Glazba

Izvještaj – Electronic Beats Festival: Dva dana glazbene rapsodije u gradu i trčanja s lokacije na lokaciju

Foto: electronicbeats.net
Vrijeme čitanja: 3 minute

Zagreb je ovog vikenda ugostio Electornic Beats Festival po peti puta. Ove godine se shema cijelog festivala izmijenila pa je uz neophodni noćni dio festivala EB ponudio i niz raznih radionica i tribina.

Foto: electronicbeats.net
Foto: electronicbeats.net

Prvog dana, 6. studenog, posjetili smo Booksu u kojoj se održala tribina o profesionalnom novinarstvu u glazbenom svijetu. Tribinu je održao A. J. Samuels, glavni urednik Electronic Beats magazina koji je isključio svoje tiskarske strojeve ove jeseni. Prošli smo kroz općenitu strukturu EB magazina i sam Samuels nam je dao mnogo korisnih savjeta i ideja za inovativne intervjue, recenzije i izvještaje.

Foto: electronicbeats.net
Foto: electronicbeats.net

Nakon tribine većina nas je odjurila na krov MSU-a gdje se održavao secret gig poznatog zagrebačkog DJ-a Eddya Ramicha uz live izvedbu Lonea. Bila sam malo skeptična prema krovu MSU-a u ovo doba jer bi trebalo biti izrazito hladnije, ali zahvaljujući globalnom zatopljenju mi smo imali ugodnu večer. Eddy je odvrtio tradicionalno šarolik, plesni set koji grije dušu (još jedan razlog zašto nam nije bilo hladno).

Lone je po meni trebao imati izuzetno dulji nastup jer mislim da se sve njegove čari ne mogu strpati u samo sat vremena, ali ako gledamo kvalitetu live nastupa mislim da svi mogu biti oduševljeni. Lone me svojim vizualizacijama podsjetio na SBTRKT-a, ali glazbeno je to onaj specifični zvuk kojeg je jako teško strpati u zidove nekog žanra. Te večeri su u Sirupu nastupili KiNK, Pytzek i Kölsch, a u Teatru &TD Tomislav, Ten Fé, Talisco i Young Fathers.

Foto: electronicbeats.net
Foto: electronicbeats.net

Drugog dana, 7. studenog, Croatian Design Storeu održala se dizajnerska radionica koja je bila vezana uz glazbu tako što su sudionici radili vizualizacije pomoću zvučnih valova pjesama. Native Instruments održao je radionicu uz pomoć CFSN ekipe i KooladeaZag-Verb se umjesto na vladanje instrumentima koncentrirao na korištenje reverba koju je vodila Ksenija Ladić, jedna od članica benda Tomislav. Budući da se Močvarin sajam ploča i stripova održava tijekom cijele godine, a Močvara je sama dio subotnjeg dijela EB Festivala,  EB i Močvara odlučili su suradnju proširiti i na sajam. U jednom od trenutno najpoznatijih zagrebačkih concept storeova, Bon Tonu, održao se panel o modi iza kojeg je uslijedio i poslijepodnevni mingl uz zvukove Jogardea i Martine. Hrvatska verzija Boiler Rooma, poznatija kao Frendova Sobaodržala je multikulturalni event u galeriji Pikto uz izložbu fotografija Tarika Walida El Kawama i Denisa Dunaja. Teneo Coffee održao je radionicu izrade najfinije kave. Booksa je ovog puta ugostila godfathera hrvatskog hip hopa, Phat Philliea i njegov Blackout, a glavna je tema bio, naravno, hip hop i razvoj samog hip hopa u Hrvatskoj. Phat Phillie je zapravo stavio točku na i za dokumentarac Stani na put, kojeg sada i možete pogledati na internetu, te rekao da se trenutno osjeća kao u ’90-ima jer u zadnje vrijeme kod nas ponovno vlada hype oko hip hopa. Navečer smo imali dvije opcije: Teatar &TD ili Močvara. Moj odabir je bio Močvara jer mi se nije ostajalo dugo vani nakon ovako natrpanog vikenda (EB Festival plus St Germainov koncert).

U Močvaru sam nakon koncerta St Germaina stigla na nastup Sinkanea iza kojeg je trebao nastupiti Mikky Blanco i predstaviti nam svoj projekt C-ORE, ali je zbog propuštenog leta njegov nastup otkazan pa su na sreću mnogih svi nastupi u Močvari bili potpuno besplatni. Moj dojam Sinkanea je sjajan – jako dobra i ugodna svirka uz taman popunjenu Močvaru. Osim Sinkanea nastupio je i hrvatski Kozmodrum koji je, vjerujem, odradio odličnu svirku kao i uvijek. U Teatru &TD nastupili su Romare, Ilija Rudman i DJ Koze.

Ukupni dojam je svakako bolji nego prijašnjih godina, ali je vikend kratak i da želiš sve popratiti, ne možeš. Nije moguće popratiti ni sam Electronic Beats, a vikend je bio ekstra busy – održavao se navedeni EB Festival, St Germainov krcati koncert i Brucošijada FER-a koja tradicionalno dobije veliku pažnju zagrebačke publike.

Be social
Što misliš o ovome festivalu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari