Knjige

Recenzija: Angelopolis – Nastavak priče o palim anđelima

Foto: facebook.com/SFeraKon
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/SFeraKon
Foto: facebook.com/SFeraKon

Tkogod je pročitao Angelologiju zna da autorica Danielle Trussoni voli ići u detalje i povezivati fiktivni svijet s povijesnim i aktualnim događajima. Iako je prvi dio trilogije bio više opisni s manjkom radnje, Trussoni sve to nadoknađuje u drugom nastavku priče o palim anđelima. Angelopolis, drugi dio trilogije 36-godišnje američke književnice u nas je izašao u izdanju Naklade Ljevak,  a započinje desetljeće nakon posljednjeg susreta glanih protagonista, Verlaina i Evangeline.

–>Intervju – Danielle Trussoni: “Za zadnju knjigu spremam veliku bitku i sukob između likova!”

Smotani i neurotični povjesničar umjetnosti Verlain sad je postao lovac na anđele, a mlada časna sestra Evangeline član nefila – hibrida ljudi i anđela. Susreću se u gradu ljubavi, Parizu, gdje Evangeline Verlaineu daje misteriozno Fabergeovo jaje koje on i ostali lovci moraju dokodirati. I dok se je Angelologija, nalik  Da Vincijevom kodu, bavila otkrivanjem nefilskog svijeta kroz različite biblijske i antičke mitove i stvarala fiktivni svijet prepun teorija zavjere, sve se to zamjenjuje aktivnom radnjom u Angelopolisu. Upoznajemo se s novim članovima lovaca na nefile, a Verlaine svoju opsesiju s Abigail Rockefeller zamjenjuje novootkrivenom strašću za uništenjem nefilske vrste.

Foto: PR
Foto: PR

Trussoni ni u ovoj knjizi ne odustaje od povijesnih elemenata i misterija, koji znatno usporavaju radnju, iako ne u tolikoj mjeri kao u prvoj knjizi. Autorica koristi Angelopolis kako bi upotpunila fiktivni svijet novim mitovima i bićima, vodi nas kroz rusku povijest sve do biblijskog potopa i stvara alternativnu povijest u kojoj su skoro sve povijesne aristokratske europske obitelji bile nasljednici nefila. Upoznajemo rusku angelologinju Veru i Dr. Azova, kao i nefilske blizance Grigori – lijepe i sadistične anđele. Osim što su u Angelopolisu u fokusu odnosi među likovima, knjiga je u nekim dijelovima kontradiktorna prvoj, pa se tako elitistički nastrojeni nefili koji su bili opsjednuti čistokrvnim anđelima, sada bave stvaranjem GMO anđela u laboratoriju u Sibiru.

Ponekad izgleda da se Trussoni izgubila u svojim mnogim teorijama i pričama, a i postupci likova nekad nisu vođeni nikakvim pravim razlogom osim činjenicom da je to potrebno za cjelokupan razvoj događaja. Svi fanovi Evangeline biti će razočarani Angelopolisom, jer se ona,  naime, skoro ni ne pojavljuje u knjizi. Štoviše, iako je časna sestra Evangeline pred kraj Angelologije otkrila da je član tih zlih mitskih bića, u potpunosti izostaje njena reakcija. Zapravo, u drugom dijelu trilogije ne doznajemo ništa novog o glavnom ženskom liku. Što se tiče samog kraja, kao što je to bilo i za očekivati, ostavlja puno mjesta za daljnju priču, štoviše, čini se da je cijela druga knjiga samo priprema za treću, zadnju knjigu u kojoj, prema samoj autorici,možemo očekivati konačnu borbu i rasplet između Verlaina i Evangeline.

Be social
Što misliš o ovoj knjizi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari