Intervju

Anton Premec (Čuješ, KSET): “Nakon koncerta uvijek počastite bubnjara pivom!”

anton
Foto: Sven Knechtl
Vrijeme čitanja: 4 minute

Jučer su prvo izdanje pete sezone programa Čuješ?! u KSET-u otvorili bendovi Terminator, Jembrela i Fanaa.

Za one koji nisu upoznati s konceptom ovog hvale vrijednog programa, njegov cilj je predstaviti publici mlađe kvalitetne domaće bendove, autore i kantautore koji imaju potencijal ostvariti značajnije karijere na domaćoj sceni. Program je natjecateljskog tipa, a održava se jednom mjesečno, utorkom. Najbolji ulaze u finale koje će se održati u svibnju kada će se proglasiti pobjednici i dobitnici nagrada.

U sklopu početka nove sezone organizator Anton Premec nam je rekao dvije, tri o izazovima s kojima se susreo, kako se rodila ideja o programu, koje albume obavezno trebamo poslušati i što nam sve sprema nova sezona Čuješ?!.

Tko je i kada došao na ideju za Čuješ?! i koliko dugo se već program održava?

Na ideju natjecanja došao je Uglješa Stegnjaić 2014. godine. To je svojevrstan nastavak/razvoj prijašnjeg natjecanja sličnog koncepta “Demonstrator”. Prva sezona odvila se tada 2014./2015., a prvi pobjednik natjecanja bili su Brain Production s Krka. Trenutno smo na samom početku 5. sezone i ne planiramo uskoro stati.

anton
Foto: Martina Petric

Na koji način odabirete bendove koji će nastupati u sklopu programa?

Prijavljene izvođače odabirem ja kao organizator samog natjecanja uz pomoć nekoliko kolega koji se bave organizacijom koncerata u KSET-u, produkcijom zvuka i nekoliko članova glazbene sekcije koji iza sebe imaju pozamašan broj odrađenih koncerata u klubu.

Prošle godine ste kroz Čuješ?! publici predstavili čak 18 bendova. Koliko je Čuješ?! napredovao u odnosu na prvu održanu sezonu?

Zapravo je prva sezona također ugostila 18 bendova, a potom se dvije godine smanjila na format od 12 bendova. Prošle godine pokušao sam vratiti prvi format, ali smo zaključili da je to ipak previše izvođača i premalo vremena za dobru i kvalitetnu organizaciju. Ove godine opet smo se vratili na stari format od 12 izvođača – odabir je jednostavno kvalitetniji i kompetitivniji.

Što sve možemo očekivati ove godine i tko otvara sezonu?

Ove godine smo se potrudili raširiti po žanrovima i ne očekujemo ništa manje nego spektakl! Neka iznenađenja još ne želimo otkriti.

Koji ti je od prošlogodišnjih Čuješ?! koncerata ostao u posebnom pamćenju?

Finale iz prošle sezone ću definitivno najviše pamtiti jer su bendovi uistinu dali sve od sebe, bilo ih je jako ugodno slušati i bilo je teško odabrati pobjednika, jedan bend koji će predstavljati natjecanje na Brucošijadi FER-a.

Kakve su nagrade ove godine i kako točno ide proces biranja pobjednika?

Nagrade su iste kao i prošle godine, pobjednik osvaja nastup na Brucošijadi, a drugoplasirani osvaja snimanje singla u profesionalnom studiju. Od prošle godine uveli smo i novu nagradu – nagrada za najboljeg gitarista/basista koji osvaja besplatni setup instrumenta u vrijednosti od 800 kuna. Proces biranja pobjednika odvija se tijekom večeri finala, a u žiriju sudjeluju voditelj večernjeg programa kluba (koji organizira izvođače Brucošijade FER-a), sponzor druge nagrade (profesionalni studio), sponzor dodatne nagrade (najbolji gitarist/basist), novinari portala Treći Svijet koji izvještavaju o svakoj večeri natjecanja i ja. Nakon finala, odradimo sastanak i ukratko izložimo dojmove pa potom glasamo.

anton
Foto: Martina Petric

Koji su izazovi s kojima si se susreo prilikom organizacije koncerata? Kakvi osjećaji se skupe na kraju jedne sezone Čuješ programa?!

Neki od izazova natjecanja su dogovor termina s bendovima, ipak ih je 12 i svaki u prosjeku broji 4 člana pa je to puno ljudi koji moraju uskladiti svoje kalendare i planove. Nadalje, tu je i realizacija svake od večeri natjecanja, sve mora proći dobro i uvjeti za svakoga trebaju biti isti. Uglavnom, sve su to male, slatke muke. Na kraju, kada sve prođe, kada se skupe dojmovi, znamo da smo mladim, neafirmiranim izvođačima pružili jedno, njima možda rijetko, zadovoljstvo nastupa pred publikom i stjecanje iskustva u sviranju na pozornici s profesionalnom opremom. Često neki bendovi opet dobiju priliku nastupati u KSET-u kao predgrupa većem izvođaču pa se uvijek trudimo ostati u kontaktu. Sve je to jedna velika obitelj.

Što radiš i čime se baviš kad nisi u KSET-u?

Kad nisam u KSET-u uglavnom studiram ili snimam neku glazbu. Često odlazim i na koncerte, a moram priznati da je Tvornica, sa svojim bogatim programom, drugo omiljeno mjesto za koncerte. Na meti je često i Vintage, ali je KSET ipak broj jedan, pogotovo s nadolazećom sezonom!

Koje od glazbenih programa van KSET-a vrijedi posjetiti po tvojoj preporuci?

Preporučio bih da podržavate neovisnu mladu scenu odlaskom na koncerte i kupovanjem merch-a neovisno o koncertnom prostoru. Mladu autorsku scenu moramo podržati jer je to upravo naša glazbena i kulturna budućnost. Stoga, kad izađete na koncert, počastite pivom nekog bubnjara koji je odradio polusatni trening ispred oskudne publike, rukujte se s članovima benda i uputite im riječi podrške, preporučite ih prijateljima, podijelite ih po društvenim mrežama i dakako, nemojte se bojati otkrivati nove i nepoznate stvari – posjetite barem jednom mjesečno koncert na kojem sviraju bendovi za koje niste nikada čuli. Govorim iz iskustva, u većini slučajeva jako se ugodno iznenadite.

Koji su te od domaćih i/ili regionalnih albuma iz prošle godine posebno oduševili?

Domaći/regionalni albumi koji su me oduševili su “Put u Plus” (Edo Maajka), “Recovery” (Ischariotzcky), “To Hold” (Jonathan), “Don’t Pick Your Noise” (Them Moose Rush).

Što je zadnje sviralo na tvom playeru?

Na mojem playeru uglavnom sviraju strani izvođači, a zadnje što je bilo su CHON, FKJ, 22, Plini, Intervals, Tom Misch, Manchester Orchestra, Kandžija, LA Dispute, Jinjer…

Koja bi relativno nova glazbena imena preporučio za slušanje?

Za kraj, svakako bih preporučio neka domaća imena za koja biste trebali čuti, a neke već možda i znate – Bruto Geto, Pale Origins, svi projekti Filipa Majdaka (Under Nihilo, The Sepia Sisters, Tkivo…), Jeremiah’s i dakako sve naše izvođače ovog i prošlih natjecanja!

Do slušanja!

Be social

Komentari