Izvedbene umjetnosti

Iz švicarskih Alpa na kazališne daske: “Heidi” u Žaru ptica

Foto: zar-ptica.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: zar-ptica.hr
Foto: zar-ptica.hr

Nježnog srca i vedre naravi, sa zelenih pašnjaka i cvjetnih proplanka švicarskih Alpa na daske koje život znače zagrebačkog Gradskog kazališta Žar ptica, doskakutat će djevojčica Heidi i sa sobom donijeti prijeko potreban optimizam i entuzijazam. Svečana premijera predstave “Heidi” nastale prema istoimenom dječjem klasiku Johanne Spyri, redatelja Želimira Mesarića, zakazana je za 10. ožujak u 18 i 30 sati.

Dobro srce, osmijeh, jednostavnost i skromnost, bezvremenski je recept za sretno djetinstvo koji je spisateljica Johanna Spyri prenijela generacijama mladih čitetelja kroz ovu priču o prijateljstvu i ljubavi prema prirodi. Johanna Spyri rođena je u 19. stoljeću u jednom švicarskom selu, počela je pisati za vrijeme Francusko- pruskog rata, svojim djelima nastojala je, a u tom je i uspijevala, unijeti vedrinu i elan u uštogljenost i ispraznost, u suštini nesretnog gradskog života, zaokupiti i uljepšati misli ranjenika te povratiti vjeru i nadu u sivilo ratnih vremena. Junakinja Heidi lansirala ju je među zvijezde književnog neba i to u prenesenom i doslovnom smislu. Jedan asteorid nazvan je njezinim imenom, a nije joj ostala dužna ni rodna domovina jer dio Alpa nosi ime Heidiland.

Zarobljena u vremenu moderne tehnologije u kojem je materijalizam postao hrana življenja, a borba za moć i prestiž glavna preokupacija u svijetu odraslih, djeca su osuđena na odrastanje u otuđenosti od pravih vrijednosti. Djevojčica koja bez cipelica i potpuno slobodna veselo skakuće i uživa u svakom dijeliću prirode, a smisao života nalazi u nesebičnim djelima i pružanju sreće prijateljima potaknut će nas na razmišljanje. Jer nije imala mnogo cipelica, nije imala roditelje, nije imala kompjuterske igrice, iphon, ali nije bila žrtva, nego junakinja.

“Posegnuo sam za ovim djelom jer sam svevremenskoj, naročito suvremenoj otuđenosti i turobnosti grada, u ovom slučaju Frankfurta, želio suprotstaviti zdravu životnu radost i optimizam živopisnih Alpi, koju donosi Heidi”, kaže dramaturg ove predstave Nino Škrabe.

U predstavi glume Amanda Prenkaj, Hrvoje Zalar, Ana-Marija Vrdoljak, Petar Atanasoski, Gorana Marin, Nataša Kopeč, Ante Krstulović, Berislav Tomičić, Drago Utješanović, Sanja Crljen, Robert Bošković i Milena Pajić. Glazbom će stvoriti ugođaj planinske atmosfere Damir Šimunović, a kostimima Neven Mihić. Scenografiju potpisuje Patricio Alejandro Aguero Marino, a koreografiju Svetlana Lukić.

Be social

Komentari