Vizart

Izložba “Izvedbene prakse ADU” u Galeriji f8 otkriva kako izgleda proces rada na kazališnim odsjecima

Foto: ADU
Vrijeme čitanja: 4 minute

U četvrtak 3. svibnja 2018. u 19 sati u Galeriji f8 (Trg Republike Hrvatske 8) povodom Dana Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu otvara se izložba pod nazivom “Izvedbene prakse ADU“. Ova izložba predstavit će tek manji dio produkcije kazališnih odsjeka ADU i to kroz dualnost fotografije korištene kao kreativni i dokumentaristički alat.

Studenti Katedre za fotografiju izložit će konceptualne radove koji tematiziraju izvedbenost izvan uobičajenog konteksta i dokumentarne fotografije koje su nerijetko jedino svjedočanstvo održanih nastavnih produkcija, no koje također pružaju prostor za autorski pogled te stvaraju neprocjenjiv, autentičan arhiv.

Također, nizom popratnih programa koji će se održavati tijekom cijelog svibnja, Galerija f8 želi ovjeriti svoj izložbeni prostor i kao izvedbeni, još se više otvoriti javnosti te prikazati i otkriti ono što u pedagoškom i kreativnom procesu često ostaje mistificirano, nevidljivo i skriveno. Posjetitelji će tako u galerijskom prostoru imati prilike pogledati fragmente kazališnih predstava i performanse alumnija i studenata glume, sudjelovati u javnom satu scenskog govora i otvorenom kazališnom pokusu, poslušati studentske radiodrame i saznati sve o studiju Kazališne režije na otvorenim konzultacijama. Događanja će se realizirati pod mentorstvom nastavnika Ozrena Grabarića, Pravdana Devlahovića, Marine Petković Liker, Tomislava Pavkovića, Vedrane Vrhovnik i drugih.

Foto: ADU

Izložba “Izvedbene prakse ADU” nastavak je kontinuiranog kustoskog rada kojim Galerija f8 pruža vidljivost bogatoj akademijskoj umjetničkoj produkciji, prenosi stvaralačke impulse u urbani ambijent i čvrsto se ucrtava u kulturnu mapu grada kao vibrantno mjesto umjetničkih i društvenih susreta. Kustosice ove izložbe su Jelena Blagović Pavičić s Katedre za fotografiju, voditeljica Galerije f8 i Anja Maksić Japundžić s Odsjeka kazališne i radijske režije.

Izložba ostaje otvorena do 30. svibnja 2018. godine. Radno vrijeme galerije je od ponedjeljka do petka od 12 do 19 sati, a subotom od 10 do 15 sati.

POPRATNI PROGRAM IZLOŽBE

Interaktivni performans pod nazivom Monkey Business izvedbena je studija posture tijela i mehanizma kretanja u socijalnim situacijama kroz formu bezrepih majmuna, a u njemu zaigrano sudjeluju studenti 2. g. BA Studija glume Toma Medvešek, Lana Meniga, Kristijan Petelin i Dea Presečki. Mentor je doc. art. Pravdan Devlahović, a performans će biti izveden 3. svibnja u 19:30 sati, uz otvorenje izložbe.

Udaljenost – točka 285” istraživanje je izvedbenosti u spoju dokumentarnog i teatralnog nastalo kroz razgovore sa stanovnicima Darde u Baranji. Točka 285 pogled je u intimnu sadašnjost obilježenu ožiljcima iz prošlosti. Autorica i redateljica je doc. art. Marina Petković Liker, dramaturginja Maja Sviben, snimateljica Eva Kraljević, montažerka slike doc. art. Jelena Modrić, montažer zvuka Luka Gamulin, fotografiju potpisuje Nina Đurđević, a izvođači su Livio Badurina, Slavica Jukić, Marko Makovičić, Silvia Marchig, Urša Raukar, Iva Nerina Sibila, Nastja Štefanić. Izvedba nastaje u produkciji organizacije Četveroruka, a na rasporedu je 9. svibnja u 20 sati.

Na otvorenom satu scenskog govora pod mentorstvom doc. art. Ozrena Grabarića Shakespearove stihove govore studenti 3. g. BA Studija glume: Lucija Alfier, Josipa Ančić, Matej Đurđević, Vili Gobac, Iva Jerković, Rok Juričić, Ana Kontić, Tesa Litvan, Filip Mayer, Marijan Prokl, Tin Rožman, Eugen Stjepan Višić. Ogledni sat na rasporedu je 11. svibnja od 14 do 16 sati.

Predstavljanje Studija kazališne i radijske režije i konzultacije za prijavni ispit, uz moderatoricu asist. art. Anju Maksić Japundžić, održat će se 17. svibnja od 18 do 19 sati. Na ovim otvorenim grupnim konzultacijama zainteresirani kandidati će u opuštenoj atmosferi moći saznati sve što ih zanima o Studiju kazališne i radijske režije te pripremama za prijamni ispit i to izravno od studenata i nastavnika Odsjeka režije.

Foto: ADU

U srijedu, 23. svibnja svaki puni sat od 12 do 18 sati na programu je radiodramska slušaonica “Štefica Cvek u raljama života“. Riječ je o radiofonijskom radu kojeg je prema kultnom romanu Dubravke Ugrešić dramatizirao i režirao Hrvoje Korbar, student 1. g. MA Studija kazališne i radijske režije. Glume Marija Šegvić i studenti 1. g. MA Studija glume, Veronika Mach, Iva Kraljević, Klara Mucibabić, Petra Tunjić, Maruška Aras, Boris Barukčić, Pavle Matuško i Robert Španić. Oblikovanje zvuka potpisuje Niko Gulam, student 1. g. MA Studija montaže/oblikovanje zvuka. Mentori su izv. prof. Vedrana Vrhovnik i doc. art. Ivan Zelić.

Druga radiodramska slušaonica na rasporedu je 30. svibnja svaki puni sat od 12 do 18 sati, a riječ je o završnom ispitu iz radijske režije Natalije Manojlović, 2. g. MA Studija kazališne i radijske režije, pod nazivom “Sjedalo uz prozor“. Slojevita, duhovita radio-dramska emisija tematski je fokusirana na problematiku narušene privatnosti u suvremenom društvu. Autorica i redateljica Natalija Manojlović potpisuje i oblikovanje zvuka, a glume Jerko Marčić, Hrvojka Begović, Zoran Gogić, Helena Buljan, Dario Varga, Natalija Manojlović, Dean Krivačić i Domagoj Janković. Ton majstori su Hrvoje Nikšić i Sašo Kalan, mentorica je izv. prof. Vedrana Vrhovnik.

Javni kazališni pokus za ispitnu produkciju “Jesenja sonata” iz kolegija Režija V 25. svibnja u 18 sati prava je prilika da saznate kako nastaje ispitna produkcija u redateljskom konceptu studenta kazališne režije i zavirite u inače skriveni kreativni proces. Redatelj je Rok Pečečnik, 3. g. BA Studija kazališne i radijske režije, a izvode Veronika Mach, 1. g. MA Studija glume i kao gosti Urša Raukar, Marija Šegvić i Goran Vučko. Student dramaturgije je Mihovil Rismondo, 1. g. BA; studentice produkcije su Iris Tomić 1. g. MA i Aleksandra Giljević, 2. g. BA, dok su mentori s Odsjeka režije izv. prof. Tomislav Pavković i red. prof. Ozren Prohić.

Be social

Komentari