Intervju

DC Breaks: Izbjegao sam naći pravi posao budući da su se stvari oko glazbe počele kotrljati

Vrijeme čitanja: 4 minute

 

DC breaks
Foto: Facebook

Petak je bio rezerviran za još jednu večer u režiji Chew The Fat ekipe. Ovoga puta pripremili su nam nešto drugačije od svoga uobičajenog repertoara. Naime, nakon svih gužvanja i trljanja znojnih tijela u malom pogonu, na red je došao veliki pogon.
Budući da im je u goste došao Chris iz DC Breaksa, bio je i red da se omogući više prostora za party. Jer ipak, nažalost, ne dolazi svaki vikend u Zagreb ovako veliko ime na elektronskoj sceni. Chris Page s Danom Haversom tvori trenutno jedan od najpopularnijih drum’n’bass dua, DC Breaks. Dovoljno je spomenuti da zadnjih par godina izdaju za Ram Records u vlasništvu Andy C-a, te da su prošloga mjeseca imali čak tri trake na Beatportovoj dnb ljestvici. Svatko tko se smatra ljubiteljem elektronske glazbe, a posebno dnb-a, zasigurno nije propustio ovaj party.
Osim što nas Chris oduševljava svojim energičnim i dinamičnim trakama, jednako tako nas je oduševio svojom pristupačnošću. Na našu radost, imali smo priliku napraviti kratki intervju taman prije početka nastupa.

reži glave
Foto: Facebook

Krenimo od početka. Koji su bili tvoji počeci u glazbi općenito i što te nagnalo da se počneš baviti baš drum’n’bassom?
Pa počeo sam, mislim oko 1996./1997., sa Prodigyjem i stvarima kao što su oni i Chemical Brothers. Sjećam se da je jedan od sestrinih frendova donio album LTJ Bukema, Logical progression i s njime sam zavolio drum’n’bass. Istovremeno, jedan od frendova dobio je deckove i kupio neke trake. Otprilike tada, s nekih 16./17. godina, počeo sam raditi mixeve i eto ga, dan danas se bavim time.

Možeš li nam reći nešto o svojoj prošlosti s Danom. Kako je počela vaša suradnja i kako funkcionirate, viđate li se svakodnevno ili čekate neko vrijeme da se nakupi materijala pa se zatim nađete?
Upoznao sam Dana u Edinburghu dok smo studirali. U osnovi, ja sam radio na dnb glazbi i on je radio na dnb glazbi te je tako krenulo. Tada sam imao par traka objavljenih za label Restless Natives u Edinbrughu. Dan je također imao par singlova objavljenih na istom labelu pa je bilo logično da počnemo raditi zajedno. Tako smo 2003./2004. započeli s DC Breaksom da spojimo stvari.
Danas, budući da ja živim u Bristolu, a on u Londonu imamo zanimljiv način rada. Oboje radimo u svojim studijima, redovito si šaljemo vlastite pjesme i zatim međusobno radimo na njima. Kada imamo nešto spremno, nađemo se u istom studiju i dovršimo to.

Prošli mjesec ste imali 3 trake na Beatportovoj dnb ljestvici, kakav je to bio osjećaj?
Da da, to je bilo bolesno. Bio je to stvarno dobar tajming. Imali smo singl na Ramu, remiks Kovenove trake za Viper, te Zedov remiks. Sve su izašle istovremeno i odaziv je bio. stvarno bolestan.

Što bi rekao da je razlika koja čini vaše trake toliko posebnima i popularnima danas?
Hmm, doista ne znam, možda jer to stvarno radimo već duži period kroz koji je na nas utjecao sav dnb u proteklih 10-15 godina tako da smo skupili dosta iskustva. Također kada radimo na stvarima, trudimo se unijeti svakakve dijelove koji nam se sviđaju, bili oni liquid, tech ili jump up stvari. Pokušavamo integrirati od svega pomalo.
Osim toga stvarno ne znam (smijeh).

