Glazba

Izvještaj: DJ Shadow i Cut Chemist nakon 19 godina doveli duh Afrike Bambaate u Zagreb

Foto: Ziher.hr/Patricia Pajk
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Ziher.hr/Patricia Pajk
Foto: Ziher.hr/Patricia Pajk

U Zagrebu se ovakav show kao što je bio sinoć u Tvornici Kulture s nestrpljenjem čekao u krugovima štovatelja vinila i glazbe općenito. Kada dva legendarna DJ-a udruže snage i naprave cijelu turneju s misijom da vrte ploče legendarnog Afrike Bambaate, jedino što možete očekivati je da ćete naučiti puno o glazbi. Afrika Bambaataa je Zagreb posjetio 1996. i nastupio u Aquariusu, a jučer nas je nakon 19 godina posjetio duhom kroz maleni dio svoje kolekcije ploča koje su predstavili Cut Chemist i DJ Shadow.

Cut Chemist i DJ Shadow ispunili su sva očekivanja publike. Dečki su odradili sjajan posao na čak 6 gramofona te drum i percussion machini. Najveću borbu stvaralo im je ozvučenje u Tvornici jer je u nekim trenucima bilo stvarno problematično, ali oni nažalost nisu jedini izvođači koji su to iskusili u tom prostoru. Oni su se još i na kraju kulturno ispričali zbog problema sa zvukom, ma da smo svi svjesni da oni ne snose krivnju.

Foto: www.blackouthiphop.com
Foto: www.blackouthiphop.com

Kad sam se spremala za koncert bilo mi je jasno da ne idem na bilo kakav koncert, nego se doslovno bacam u vremensku kapsulu i putujem nazad u same korijene glazbe, a tako je upravo i bilo. Počeli su s afričkim melodijama, proveli nas kroz disco, boogy, house, funk i, naravno, hip hop fazu. Ako rezimiramo, show u cijelosti je kao jedna velika lekcija i osjećaj koji na kraju ostaje je kao da smo svi sinoć bili na jednom velikom glazbenom seminaru pod jednostavnim nazivom Renegades Of Rhythm. Svakoj osobi koja je došla poslušati i naučiti nešto novo sam je vrhunac koncerta bio kada su pustili onu stvar za koju su rekli da je to jedan jedini primjerak na svijetu. Cut Chemist i Shadow su bili izrazito profesionalni i koncert je počeo i završio u minutu kako je bilo najavljeno na službenom rasporedu.

Show je bio kako audio tako i vizualno iskustvo sa sjajnim videom uratkom koji je odlično pratio prelaske iz glazbenih žanrova. Reakcije publike bile su sjajne i svi komentari nakon showa bili su izuzetno pozitivni, izuzev problema sa zvukom. Na koncertu se okupila razna publika, kako i stilom tako i godinama, a svi su jednostavno bili željni učenja.

Ako je nekome ovaj koncert ostao u mlakom ili lošem sjećanju, onda je definitivno došao s krivim stavom na koncert, jer ovo nije bio klasičan koncert, ovo je bio jedan od rijetkih muzejskih primjeraka koji smijete dotaknuti i osjetiti svim osjetilima, a istovremeno je i on dotaknuo vas.

A video posted by Ziher.hr <3 (@ziherhr) on

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari