Glazba

Recenzija – Them Moose Rush: Nepretenciozni garažni bratići Mars Volte

Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Them Moose Rush
Foto: Them Moose Rush

Dosta je prošlo od onog lijepog dana, točnije 18.listopad,a kada su isti dan novi EP izdali Them Moose Rush i Achromatic Attic. Već je i nova kalendarska godina i priznajem da ova recenzija stiže malo kasno. U pravilu bi zbog neaktualnosti preskočio recenziranje, no u slučaju Them Moose Rusha to bi bilo neoprostivo jer se radi o izdanju vrijednom pažnje!

Brzi progresivni rock koji sviraju Them Moose Rush neodoljivo podsjeća na onaj Mars Volte, a izvrstan vokal Nikole Runjavca na momente je identičan onome Cedrica Bixler-Zavale. No ne radi se ovdje o kloniranju nečijeg zvuka. Them Moose Rush zvuče kao manje pretenciozni i neispeglani garažni bratići Mars Volte. Već s prvom pjesmom Ghetto Child, Them Moose Rush ukazuju na veliku dozu kreativnosti i neki svoj zvuk koji je izuzetno bogat ako se ima na umu da ih je u bendu samo troje.

Mercy Red bi istaknuo kao osobni favorit s ovog izdanja. Započinje punokrvnom gitarskom rock’n’roll eksplozijom koja se postepenim dekrešendom uljuljava u šaputajuću uspavanku i kad stane – BAM, opet eksplozija energije. Srednji dio pjesme je groovy garažni refren s cow bellom nakon kojeg slijedi frcajuća solaža podebljana masnim bubnjevima. Spotom za ovu pjesmu dečki su pokazali da se jako dobro zabavljaju sa svojom glazbom, a mene su neopterećenim budalaštinama jako nasmijali. Nešto ozbiljniji i impresivniji spot napravljen je za pjesmu Dark Sun. Video, koji na vrlo kreativan način prati dinamiku pjesme i vatreno kulminira, rađen je u stop motion tehnici za koju iz iskustva znam da iziskuje mnogo truda. Oba spota snimljena su za malo ili ništa novca, ali pokazuju da kreativnost Them Moose Rusha nije ograničena samo na glazbenu domenu.

Ovaj EP prvi je dio triologije šaljivo nazvane “Three π One” i može se u potpunosti preslušati na njihovom bandcampu. Jedina zamjerka je da na bandcampu nisu dostupni tekstovi svih pjesama. Izdanje je producirao Mark Mrakovčić (koji se već iskazao u radu s Lovely Quinces, Irenom Žilić, Achromatic Attic) i definitivno je jedno od najboljih izdanja na hrvatskoj sceni prošle godine. Bend je malo ispod radara jer dolaze iz malog Bjelovara i ne sviraju prečesto, što će se, nadam se, promijeniti. Prva prilika da Them Moose Rush vidite uživo je 21.siječnja u Vintage Industrial Baru kada je ujedno i promocija ovog zanimljivog izdanja!

Be social
Što misliš o ovome albumu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari