) redatelja Davida Schmoellera. Moto filma je “ubojice dolaze u svim veličinama”, a glavni je lik lutkar koji koristi svoje lutke za ubojstva. Schmoeller je bazirao dizajn lutka prema svojem najdražem glumcu Klausu Kinskijem koji je glumio Drakulu u filmu Nosferatu the Vampyre (1979).

Kao izvor za ovu super vijest poslužio je Flavorwire.

Be social

Komentari