Glazba

Izvještaj – Anti Flag: Dvosatni punk dernek

Vrijeme čitanja: 3 minute
https://www.facebook.com/anti.flag.official
https://www.facebook.com/anti.flag.official

Dragi moji ‘Rvati i ‘Rvatice, mi smo u Europi! Ne bih se upuštao u političko-ekonomska predviđanja, no ovo bi mogle biti dobre vijesti za sve ljubitelje koncerta. Ulaskom u EU ukinut je piratski harač zvan ATA karnet te bendovi mogu bez ikakvih naknada unositi svoju opremu u našu malu Hrvatsku, što bi trebalo pojednostaviti neke stvari. A tko zna, možda ovo znači da veći bendovi više neće stati u Sloveniji sa svojom turnejom, nego će i produžit do naših krajeva.

U KSET sam ušao taman na kraj seta jedine predgrupe, punk super benda Kipera. To je bend sastavljen od ekipe koja je svirala po legendarnim hrvatskim bendovima tipa Analena, Razlog Za i Patareni, no ova zvučna prošlost puno im je impresivnija od svirke. Sviraju neki simpatični punk rock u kojem se čuje svega i svačega. Taman kad su me zainteresirali s nekom FNC Diverzantskom pjesmom, završili su sa svirkom. Dvadesetak minuta kasnije na stage se penju, zadivljujuće niski, Anti Flagovci!

Set je otvoren starim chaos punk pjesmama s prvog albuma poput Drink Drank Punk i Fuck Police Brutality, za koje sam k’o klinac bio spreman sto godina čekati da se skinu s neta (to je još bila era dial-up interneta). Nostalgija me natjerala da poletim u prve redove, gdje me dočekao žestoki pogo, tj. šutka (kako bi Dalmatinci rekli), što bi bio točniji termin. Briga o bližnjem svojem nije bila na pameti ekipi pred stageom pa je bilo gadnih padova i sudara. Set lista bila je sastavljena od samih hitova, kojih Anti Flag sa svojih 10 albuma ima na pretek. Napravili su presjek cijele karijere pa se moglo čuti sve, od chaosa i streeta, do Blink 182 pop punka.

Foto: Borna Molnar-Erhatić
Foto: Borna Molnar-Erhatić

Iako Anti Flag inzistira na svojoj političkoj angažiranosti, naš ulazak u Europu nisu pretjerano komentirali, no možda sam jedino ja još toliko naivan da očekujem od takvog benda da sroči par suvislih. Umjesto neke kritike, komunikacija s publikom bila je svedena na one generične big band spike tipa: “We’re SO happy to be here with each and every one of you“. I dok je pjevač prilično raširenih zjenica inzistirao na tim“ volim vas i poštujem vas sve“ pričama, basist je oponašajući gospel propovjednike imao neki svojevrsni stand up comedy. Izgleda da je to sad popularno među velikim punk bendovima. No za razliku od NOFX-a na INmusicu, koji su, unatoč glupostima koje su pričali, držali publiku zainteresiranom, basist Anti Flaga pomalo je zadavio animiranjem ekipe pa je dobio jedan klasični hrvatski „Šuti i sviraj“.

Nakon dobrih sat i petnaest minuta svirke, basist je rekao da bi rado preskočili onaj koncertni folklor gdje bend kao odlazi sa stagea i čeka da ga publika pozove, pa su samo nastavili svirati. Unatoč prije nabrojenim glupostima, ovaj potez ih je odmaknuo od uobičajenih koncertnih klišeja. Na kraju seta našlo se mjesta i za nekoliko obrada punk klasika, pa smo tako imali priliku čuti Sheena is a punk rocker, Should I stay or should I go i Nazi punks fuck off. Koncert su završili sing-a-long hitom s prvog albuma, pjesmom Die for you government, no ni ona nije mogla proći bez malo gospel propovijedanja i inzistiranja da svi u publici dignu šake u zrak.

Punk is dead?

Iako se ovdje ne radi o nekoj tehnički zahtjevnoj glazbi, već punku, Anti Flag je odsvirao svoj set besprijekorno. Pokrili su stvarno cijelu diskografiju i još su nas zabavili s nekoliko punk evergreena. Gotovo dva sata svirke bilo je konstantno nabijeno energijom i bend je dao sve od sebe. Jednako su se trudili u KSET-u pred stotinu ljudi koliko i pred desetak tisuća na Hellfestu prije nepuna dva tjedna. No, što se tiče te političke angažiranosti, koja je navodno bitan prefiks ovog benda, ona ne podrazumijeva ništa ozbiljnije od skandiranja već pomalo ofucanih parola tipa Fuck the flag and fuck you. Punk definitivno nije ono što je nekad bio, jer izgleda da je danas “entertainment” u prvom planu, a politika i bunt su samo imidž ili u najboljem slučaju pozadinska priča.

Be social

Komentari