Vizart

Izložba HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost u MSU-u

HT nagrada
Foto: Facebook/ Jubilarna HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost
Vrijeme čitanja: 2 minute

U petak, 10. ožuka u 20 sati otvara se jubilarna HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Radi se o natječajnoj izložbi nastaloj u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti i Hrvatskog Telekoma, koja već desetu godinu zaredom ima za cilj otkriti i promovirati hrvatsku suvremenu scenu.

Proteklih godina Izložba HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost profilirala se u reprezentativan i relevantan pregled situacije na domaćoj sceni i postala jednom od najznačajnijih nagrada za suvremeno vizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj.

Ove godine pristigla su 234 rada na natječaj, rekordan broj prijava u posljednjih pet godina. Stručno povjerenstvo (mr.sc. Snježana Pintarić, predsjednica stručnog povjerenstva, ravnateljica MSU-a i muzejska savjetnica; Nataša Ivančević, muzejska savjetnica i voditeljica Odjela Zbirki MSU-a; Katrin Bucher Trantow, viša kustosica Kunsthausa u Grazu, Rainald Schumacher, kustos, direktor Office for Art (Berlin); te Ivan Posavec, fotograf) izabralo je radove koji će biti predstavljeni na ovogodišnjoj izložbi.

Najveći broj radova na izložbi će predstavljati instalacije, poput one pozvanog umjetnika Igora Ruga zanimljivog naziva Frizerski salon za brdo, ali i radovi umjetnika Viktora Popovića, Luke Kedže, Alema Korkuta, Fokus Grupe, Irene Frantal. U tu kategoriju također spada multimedijska instalacija pozvanog umjetnika Davora Sanvincentija kao i rad Danijela Kovača.

Slijede video radovi priznatih umjetnika kao što su Darko Fritz, Igor Grubić, Josip Pino Ivančić, Denis Krašković, Nadija Mustapić, Dan Oki, te Renata Poljak.

Na ovogodišnjoj izložbi, za razliku od prethodne tri godine, bit će predstavljene samo tri fotografske serije, autorice Tjaše Kalkan, te autora Jasenka Rasola i Borka Vukasova.

Bit će predstavljen i mali broj radova u mediju crteža autorica Jelene Bando, Ines Matijević Cakić te dvojca Marije Plečko i Petre Orbanić, kao i slike Martine Grlić i Lea Kadelea, i objekte autora Ivana Fijolića, Lane Stojićević i Vlaste Žanić te jedan ambijent pozvanog umjetnika Duje Jurića pod nazivom Pasaž.

Za vrijeme izložbe na medijskoj fasadi MSU-a prikazivat će se rad Brandscapes Nevena Petrovića.

Tijekom trajanja izložbe međunarodno stručno povjerenstvo odabrat će tri rada kojima će biti dodijeljene otkupne nagrade i na taj način postati dio fundusa Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, odnosno Zbirske HT @MSU. Nagrade će biti dodijeljene 7. travnja u prostoru izložbe HT nagrade.

Četvrtu nagradu u iznosu od 10. 000 kuna dodijelit će se umjetniku čiji rad osvoji najviše glasova publike tijekom izložbe. Nagrada nije otkupna i dodjeljuje se umjetniku kao poticaj za daljnji rad.

Izložba traje do 9. travnja, a ulaz je, već tradicionalno, slobodan za sve posjetitelje.

Be social

Komentari