Glazba

Tjedna doza popa: Róisín Murphy, Rosalía, George Michael i drugi

Izvor fotografija: Facebook.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

Prošli je tjedan za popularnu svjetsku glazbu bio nešto zanimljiviji od dva obrađena u prvom izdanju rubrike Tjedna doza popa, ali u masi prosječnoga našlo se i nekoliko zaraznih dragulja. Bilo je tu povrataka u izvorni zvuk izvođača, isprobanih formula, najava albuma, ali i jedan posthumno objavljen singl. Kao i u prošlom izdanju, slijedi rangiranje prošlotjednih singlova.

Róisín Murphy – Narcissus (8/10)

Predvidljivo, znam, ali singl tjedna je Narcissus od i dalje iznimne Róisín Murphy. Široj publici najpoznatija kao pjevačica benda Moloko, od raspada dua je publiku zabavljala na bezbroj načina. Uz izvrsne pop albume izašao je i EP na talijanskom, a novi singl Narcissus dolazi nakon ovogodišnjeg isto odličnog Incapable. Obje pjesme pružaju više od 7 i pol minuta guštanja. Narcissus,  zapravo izdana 2017., a ove godine i digitalno, disco je igra između narcisoidnosti u ljubavi i otrovnog djelovanja narcisa.

FKA Twigs – Sad Day (8/10), Fallen Alien (8/10)

Engleska pjevačica FKA twigs prošli je petak izbacila svoj dugo iščekivan drugi album “Magdalene”. Bilo je posebno teško izdvojiti samo pjesmu, dvije za pohvalu, kad je cijeli album izuzetno postignuće, ali u pregledu singlova prošlog tjedna smjestila se i Sad Day. Produkciju te mračne, tužne, ali lijepe pjesme potpisuju Nicolas Jaar, Benny Blanco i Skrillex, a malo magije dodao je i Cashmere Cat. Od ostalih na albumu, uz nevjerojatnu Cellophane, ističem Fallen Alien.

George Michael – This Is How (We Want You To Get High) (7/10)

Posthumne objave pjesama izvođača su mi uvijek bile nekako nepotrebne. Materijal na koji umjetnik nije stavio točku na i nikad mi neće zvučati dovršeno. Međutim na novom singlu George Michael zvuči kao da se radi o skrivenom, ali super bonus broju s albuma “Patience iz 2004. Zvuči potpuno i dovršeno. Stvar je apsolutno i nepogrešivo u njegovom stilu.  George Michael je imao žicu za plesne stvari i za atmosferu, tako i This Is How (We Want You To Get High) nije iznimka. Mnogo puta opjevana i važna mu tema, odnosa oca i majke i posljedice na djecu, tema su pjesme. Na mostu Michael radi kontrast između sebe i oca, a pjesma zanimljivo završava istim stihovima kako i počinje odnosno intro postaje outro.

Jessie Ware – Mirage (Don’t Stop) (7/10)

Kao nastavak na dva posljednja klupska singla Overtime i Adore You, omiljena Jessie Ware preko nježnih, senzualnih stihova, jednako tako vodi još jedan odličan plesni singl. Pjesma znači povratak u njene više klupske glazbene korijene u singlove kao i Running ili Imagine It Was Us. Iako ove dvije spomenute nije ni jedna plesna nakon njih nadmašila, ne brinem. Na nadolazećem četvrtom izdanju Jessie Ware nas sigurno neće razočarati.

Rosalía – A Palé (6/10)

Mlada Rosalía zadnjih godinu dana žari i pali. U kratko vrijeme izuzetno je uspješno protresla svjetsku glazbenu scenu. Postavila svoje glazbene korijene i stil kao jedan do novih smjerova, a svaki novi video spot ili nastup, nova su razina. Njena karijera gotovo zastrašujuće akcelerira, ali opet, ne može svaka pjesma biti dobitak na lutriji. Teško da će proći bilo koji izlazak bez Con Altura, a očigledno se u tom smjeru i nastavlja. A Palé je klasična (novija) Rosalía. Pare, marke i imovina. Tamno, pomalo bahato s jednom frazom za koju će biti suviše očigledno koji joj je cilj. 50+ puta čut ćete „A Palé“, a zanimljiviji dijelovi bit će oni između. U spotu je Rosalía cool kao i uvijek, a tu je i Frida Kahlo unibrow.

Niall Horan – Nice to Meet Ya (Diplo remix) (6/10)

Od raspada One Directiona, svaki se član pop senzacije okušao u solo vodama. Neki više, neki manje uspješno. Harry Styles bez razmišljanja prednjači u pjesmama i prezentaciji, a nešto iza njega je trenutno pogubljeni Zayn. Životne tragedije usporile su konačni probitak Louisa Tomlinsona, a Liam Payne uistinu nije vrijedan spomena, jer ipak ovdje komentiramo glazbu. Konačno, Niall Horan, iako izdaje sporo i odmjereno, zna što radi. Nice To Meet Ya je dobra pop stvar s potencijalom koji je prepoznao Diplo i tako dostavio zgodan remix koji će, nadam se, dodatno podići pjesmu. Osim što Niall pjeva kao da kopira Alexa Turnera, sve drugo je dobro, a za original bih rekao da je i bolji od remixa.

Zara Larsson – Invisible (5/10)

Vrckava Zara Larsson nakon albuma prvijenca izbacila je nekoliko odličnih singlova poput Wow, Don’t Worry About Me i All The Time. Međutim, nikako da se isti udruže na trećem albumu. Novi singl Invisible za Netflixov animirani film Klaus ugodna je, slatka i ponešto zanemariva pop stvar o dobroti.

Jordan Davis, Julia Michaels – Cool Anymore (5/10)

Nikad nije previše zanimljivo u glazbi slušati isprobane formule opet i iznova, ali od A Star Is Born  filma i soundtracka ili možda još od Say Something (Timberlake & Stapleton), pop pjevači se spajaju s onima iz countryja. Tu i tamo se dogodi ponovljeni spoj koji funkcionira. Tako američki country pjevač Jordan Davis i pop vila Julia Michaels djeluju sasvim prirodno, dobro upareno i opušteno. Izuzetno lijepa i ljubavna stvar ima jednostavnu poruku: jednom kada zaljubljenicima krene, nema potrebe truditi se biti cool.

Manje dojmljive, nove singlice izbacili su i Jason Derulo, Meghan Trainor, The Chainsmokers, Iggy Azalea i Alice Chater, Karol G i Nicki Minaj, Iza, Ciara i Major Lazer, a tu je i božićni singl Jonas Brothers. Do sljedećeg pregleda!

Be social

Komentari