Volite li više raditi na novim stvarima ili remiksirati već gotove pjesme? I ima li razlike u pristupu između njih?
Pa mislim da pomalo preferiramo raditi na novim stvarima – sve iz početka. Ali pristup mora biti isti kod oboje ako želiš napraviti odličnu traku. Kada radiš iz početka to katkad može biti teško jer moraš pronaći ideju, a kada radiš remiks može biti malo lakše jer ideja je već tu i samo moraš nadodati svoju interpretaciju i stil.
Ali u biti generalno nemam favorita, lijepo je raditi pomalo od oboje.

Možeš li nam opisati svoj uobičajeni dan, koliko od njega posvetiš glazbi i imaš li kakve hobije u slobodno vrijeme?
Pa trenutno sam zauzet izgradnjom kuće. Haha ne, doslovno. Upravo sam kupio kuću i sada sam u procesu uređenja, pogotovo studija. Tako da, sve to mi oduzme doista puno vremena. Stoga se i ne bavim toliko s glazbom, ali kada sve bude gotovo i u pogonu, svaki dan po cijeli dan (smijeh).

Ti i Dan imate veliku podršku velikih imena na sceni, a sukladno tome i hrpu fanova. Pa kakav je to osjećaj imati toliko obožavateljica? 
Fanovi i obožavateljice (smijeh). Da, kul je to, ali sve skupa je čudno jer nismo se počeli ovime baviti da postanemo poznati već zato što doista volimo glazbu. Da ste mi došli prije 10 godina, i rekli u budućnosti ćeš biti ovoliko poznat, objavljivat ćeš za Ram Records i jebeno letjeti po cijelom svijetu ne bi povjerovao. Tako da pomalo sam iznenađen svime, ali ono, dobro je (smijeh). Ne žalim se.

Proteklih godina naveliko se pričalo o vašem albumu, pa što je s njime i što nam još donosite u budućnosti?
Pa upravo smo gotovi s novim singlom za Ram Records koji izlazi prvi tjedan srpnja. Još se malo finiširaju završi detalji i radi se master na njemu. Zatim imamo spreman još jedan singl za Ram u studenom. Nakon toga, 2014. imamo u planu još koji singl te napokon objaviti album, otprilike u ovo vrijeme sljedeće godine.

Kakav je vaš raspored, imate li u planu kakve turneje i festivale?
Da da, doista smo zauzeti. Dan je momentalno u Australiji na turneji, a ja sam na putu za Moskvu. Poslije toga slijede nastupi po cijeloj Europi, tako da stvarno, zauzeto, zauzeto (smijeh) ali opet ne žalim se (smijeh).

Imaš li kakvih favorita ili newcomera za koje misliš da će ove godine donijeti nešto dobro na scenu?
Izlazi puno dobrih stvari, makar na Ram-u. Prvo je tu Wilkinsonov album koji zvuči doista dobro, zatim uskoro izlazi i od Loadstara. Tako da će to vjerojatno biti doista veliki albumi i izuzetno im se radujem.

Postoji li neka pjesma za koju bi mogao reći da ti je omiljena? 
Hmm pa možemo se vratiti na ono staro, na LTJ Bukema i Logical progression, mislim da je to pravi drum’n’bass i sigurno je znak dobre glazbe, da i dan danas nakon 15 godina zvuči svježe baš kao kada su je objavili. Takve stvari su me privukle glazbi i danas mi zvuče odlično.

I za kraj, da se ne baviš ovime čime se danas baviš, što misliš koja bi bila tvoja karijera?
Pa teško pitanje (smijeh). Studirao sam povijest na fakultetu, ali nisam imao ideju čime bi se stvarno bavio. No, to je bilo istovremeno kada sam počeo s produciranjem tako da sam izbjegavao naći pravi posao budući da su se stvari oko glazbe već tada počele kotrljati u pravom smjeru. Tako da ne znam, da se ne bavim ovime vjerojatno bi imao neki usrani posao u banci ili bio odvjetnik, uglavnom nešto dosadno. Ali srećom bavim se glazbom (smijeh).

Be social

Komentari