Izvedbene umjetnosti

“Cigla” (Gavella): Drama ratne traume Filipa Šovagovića budući je klasik

cigla
Foto: www.gavella.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

U Gradskom dramskom kazalištu Gavella u svibnju je premijerno izvedena drama “Cigla, dramski prvijenac Filipa Šovagovića. Premda radnjom smještena u prezasićene devedesete, “Ciglaje dozirano osuvremenjena predstava. Patetika jednog vremena i ovih prostora, kao i mogućnost dosade uspješno su izbjegnuti, ponajviše zahvaljujući režiji Krešimira Dolenčića te odreda dobroj glumi.

Davnih i ratnih devedesetih godina prošloga stoljeća Filip Šovagović – glumac, dramatičar i filmski redatelj – debitirao je dramom “Cigla koja je 1998. postavljena u splitskom HNK-u. Dvadesetak godina kasnije Šovagovićeva se matična kuća dohvatila ovog zanimljivog komada. Nedvojbeno, “Ciglaje žanrovska drama ratne traume, generacijski komad i vjerojatno jedan od najvažnijih i najboljih primjera ratne drame u našoj suvremenoj dramskoj književnosti. 

Radnja prati živote četvorice braće Ciglenečki, točnije djeliće njihovih života ratnih devedesetih na neimenovanoj zagrebačkoj periferiji. Složna, ali izgubljena braća životare od dana do dana i zapravo ne rade ništa. Njihovu svakodnevicu prekidaju ratne uzbune, sve dok jednog dana zaista ne počne Domovinski rat koji na frontu odvodi najmlađeg od njih – Ciglu (Filip Križan).

Predstavu od samog početka prati glazba (skladatelj Ivan Josip Skender i oblikovatelj zvuka Branko Puceković) koja postaje važna kulisa komada, osigurava dobar ritam i svakako problematiku lakše približava mlađoj publici.

Predstava je u prvom redu uspjela zbog pametne dramatizacije Dubravka Mihanovića i solidne ziheraške režije Kreše Dolenčića. O vrlo osjetljivoj, teškoj, ali i prožvakanoj temi minulog rata “Ciglanema potrebu progovarati iz naknadne pameti, nikoga ne imenuje niti kritizira, dok se fino ruga tranziciji i tugi s čijim posljedicama živimo i danas. 

Foto: www.gavella.hr

Cigla je istodobno intimna drama koliko i generacijski komad koji govori o težini rata koji je na svojim leđima ponijela jedna, nažalost u nepovrat izgubljena generacija, riječima kako to opisuje sam Cigla: “U godinama kada sam trebao postati gospodar svoga vremena, nevrijeme se nije smirilo danima. (…) To se jednostavno ne može opisati. Moj se ja tada potpuno pogubio u svim tim ja, ti, on, mi, vi, ovi, oni, njihovi, naši…”.

Od glumačke ekipe valja izdvojiti Filipa Križana koji s dječačkom lakoćom igra naslovnog junaka Ciglu, koji je upravo preko noći od dječaka postao ratnik, a ubrzo i ratni veteran. Ostatak braće tumače solidni Enes Vejzović, Ranko Zidarić i Ivan Grčić. Ženske uloge tumače vrlo dobra i točna Ivana Bolanča kao Elvira te nepotrebno teatralno povišena Tena Nemet Brankov kao Đana. Prava je šteta što se nije bolje iskoristila komičnost uloge Piceka kojeg tumači Đorđe Kukuljica.

Uglavnom dosadnu kostimografiju potpisuje Tea Bašić Erceg. Scenografiju Zdravke Ivandije Kirigin čini nekoliko panoa i komadi derutnog namještaja – očekivano, no funkcionalno, i lijepo otvaranje prostora glumcima. 

U dramskom smislu “Ciglaje budući klasik i lektira, a Gavellina predstava je solidan i uspješan komad koji spretno demistificira temu Domovinskog rata, ali i njegove posljedice. Na poseban i melankoličan način, no bez trunke dosade, “Cigla” bi mogla biti naturalističko zvono uzbune da se od devedesetih do danas nije puno toga promijenilo.

Be social
Što misliš o ovoj predstavi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari