boris bućan
25. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 3 minute Boris Bućan, jedan od najvećih suvremenih hrvatskih slikara preminuo je 18. svibnja u 77. godini, a u nastavku donosimo pregled njegovih najpoznatijih djela.

tina turner
24. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nakon duge i teške bolesti u 83. godini napustila nas je kraljica rock n’ rolla Tina Turner.

Glazba

Izvještaj – Edith nakon Broadwaya posjetila Zagreb

Foto: Romana Pavliša/ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

 

Foto: facebook.com/fotomontaža
Foto: facebook.com/fotomontaža

Vozim se prema Lisinskom s velikim očekivanjima i bojim se vlastitih reakcija unaprijed. Isto tako, razmišljam o Jil Aigrot čiji rad već prilično dobro poznajem s obzirom na to da je otpjevala soundtrack filma La vie en rose (2007.), jednog od filmova koji često vrtim tražeći inspiraciju upravo u izvrsno i autentično napravljenoj glazbi. No, izvedba uživo je nešto sasvim drugačije od studijskih snimaka, ima svoju težinu i u ovom slučaju se doista isplati pogledati.

Kroz Edith- The show, pjevačica je zajedno s producentom Gilom Marsallom i cijelom ekipom koja sudjeluje u projektu ostvarila cilj- sve to je stvarno postalo službeno slavlje Edith Piaf. Sa showom su proputovali cijeli svijet, a jedan od najvećih uspjeha je koncert na Broadwayu u New Yorku. Slobodno možemo reći kako je njezin život neprekidno ispreplitanje sa svime što je radila Edith, a njena ljubav i poštovanje prema toliko velikoj i moćnoj ličnosti vidljiva je u predstavi, osobito na kraju kad se pred svima obraća svojem idolu, gledajući prema nebu i govoreći: Merci Edith, C’est tous grace a toi ( Hvala Edith, sve je to zahvaljujući tebi).

Jil ne skriva sreću koja ju je zatekla u životu sasvim slučajno, upoznavši Ginou Richer, nekadašnju osobnu tajnicu Edith Piaf.  Kad je Ginou prvi put čula i vidjela Jil, zaključila je kako doista posjeduje nešto što je imala Edith, vezano uz stas, glas i osobnost. Tu je počela suradnja koja još uvijek traje, a Jil svojim moćnim glasom i jednostavnošću koju je imala Edith prisjeća fanove širom svijeta na ikonu koja je obilježila francusku kulturu i zauvijek ostavila trag u prošlosti.

Foto: Romana Pavliša/ziher.hr
Foto: Romana Pavliša/ziher.hr

Show je koncipiran u dva dijela– prvi dio prikazuje Montmartre i Edith koja tonovima priča vlastitu životnu priču pjevajući na poznatoj pariškoj ulici. U pozadini je slide show s prikazima Montmartrea i neobjavljene privatne slike kojima se postiže još veća bliskost i povezanost  publike i izvođača. Jil predstavu započinje acapella izvedbom, a nakon toga se postepeno uključuju instrumentalisti (harmonika, klavir, kontrabas i udaraljke) koji vješto izrađenim aranžmanima prate životnu priču. Na taj se način grade kontrasti između Edithine dinamične, burne osobnosti i romantične životne priče povezane s ljubavlju prema francuskom glumcu i pjevaču Jacquesu Pillu, njenom prvom suprugu, čije su fotografije također prikazane na velikom platnu u drugom dijelu programa. Dakle, nakon pauze vidimo već stariju i iskusniju Edith koja je svojim glasom dospjela u visoke pariške krugove, a njeni najpoznatiji koncerti bili su u pariškoj Olimpiji gdje je premijerno izvodila neke od najvećih hitova, baš poput onog Non, je ne regrette rien, koji je u izvedbi Jil Aigrot na jučerašnjem koncertu izazvao velike ovacije publike. No, u tom dijelu programa zasigurno najupečatljivija izvedba bila je La vie en rose u kojoj je Jil sišla s pozornice i napravila krug kroz gotovo popunjen Lisinski te u meditativnoj, intimnoj atmosferi zamolila publiku za zajednički refren. Dobro raspoložena publika prihvatila je ideju i zajedno s bendom otpjevala refren najpoznatije pjesme Edith Piaf koja je opisala i obilježila njenu osobnost te buran glazbeni život koji je započeo na pariškim ulicama, a završio u dobi od samo 47 godina na francuskoj rivijeri u Grasseu rečenicom: Svaku ludost koju učiniš u životu, jednom platiš.

Edith- The show ispraćen je dugim i velikim pljeskom zadovoljne publike, ali pravo iznenađenje bila je poklon- izvedba na samom kraju. Naravno, radilo se o pjesmi Milord koja je dovela atmosferu u Lisinskom do vrhunca.

Iako je Jil Aigrot napomenula kako se trudi zadržati svoju osobnost i karakter, veoma je lako na trenutke zaboraviti da ispred vas ne stoji prava Edith i da je sve samo show koji slavi najveću francusku divu. Stoga je njezin zadatak veoma težak, baš kao i naš, koji dolazimo s velikim očekivanjima na takav jedan događaj. No, gotovo su nevjerojatni angažman i hrabrost glavne glumice i pjevačice koja svakodnevno autentično prenosi taj dio kulturne glazbene povijesti cijelome svijetu.

Edith još dugo ostaje među nama.

(Visited 162 times, 1 visits today)
Be social

Komentari