Glazba

Iskopčani petak u četvrtak u Ribnjaku: Žen, Radost! i Zvonimir Varga akusticiraju

Vrijeme čitanja: 2 minute

20.03. iskopčani coverIskopčani petak jutarnji je program Radio Studenta petkom u kojem neumorno svaki tjedan nastupaju razni bendovi u iskopčanoj, tj. akustičnoj verziji. Po prvi puta 20. 03. iskopčani petak će se odvijati u četvrtak i to izvan prostorija Radio Studenta. U bezstrujnoj verziji će se predstaviti dragi prijatelji Radija, bendovi Radost! i Žen te kantautor Zvonimir Varga te će na taj način svojim zvukom dozvati lijepše vrijeme koje dolazi.

Radost! je u svojoj prvoj inkarnaciji nastala u drugoj polovici devedesetih godina prošlog stoljeća. 2007. godine utemeljitelj grupe Goran Bogunović okreće se obitelji i reaktivira bend uz pomoć brata koji se hvata mikrofona. Postava se popunjava Mariom Oračem i Dimitrijem Petrovićem uz unplugged nastupe pred publikom u Zagrebu i Beogradu.

Prvi DIY album „Radost! oslobađa“ objavljuju iste godine paralelno za etikete Slušaj Najglasnije i beogradski Kornet. Krajem 2009. godine za Kornet izlazi drugi DIY album „Radost! si i u radost ćeš se pretvoriti“. Sredinom 2012. bend ulazi u studio Kramasonik kako bi pod snimateljskim vodstvom Hrvoja Nikšića snimili svoj treći album, a prvi po kakvoj-takvoj lege artis proceduri. Album je izdan sredinom 2013.

Radost! se nazivaju post post post pop rock bendom, a u 12 pjesama novog albuma Radost! se predstavljaju kao indie rock bend koji ima dovoljno sviračkog iskustva i ludizma da unište i ponovno sastave strukturu pop/rock pjesme. U stihovima se akrobatski ljuljaju između svijesti o aktualnom društvenom trenutku i malih, ali učinkovitih strategija otpora koje im pomažu da glavu drže iznad vode.

Zagrebački kantautor Zvonimir Varga na sceni djeluje četiri godine, a iza sebe ima pet objavljenih albuma, knjigu poezije, napisanu glazbu za tri kazališne prestave i više od stotinu odsviranih koncerata. Svaka njegova pjesma prikazuje mnogo različitih stanja svijesti, događaja, zapažanja i raspoloženja, te donose niz crtica poredanih u kolaž koji čini poetski sklop razmatranja emocija. Njegove pjesme je ugodno slušati zbog jednostavnog formata, no od slušatelja istovremeno iziskuju individualno poniranje u njih. Od početka ove godine društvo na pozornici pravi mu gitarista Robert Kanizsai – Grof, a nedavno im se pridružio i bubnjar Marin Stojan.

Četveročlani audio-vizualni sastav Žen oformljen je 2009. u Zagrebu. Kako i sam naziv benda pomiče normativna ograničenja, tako je i njihov glazbeni izričaj u potpunosti u opreci s nametnutim žanrovskim glazbenim definicijama. Ako ih forsirano trebamo definirati najbolje je opisati njihovu glazbu kao spoj kraut-post-math-dreamy-synth-psy-indie rocka, ali njihova glazba se kreće u žanrovskom smjeru stvaranja potpuno novog glazbeno-vizualnog pravca.

Njihov debitantski album “I onda je sve počelo” izdan je u svibnju 2013. godine za queer feministički label Unrecords iz Beča (Austrija). Nakon uspješne europske turneje ‘Special Case 2013’ u sklopu koje su održale koncerte od Slovenije do Švedske, trenutno se pripremaju za još turneja, kao i još glazbenih izdanja. Nedavno su nastupile kao predgrupa Wooden Shjipsima u Močvari na iznimno hvaljenom koncertu, a tijekom ove godine pohodile su nekoliko mini turneja po Austriji, Njemačkoj, Sloveniji I Švicarskoj.

Za glazbenu selekciju između izvođača zadužene su domaćice Iskopčanog petka, StereoLucije! Upad je 10 kn.

Be social

Komentari