Intervju

The Amsterdams: Najgori trenutak karijere bio bi svaki put kad nam se pokvari prokleti kombi

Foto: Facebook.com/TheAmsterdams
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Facebook.com/TheAmsterdams
Foto: Facebook.com/TheAmsterdams

Ne, The Amsterdams nisu Nizozemci, već bend iz Rumunjske. Točnije, iz Bukurešta. Ekipa koja dolazi iz različitih krajeva Rumunjske upoznala se na Sveučilištu u Bukureštu i od tad čine nerazdvojni indie bend The Amsterdams. Izdali su davne 2009. debitantni LP ”Adolessons”, kasnije ”Electromagneticu”, a trenutačno rade na trećem albumu kojeg će izdati tijekom 2013. godine. Andrei Hategan(vokali), Andrei Ungureanu i Ovidiu Bejan na gitari, te basist Augustin Nicolae, iako u punom procesu stvaranja novog albuma i usputnom traženju novog bubnjara, uzeli su si dovoljno vremena da za Ziher odgovore na par pitanja. Bend kojeg je IRC uvrstio u listu  7 bendova koje morate čuti, otvarao je za mnoga poznata imena, a što ova ekipa namjerava napraviti u budućnosti pročitajte u našem kratkom intervjuu s njima.

Tko su The Amsterdams i kako je sve krenulo?

Augustin: Mi smo zanimljiv bend kojeg želiš otkriti kad ti tjedna playlista dosadi.

Andrei: Sve je krenulo davne 2005. godine kad sam slučajno sreo svog imenjaka Andreia i otkrio da imamo zajednički cilj: stvoriti najbolji bend u Rumunjskoj. Sad tek kužim da smo u tome uspjeli, vrijeme je za veće ciljeve!

Budući da vas mnogi ne znaju u Hrvatskoj, kako biste opisali svoju glazbu, o čemu se radi i tko ima posljednju riječ ?

Augustin: Kao vreli lonac kojeg kuhaju četiri šefa.

Andrei: Andrei(vokali) piše pjesme, tu se ne može nešto pretežito filozofirati. A glazbu, glazbu stvaramo svi pomalo, nitko nije isključen iz procesa. Sve krene kad netko od nas krene besmisleno nešto svirati, neku svoju ideju pa se ostali uključe i postepeno nadopunjuju sa svojim nekim dijelovima. Rekao bih da osnovu pjesme stvorimo u prvih 10 minuta, instinktivno, a ostatak se doda kasnije u jednom kompliciranijem i zamarajućem procesu.

Pjesma Laika je jedna od vaših prvih stvari, a Sunology je zadnje što ste izdali. Koja je glavna ideja iza tih pjesama i kako one pokazuju vaš razvoj tijekom godina?

Augustin: Laika nije pjesma o psu, iako bi mogla biti, a Sunology govori o tome kako globalno zatopljenje nije nužno uvijek loša stvar.

Andrei: Zanimljivo je da si izabrala baš te dvije pjesme, budući da su bipolarne, bar ja tako mislim. Laika je jedna od naših prvih pjesama i više je u stilu niski-bariton-tužna-ljubavna-priča, baca malo na zvuk Interpola, to nam je bila neka depresivnija faza. S druge strane, Sunology je vesela ljetna pjesma, bezbrižna ekspresija veselja i mladosti.

Najbolji i najgori trenutak od početka karijere bio bi?

Augustin: Najgori trenutak naše karijere bio bi svaki put kad nam se pokvari prokleti kombi. Što se događa JAKO ČESTO. Najbolji trenutci su kad se radi. Sad za ozbiljno, mislim da nemamo najbolji i najgori trenutak. Mislim da je jedan od vrhunaca bilo kad smo bili predgrupa The Cranberries u punoj areni, ispred više od 10 000 ljudi. I kad smo svirali na EuropaVox festivalu. I cijela turneja s Wolf Parade, to je bilo jebeno. Za najgore nisam siguran, valjda oni početni gigovi kad ti ne dođe ekipa i sviraš za lokalne pijandure.

Za kraj, koji glavni cilj trenutačno?

Augustin: Da nas vole koliko i mi volimo sviranje! (smijeh) Kako sam poetičan.

Andrei: Uspjet napravit turneju po Europi u kojoj nam se kombi ne pokvari. I koji ne straši ljude!

Be social

Komentari