nemanja
17. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 11 minute nemanja je alter-ego Puležanina koji je albumom “Voodoo Beat” zatvorio svoju psihodeličnu disko trilogiju.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Izvedbene umjetnosti

Povratak “Ekvinocija” na Dubrovačke ljetne igre

Foto: dubrovnik-festival.hr
Vrijeme čitanja: < 1 minute

Foto: dubrovnik-festival.hr
Foto: dubrovnik-festival.hr

Na južne hridine otoka Lokruma vraća se “Ekvinocijo”, drama dubrovačkog književnika Ive Vojnovića u režiji Joška Juvančića. Prošle su četiri godine od posljednje izvedbe ove predstave na Dubrovačkim ljetnim igrama, a koja prema riječima intendanta Kreše Dolenčića predstavlja vrhunac dubrovačkog ambijentalnog teatra. Priča koja govori o patnji žena i majki pomoraca te napuštanju doma u potrazi za srećom i bogatstvom, može se pogledati 4., 5., 6. i 7. kolovoza.

Sa spektakularnom scenografijom, probranom glumačkom postavom, predstava “Ekvinocijo” je u premijernoj 2004. godini ostvarila velik uspjeh. Te godine osvaja četiri nagrade hrvatskog glumišta, uključujući one za najbolju predsatvu u cjelini te redateljsko ostvarenje. Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Doris Šarić Kukuljica, dok je Deni Šesnić nagrađen za oblikovanje svjetla i time za izuzetan doprinos kazališnoj umjetnosti. No, na ovacije nije naišla samo kod kritičara, već i kod festivalske publike koja je u narednim godinama uzastopnog igranja redovito punila i posljednje mjesto.

Juvančić je prije premijere izjavio da je glavni motiv za adaptaciju ovog dramskog djela pronašao u potrazi za izgubljenim zavičajem, a sada je najavio da ovogodišnja predstava neće biti ponavljanje one predhodne. Za to bi trebala biti zaslužna nova lica na sceni koja će donijeti dašak nove energije. U predstavi glume Kruno Šarić, Maro Martinović, Nikša Kušelj, Frano Mašković, Branimir Vidić, Nika Bulđerez i Doris Šarić Kukuljica. Scenografiju potpisuje Marin Gozze, a kostimografiju Ingrid Begović.

Be social

Komentari