Glazba

Izvještaj – Flow Festival Ljubljana: Róisín Murphy i Caribou kao zvijezde nedjeljnog zatvaranja

Foto: Niko Goga
Vrijeme čitanja: 3 minute

Premijerno izdanje Flow Festivala Ljubljana – koji pod istim imenom u Helsinkiju ima već određenu reputaciju – prošlo je u veoma ugodnoj i prijateljskoj atmosferi, unatoč činjenici da je bilo ispunjeno izvođačima svjetskog značaja. Neposredno nakon završetka INmusica, od 26. do 28 lipnja, mogli ste sjesti u auto, spakirati se i krenuti na kraći put prema Sloveniji kako bi doživjeli sasvim drugačije festivalsko iskustvo. Jer nakon kaotičnog početka tjedna na blatnom Otoku mladosti, ovdje se moglo osjetiti ono sadržano u imenu ove trodnevne koncertne poslastice – a to je upravo taj njegov ‘flow’; sve je bilo laganini, chill, ležerno i opušteno.

Iako su line-up krasile zvijezde kao što su Metronomy, Pet Shop Boys i Bonobo, naglasak je ovdje bio i na popratnim sadržajima. Tako se na street food štandovima moglo okusiti svašta, a čak je i najobičniji hamburger bio gastronomski užitak za kojeg vam ne bi bilo žao dati tih nekoliko eura, dok su za posjetitelje s djecom pripremili i čepiće za uši te razne druge ‘user friendly’ stvarčice. S druge pak strane, od tri pozornice između kojih ste mogli birati, jedna je sadržavala hc elektronsku glazbu – idealnu za sasvim drugačiju publiku, to jest, ljude na tabletama. Međutim, našao se tu i stage gdje je DJ puštao plesnu, latino glazbu te onaj najveći, glavni, koji je i ugostio headlinere svake večeri.

Foto: Niko Goga
Foto: Niko Goga

Sam sam se zaputio na Flow zadnjeg dana, kojeg su okarakterizirali nastupi Róisín Murphy i Cariboua. Nažalost, zbog nekog nesretnika ispred mene u koloni na granici te sam nedjelje propustio prvu i drugu točku dana, odnosno nastup slovenske New Wave Syrie i Artan Lili – srpske grupe već dulje u usponu na sceni, a koja svakim svojim novim rock/noise pop singlom pohara regionalne top ljestvice.

Nakon njih je na rasporedu bila slovenska pjevačica Polana Kasal. Ona je odradila korektan nastup, štoviše, moram priznati da je bilo sasvim dobro. Njena glazba je mirnija, a njen predivan, opsjedajući vokal bio je popraćen s beatovima emitiranim od strane KALU, multimedijskog umjetnika za laptopom na bini. Mali broj znatiželjnika što se skupio u ovo vrijeme ju je neopterećeno slušao, i bili su zadovoljni – ali s tim svojim laganim stilom kao da nije mogla nešto puno napraviti. Uz to, zbog njenog ponašanja stvorio mi se dojam da je bila malo nervozna, ali vjerujem da nikome ne bi bilo najzahvalnije održati nastup prije ekstravagantne elektro dive.

Govoreći o posjećenosti, bila je pristojna, možda ne onakva kakvoj su se organizatori nadali – ali na headlinerima se okupilo puno više ljudi. Takav je bio i slučaj s Caribou, koji su nakon ove domaće umjetnice zauzeli glavnu pozornicu. Njihova dance elektronika rasplesala je i one najstatičnije. Naravno, ono što je diglo ovaj nastup na sasvim drugu razinu bio je njihov poznati light show, a ni sam završetak koncerta nije puno zaostajao za impresivnošću.

Foto: Niko Goga
Foto: Niko Goga

Kada je konačno osebujna Róisín zauzela main stage, iskreno se nisam mogao oteti dojmu da je, u krajnu ruku, pijana. Međutim, drugi posjetitelji i njeni obožavatelji pojasnili su mi da je to njen uobičajen nastup, i da me to ne bi trebalo pretjerano čuditi – te sam tako prestao s isčuđavanjem i počeo pomno pratiti to što nam je nekadašnja članica legendarnog dvojca Moloko imala za prirediti ove večeri.

Pozornica je bila kao stvorena samo za nju, izmijenjivala je modne dodatke kao na pokretnoj traci, bile to maske ili neki drugi odjevni predmeti. Koncert je bio podređen numerama s nedavno izdanog albuma „Hairless Toys“ koji je uslijedio nakon osmogodišnje pauze od novog diskografskog materijala. Ipak, našlo se tu i nekih starijih hitova kao što su Overpowered, a izvela je i pjesme bivšeg sastava za one dugogodišnje fanove. Sve u svemu, glazbenica je uistinu potvrdila svoj ‘zvjezdani’ status, bilo zbog ponašanja na sceni ili same izvedbe.

Za kraj, moram reći da je ambijent bivše tvornice duhana, preuređen u festivalskom duhu, bio zaista adekvatan i organizran s pažnjom te da je bio fascinantna kulisa za sve ove nastupe. Prenamjena tvorničkih pogona u prostore za glazbena događanja nije ništa novo, ali s obzirom na blizinu samog centra ovdje je nastalo mjesto za zaista ugodan, i kao što sam ranije napomenuo, ležeran provod. Tako da se nadam da ću dogodine okupiti društvo i vratiti se u Sloveniju, a iskreno vjerujem da ću ostati i koji dan duže.


Be social
Što misliš o ovome festivalu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari